Απάτη με γεωργικά κεφάλαια στη Βουλγαρία
Απάτη με γεωργικά κεφάλαια στη Βουλγαρία

Η τελευταία ερευνητική έκθεση της δημοσιογράφου EURACTIV της Βουλγαρίας, Valia Ahchieva, αποκάλυψε απάτη κατά τη χρήση γεωργικών πόρων της ΕΕ στη χώρα, μέρος ενός ευρέως διαδεδομένου εγκληματικού καθεστώτος που έχει επισημάνει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελέα Laura Kövesi

Στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ της, που παράγεται για το EURACTIV Bulgaria και το τηλεοπτικό κανάλι TV +, η Ahchieva αποκάλυψε πώς καλλιεργούνται εκατοντάδες στρέμματα γεωργικής γης στο χωριό Dabovo με σόγια, αλλά μόνο σε χαρτί.

Καθώς επισκέφτηκε τις τοποθεσίες, έγινε σαφές ότι η σόγια ήταν σπάνια και ότι η γη είναι κατάφυτη με ζιζάνια. Ωστόσο, οι γαιοκτήμονες έχουν υποβάλει αίτηση και έλαβαν επιδοτήσεις από την ΕΕ για την καλλιέργεια βιολογικής σόγιας.

Έτσι, η Ahchieva πήγε στην τοποθεσία για να ελέγξει ποια είναι η γη που καλλιεργήθηκε με βιο-σόγια, επιδοτούμενη βάσει του μέτρου 11 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Λέγεται ότι η περιοχή επιθεωρήθηκε τον Ιούνιο από μια εταιρεία πιστοποίησης, η οποία δεν διαπίστωσε παρατυπίες.

Ο μισθωτής γης, μια τοπική εταιρεία με την επωνυμία Silmik, είχε υποβάλει αίτηση για οικονομική ενίσχυση βάσει του μέτρου 11 για την καλλιέργεια βιολογικών σόγιας. Τα χρήματα προορίζονταν για δύο οικόπεδα κοντά στο χωριό Ντάμποβο, στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα.

Η Ahchieva και το τηλεοπτικό της πλήρωμα επισκέφτηκαν τα αντίστοιχα χωράφια δύο φορές, όπου λίγα φαινόταν να μεγαλώνουν εκτός από τα γιγαντιαία ζιζάνια και το περίεργο, αδύναμο μίσχο της σόγιας, παρόλο που ήταν συγκομιδή.

Προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία, η οποία διαθέτει ένα αγρόκτημα και ένα γραφείο στο χωριό. Το μόνο άτομο που συμφώνησε να μιλήσει - ένας οδηγός τρακτέρ που έδωσε το όνομά του ως Χρίστο - επιβεβαίωσε ότι καλλιεργούν σόγια και δεν ψεκάζουν ούτε γονιμοποιούν. «Γι 'αυτό είναι βιογραφικό και γι' αυτό υπάρχουν ζιζάνια» εξήγησε, προσθέτοντας ότι «οι αγελάδες έτρωγαν τη σόγια».

Η Δημοτική Γεωργική Υπηρεσία στην κοντινή πόλη Maglizh επιβεβαίωσε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επιθεωρήσεις σε αυτές τις περιοχές φέτος, επειδή οι περιοχές υπόκεινται σε επιτήρηση αεροφωτογραφιών.

Το Υπουργείο Γεωργίας έδωσε αργότερα φωτογραφίες, από τις οποίες δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ότι καλλιεργείται σόγια, πόσο μάλλον εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη βιολογική γεωργία.

Βλέποντας από ένα αεροπλάνο, όπως επιτρέπει η ΕΕ, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των ζιζανίων και της σόγιας, ή μεταξύ της βαρύτητας και του οργώματος, καθώς η γη μετατρέπεται από πράσινο σε καφέ.

Χρειάζεται λοιπόν λίγη βαρύτητα για τη λήψη γεωργικών επιδοτήσεων για εδάφη που δεν καλλιεργούνται. Και λειτουργεί. Οι βαρόνοι της γης το κάνουν όλη την ώρα.

Το κρατικό ταμείο «Γεωργία» επιβεβαίωσε ότι η Silmik είναι στη λίστα κινδύνου. Ορισμένες από τις επιθεωρήσεις έδειξαν ότι δεν υπήρχε απάτη, ενώ άλλες αναφορές στάλθηκαν στο γραφείο του εισαγγελέα. Φέτος, ωστόσο, τα χωράφια δεν είχαν επιθεωρηθεί επειδή υπήρχε έλλειψη φυσικής ικανότητας να καλύψει ολόκληρη τη χώρα.

Το Ταμείο αργότερα διευκρίνισε ότι η Silmik δεν δικαιούται να υποστηρίξει, αν και έχει υποβάλει επίσημη αίτηση για αυτό, επειδή παραβιάζει τη σύμβαση και θα πρέπει να επιστρέψει όλα τα χρήματα που έλαβε για την τρέχουσα περίοδο, το οποίο ισοδυναμεί με 48.000 €.

Η Ahchieva προσπάθησε να διευκρινίσει ποιος και πώς τα πεδία που καλύπτονται από ζιζάνια έχουν πιστοποιηθεί ως περιοχές που έχουν σπαρθεί με βιο-σόγια και πήρε μια έκθεση που δείχνει ότι η εταιρεία πιστοποίησης σε αυτήν την περίπτωση είναι "Σέρρες - Πιστοποίηση περιβαλλοντικών προτύπων" - μια διεθνής εταιρεία με έδρα το Γερμανία.

Το γραφείο των Σερρών στη Σόφια απάντησε ότι η επιθεώρηση έγινε στα τέλη Ιουνίου. Η σόγια είχε ύψος 10 εκατοστά, δεν χρησιμοποιήθηκαν απαγορευμένα προϊόντα και δεν υπήρχαν αποκλίσεις. Το πιστοποιητικό εκδόθηκε χωρίς προβλήματα. Ανέφερε ότι η έκταση περίπου 64 εκταρίων μπορεί να παράγει έως και 128 τόνους βιολογικών προϊόντων, μεταφράζοντας σε 200 κιλά ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτό το πιστοποιητικό επιτρέπει στην εταιρεία να πουλήσει έως και 128 τόνους οργανικής σόγιας, την οποία πιθανώς δεν έχει παράγει αλλά μπορεί να βρει αλλού.

Απομένει να δούμε αν η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Απάτης του Γεωργικού Ταμείου θα προχωρήσει για να ανακαλύψει εάν πρόκειται για απόπειρα απάτης με κονδύλια της ΕΕ ή εάν αυτό θα παραμείνει μια άλλη κρυφή υπόθεση σε μια χώρα όπου η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις