Ηνωμένο Βασίλειο: Δύο εκατ. αρνιά μπορεί να «χαθούν» στο Brexit χωρίς συμφωνία

Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για το αρνί, χωρίς κανέναν άλλο γεωργικό τομέα, που εξαρτάται από αυτήν την αγορά, καθιστώντας την πιο εκτεθειμένη σε οικονομική ζημία εάν επιβληθούν δασμοί. Ενώ περίπου το 82% των ετήσιων εξαγωγών βοείου κρέατος από το Ηνωμένο Βασίλειο πωλούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη, μαζί με περίπου το 78% των γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 90% όλων των εξαγωγών αρνιού και άλλων προβάτων πηγαίνουν στην ΕΕ.

Οι εκτιμήσεις της Country Land και Business Assocation δείχνουν ότι εάν οι εξαγωγές παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος, αλλά επιβάλλονται δασμοί, περίπου 3 εκατομμύρια σφάγια αρνιών που προορίζονται συνήθως για εξαγωγή στην ΕΕ δεν θα βρουν αγορά εκεί.

Η Sarah Hendry, η γενική διευθύντρια του CLA, η οποία εκπροσωπεί 30.000 γαιοκτήμονες και αγροτικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι πολλοί αγρότες θα μπορούσαν να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα προς το ζην εάν τα τιμολόγια ακολουθούσαν το Brexit χωρίς συμφωνία.

«Πολλοί αγρότες βρίσκονται υπό την τεράστια πίεση», είπε. «Τροφοδότησαν το κράτος μέσω lockdown και αναπροσαρμόζουν την επιχείρησή τους για μια νέα ζωή εκτός της κοινής αγροτικής πολιτικής. Τώρα πολλοί αντιμετωπίζουν την πλήρη κατάρρευση της αγοράς τους.»

Κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή έκτακτη οικονομική στήριξη για τους αγρότες που αντιμετωπίζουν πιθανή καταστροφή εάν δεν υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ.

«Εάν η ΕΕ επιβάλει δασμούς, πολλοί αγρότες δεν θα έχουν πλέον πελάτες για τα προϊόντα τους και οι επιχειρήσεις τους θα μπορούσαν εύκολα να καταρρεύσουν», είπε. «Το αρνί είναι ένας από τους πιο προφανείς τομείς που πρέπει να χτυπηθούν και μια χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να τους δει να επηρεάζονται την άνοιξη του επόμενου έτους όταν πηγαίνουν στην αγορά.»

Μερικά άγνωστα αρνιά θα επέστρεφαν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θα συμπίεζαν τις τιμές και θα άφηναν χιλιάδες αγρότες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δυνητικά να βγουν από την επιχείρηση. Ακόμα κι αν η κατανάλωση αρνιού στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε και όσο το δυνατόν περισσότερα αδιάθετα σφάγια τεθούν σε ψυκτική αποθήκευση, η CLA εκτιμά ότι έως και 2 εκατομμύρια θα μπορούσαν να χαθούν.

Οι αγρότες θα αγωνιστούν να βρουν μια αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα μικρότερα αρνιά τους, ιδίως, καθώς ολόκληρα τα σφάγια πωλούνται συχνά ως λιχουδιά στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο όπου προτιμώνται τα κομμάτια από μεγαλύτερα ζώα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις