Δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή περίσσεια φόρων Trump για τα γαλλικά κρασιά
φόρων Trump για τα γαλλικά κρασιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρόκειται να δημοσιεύσει σύντομα την απόφασή του για τις αμερικανικές επιδοτήσεις για την Boeing.

Αναμένεται ότι η απόφαση του ΠΟΕ να εγκρίνει ευρωπαϊκές κυρώσεις στις αμερικανικές εισαγωγές μετά τις παράνομες επιδοτήσεις στον κατασκευαστή αεροσκαφών Boeing πρόκειται να επισημοποιηθεί σύντομα. Η απόφαση θα μπορούσε να επιταχύνει την επίλυση των αντιθέσεων, καθώς και να επιδεινώσει τη σύγκρουση, σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς που επιβλήθηκαν για ένα έτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα γαλλικά κρασιά μετά τη βοήθεια προς την Airbus.

Έχοντας επηρεάσει έμμεσα τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών κρασιών για ένα χρόνο, η αεροπορική διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις αντίστοιχες επιδοτήσεις τους προς την Airbus και την Boeing πρόκειται να μπει σε φάση νέων εξελίξεων. Στις 2 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) σύμφωνα με πληροφορίες θα γνωστοποιήσει στα ενδιαφερόμενα μέρη την απόφασή του σχετικά με τις αμερικανικές επιδοτήσεις στην Boeing, αποκαλύπτει το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετους δασμούς 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα (σε σύγκριση με 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια που επιβλήθηκαν τον περασμένο χρόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες).

Δεδομένου ότι η απόφαση του ΠΟΕ δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί (αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου), οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας οίνου δεν επιθυμούν να κάνουν επίσημα σχόλια. "Δεν γνωρίζουμε τις μελλοντικές θέσεις της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες βρίσκονται εν μέσω εκλογών", αναφέρει Ευρωπαίος εκπρόσωπος, ο οποίος προτιμά "έναν διάλογο για το τέλος των φόρων που τιμωρούν τα γαλλικά κρασιά κατά την είσοδο στην αμερικάνικη αγορά μετά την κλιμάκωση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Υπήρξαν ήδη συζητήσεις και πρόοδος".

 

Αντεπίθεση

Για την επίλυση της αεροπορικής σύγκρουσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέτος άλλαξαν τις αντίστοιχες ρυθμίσεις επιχορήγησης στην Airbus και στην Boeing για να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δεν επέτρεψαν την άρση των αμερικανικών επιβαρύνσεων κατά 25% στα γαλλικά κρασιά, οι οποίες ανανεώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Έτοιμη για αντεπίθεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Μάιο τον κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων που σχεδίαζε να φορολογήσει στο 100% στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Boeing, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και αφρωδών οίνων.

Αντιμέτωποι με τους κινδύνους κλιμάκωσης, "η μόνη βεβαιότητα μας είναι ότι τα γαλλικά κρασιά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και εξακολουθούν να μην βοηθούνται, παρά τις υποσχέσεις του γαλλικού κράτους" επικρίνει ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του Center-Loire, τονίζοντας ότι "Ο φόρος Trump προκαλεί μεγάλη ανησυχία". Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της γαλλικής βιομηχανίας, οι φόροι των ΗΠΑ έχουν ήδη κοστίσει στους εξαγωγείς 500 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις