Bayer: Η σημασία της βιοποικιλότητας

Οι αγρότες συνειδητοποιούν τη σημασία της βιοποικιλότητας περισσότερο από όλους - την ποικιλία φυτών, ζώων και μικροοργανισμών μέσα σε ένα οικοσύστημα, τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από το έδαφος.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι εκμεταλλεύσεις είναι οικοσυστήματα από μόνα τους. Το υπόγειο έδαφος, τα ζώα που ζουν εκεί και οι ίδιες οι καλλιέργειες παίζουν σημαντικό ρόλο στο ευρύτερο περιβάλλον. Μια αλλαγή σε αυτό το ευαίσθητο σύστημα μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις και οι αγρότες κατανοούν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν στη γη τους πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

«Οι αγρότες είναι διαχειριστές της γης και του περιβάλλοντος», λέει ο Dustin Spears, ένας αγρότης στο βόρειο Ιλινόις. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τη γη και την άγρια ​​ζωή γύρω μας. Ζούμε εδώ, και απολαμβάνουμε τη φύση όσο το προαστιακό και το αστικό άτομο που αναζητά την απόδραση του Σαββατοκύριακου.»

Υπάρχουν πολλές γεωργικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την προώθηση της βιοποικιλότητας. Πολλοί από αυτούς που διερευνήθηκαν παρακάτω έχουν περάσει για τουλάχιστον 40 χρόνια, αλλά έχουν δει μια αύξηση του ενδιαφέροντος από τους αγρότες τα τελευταία χρόνια. Με περισσότερες έρευνες σε εξέλιξη, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε τη διαρκή πρόοδο στην περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιοποικιλότητα να προχωρά.

Οι αγρότες εστιάζουν περισσότερο στη συντήρηση

Η καλλιέργεια του εδάφους είναι η πρακτική της χρήσης ενός εργαλείου, όπως ένα άροτρο, για την ανατροπή του εδάφους. Αυτή η πρακτική βοηθά στην ανατροπή των υπολειμματικών θρεπτικών ουσιών που έχουν απομείνει από την προηγούμενη καλλιέργεια, παρέχοντας χαλαρό έδαφος για να ριζωθούν οι σπόροι, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει την ανάπτυξη ζιζανίων. Ωστόσο, αυτή η πρακτική μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες διάβρωσης του εδάφους και απελευθέρωσης άνθρακα από το έδαφος στην ατμόσφαιρα.

Το όργωμα συντήρησης ελαχιστοποιεί τη διαταραχή του εδάφους χρησιμοποιώντας εργαλεία που αναποδογυρίζουν ελαφρά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθόλου. Η πρακτική μπορεί να αφήσει κάποια υπολείμματα καλλιέργειας στην επιφάνεια του εδάφους για να μειώσει την ευκαιρία για το έδαφος να διαβρωθεί. Λόγω των θετικών επιπτώσεών του στο λειτουργικό κόστος και στην περιβαλλοντική διαχείριση, η καλλιέργεια της καλλιέργειας αυξάνεται σε αγροκτήματα σε όλο τον κόσμο. Κατά μέσο όρο, οι παραδοσιακές εργασίες οργώματος χρησιμοποιούν περίπου 9,1 λίτρα ντίζελ ανά εκτάριο. Συγκριτικά, το άροτρο συντήρησης απαιτεί λιγότερο από 3 λίτρα. Αυτή η δραματική μείωση του κόστους και της κατανάλωσης καυσίμου επιτρέπει μόνο στους αγρότες να επενδύσουν στη βελτίωση των δραστηριοτήτων τους, ενώ παράλληλα βοηθούν στον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα της γεωργίας, το οποίο σήμερα αποτελεί περίπου το 13% των παγκόσμιων εκπομπών. Πέρα από το αγρόκτημα, η παγκόσμια υιοθέτηση μεθόδων χωρίς άροση και μειωμένης καλλιέργειας αποκαθιστά και προωθεί τη βιοποικιλότητα σε μερικά από τα πιο εύθραυστα οικοσυστήματα του κόσμου, όπως τα τροπικά δάση σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική. Με πολλούς περισσότερους αγρότες να υιοθετούν αυτές τις πρακτικές, το μέλλον φαίνεται ακόμα καλύτερο.

Οι αγρότες φυτεύουν περισσότερες καλλιέργειες κάλυψης

Καλλιέργειες είναι αυτές που φυτεύονται από τους αγρότες μεταξύ της συγκομιδής μιας κύριας καλλιέργειας και της φύτευσης μιας άλλης. Αυτές οι καλλιέργειες, όπως σίκαλη ή ραπανάκια, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του εδάφους, εμποδίζοντας το έδαφος να διαβρώσει και να επιστρέψει θρεπτικά συστατικά και οφέλη στο έδαφος για μελλοντικές καλλιέργειες. Σε μια έρευνα του Προγράμματος Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Γεωργία (SARE), περισσότεροι από 1.900 αγρότες στις ΗΠΑ μόνο αύξησαν τη χρήση καλλιεργειών κάλυψης στις εκμεταλλεύσεις τους κατά 30 τοις εκατό κάθε χρόνο λόγω των πολλών οφελών που παρέχουν.

Εκτός από το άμεσο όφελος για την καλλιέργεια εποχιακών συγκομιδών, οι καλλιέργειες κάλυψης παρέχουν επίσης βιότοπο για πουλιά και έντομα, ένα άλλο σημαντικό συστατικό της βιοποικιλότητας. Τα αποτελέσματα είναι τόσο εκτεταμένα που πολλές τοπικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παρέχουν οικονομική στήριξη και κίνητρα σε αγρότες που διαιωνίζουν πιο βιώσιμα αποτελέσματα μέσω καλλιεργειών κάλυψης. Ένα παράδειγμα είναι το Project OSCAR (Βελτιστοποίηση Εφαρμογών Θυγατρικής Περιστροφής) - μια πρωτοβουλία έρευνας και ανάπτυξης που υποστηρίζεται από την ΕΕ που φέρνει κοντά επιστήμονες καλλιεργειών, γεωπόνους και μικρές επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Αφρική για να βρουν τρόπους για να προωθήσουν την υιοθέτηση καλλιεργειών σε ολόκληρη αντίστοιχες περιοχές.

Οι αγρότες διατηρούν τη γη

Πολλοί αγρότες λαμβάνουν επίσης πληρωμές από τις τοπικές κυβερνήσεις για να αφαιρέσουν τμήματα της γης τους για διατήρηση, όπως το Πρόγραμμα Αποθεματικής Διατήρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενθαρρύνουν τους αγρότες να απομακρύνουν ή να παρακρατήσουν περιβαλλοντικά ευαίσθητη γη από τη γεωργική παραγωγή. Επιπλέον, οι αγρότες ενθαρρύνονται επίσης να επιτρέψουν σε αυτήν την περιοχή να αναπτύξει διάφορα γηγενή είδη φυτών που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την υγεία του περιβάλλοντος. Αυτή η γη χρησιμεύει επίσης ως βιότοπος για άγρια ζωή και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του νερού.

Η διατήρηση της γης είναι πραγματικά μια παγκόσμια προσπάθεια. Στη Βραζιλία, οι αγρότες συνεργάζονται με την Conservation International και τους τοπικούς ενδιαφερόμενους για να εφαρμόσουν καλύτερες τεχνικές για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας σε πολλές διαφορετικές οικολογικές περιοχές. Στην Ινδονησία, ένα άλλο βασικό σημείο πρόσβασης για τη βιοποικιλότητα, οι αγρότες συμμετέχουν στο έργο «Τοπίο αειφόρου γεωργίας», το οποίο βοηθά τους αγρότες να επιτύχουν τους στόχους της παραγωγής τροφίμων και της διατήρησης των οικοτόπων.

Οι αγρότες φυτεύουν ρυθμιστικές ταινίες

Οι ρυθμιστικές λωρίδες είναι μεγάλες λωρίδες γης που έχουν απομείνει ή δημιουργούνται ανάμεσα σε χωράφια που βοηθούν στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους και στην πρόληψη της απορροής του νερού. Συχνά αποτελείται από χόρτα, λουλούδια και άλλα γηγενή φυτά, αυτές οι λωρίδες γης προωθούν επίσης τη βιοποικιλότητα παρέχοντας ένα βιότοπο για πουλιά και ζώα. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικά σε περιοχές με λοφώδες έδαφος.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που βασίζονται στη διορατικότητα, όπως συστήματα GPS και έξυπνους συνδυασμούς, οι αγρότες μπορούν να αξιοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία για να μειώσουν περαιτέρω τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Με περισσότερες πληροφορίες στα χέρια τους, οι αγρότες είναι σε θέση ακόμη και να εντοπίσουν ευκαιρίες μετεγκατάστασης περιοχών με χαμηλή απόδοση από τα χωράφια τους για να χρησιμεύσουν ως οικόπεδα διατήρησης, προσφέροντας προστιθέμενη αξία αυξάνοντας την παραγωγικότητα καθ 'όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Οι αγρότες συνεργάζονται με περιβαλλοντικές ομάδες

Πολλές αγροτικές και περιβαλλοντικές ομάδες συνδέονται για να μάθουν ο ένας από τον άλλο, διερευνώντας τις βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους, της ποιότητας του νερού και της ποιότητας του αέρα. Μια τέτοια ομάδα είναι η Ένωση Σόγιας Iowa, η οποία εργάζεται για να «εφαρμόσει αρχές της συνεταιριστικής διατήρησης, του σχεδιασμού, της εφαρμοσμένης αξιολόγησης και της προσαρμοστικής εφαρμογής (για να εμπλέξει) εταίρους σε προγράμματα, έργα και πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στη δράση.

«Έχουμε βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούμε με την πάροδο του χρόνου και ενώ έχουμε κάποια δουλειά να κάνουμε για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να εξισορροπούν τις ανάγκες της παραγωγής τροφίμων με τις ανάγκες του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Spears. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες εισροές, όπως φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Δεν θέλουμε να κάνουμε υπερβολική χρήση εισροών, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον και να βλάψει την κατώτατη γραμμή μας. Οι αγρότες είναι πολύ πιο ακριβείς με τις εφαρμογές μας - και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε. Είναι τόσο σημαντικό για τους αγρότες όσο και για όποιον τρώει τα τρόφιμα που παράγουμε.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις