Η ΕΕ πλησιάζει στην υιοθέτηση ενός συστήματος πίστωσης άνθρακα για τους αγρότες

Μετά την ψηφοφορία της 7ης Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έκθεση του ευρωβουλευτή Jytte Guteland σχετικά με το δίκαιο της ΕΕ για το κλίμα, οι Copa και Cogeca καλωσορίζουν την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση ενός συστήματος αναγνώρισης άνθρακα για τη γεωργία, με στόχο την ενίσχυση του άνθρακα των γεωργικών γαιών δυναμικό απομόνωσης και αύξηση των γεωργικών εισοδημάτων μέσω μιας προσέγγισης που βασίζεται στην αγορά.

Το γεωργικό μοντέλο της ΕΕ, που βασίζεται σε διαφοροποιημένες, τοπικές και οικογενειακές δομές γεωργικών εκμεταλλεύσεων, συγκαταλέγεται μεταξύ του πιο αποτελεσματικού συστήματος γεωργίας στον κόσμο. Η γεωργία της ΕΕ αύξησε τη συνολική παραγωγικότητά της κατά 25% από το 1990, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% την ίδια χρονική περίοδο.

Η γεωργία έχει αποσυνδέσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, οι αγρότες της ΕΕ είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η προσαρμογή και να ενισχυθεί ο μετριασμός. Επιπλέον, κανένας άλλος τομέας στην Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να απομακρύνει τις εκπομπές από την ατμόσφαιρα φυσικά, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας βιολογικής οικονομίας και εγγυάται την επισιτιστική ασφάλεια.

Υπάρχουν λύσεις καθώς και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών. Αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρότερη πολιτική υποστήριξη και σχετικά χρηματοοικονομικά μέσα. Ως εκ τούτου, οι Copa και Cogeca χαιρετίζουν το έργο που επιτελέστηκε από τους ευρωβουλευτές Nils Torvalds (Renew), Asger Christensen (Renew) και Peter Liese (EPP) για τη θέσπιση ενός προγράμματος πίστωσης άνθρακα για τη γεωργία.

Για τον Pekka Pesonen, τον Copa και τον Cogeca Γενικό Γραμματέα, «Η προσαρμογή στην Ολομέλεια αυτής της τροπολογίας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ευρωπαϊκή γεωργία να αξιοποιήσει το δυναμικό δέσμευσης άνθρακα των γεωργικών γαιών. Θα προσφέρει στους αγρότες ένα ζωτικό πρόσθετο εισόδημα με βάση την αγορά και θα δώσει προοπτικές για τους νέους αγρότες μας.»

«Ο πρώτος στρατηγικός ρόλος της γεωργίας είναι να παράγει τρόφιμα και να διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια, η οποία είναι ολοένα και πιο δύσκολη για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών από το μεταβαλλόμενο κλίμα. Η υποστήριξη για την εκτροφή άνθρακα στον προτεινόμενο νόμο της ΕΕ για το κλίμα δείχνει την πολιτική δέσμευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ παραγωγής τροφίμων και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και να ενθαρρύνουμε τους παγκόσμιους εταίρους μας να ακολουθήσουν το προηγούμενο. Η επιλεγμένη περιβαλλοντική προσέγγιση πίσω από την καθιέρωση του συστήματος πίστωσης άνθρακα είναι ρεαλιστική και συγκεκριμένη, χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία αυτού του είδους.»

Προκειμένου να τεθούν λόγοι για το σύστημα πίστωσης άνθρακα, οι Copa και Cogeca ζητούν τώρα μια ταχεία έκθεση αξιολόγησης από την Επιτροπή για τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής της ΕΕ για την κλιματική πολιτική για την επόμενη δεκαετία.

Ο Ευρωπαϊκός Αγροτικός και Αγρο-συνεταιριστικός οργανισμός ζητεί επίσης τη συμμετοχή των γεωργών και άλλων γεωργικών φορέων στην εφαρμοσμένη έρευνα σε όλη την ΕΕ με επίκεντρο τη γεωργία ακριβείας για τη διατήρηση των εδαφών. Αυτή η γνώση θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της καλλιέργειας άνθρακα.

Ο νόμος για το κλίμα αφιερώνει έναν ειδικό ρόλο στο δυναμικό απομάκρυνσης του άνθρακα των οικοσυστημάτων όπου η γεωργία και η δασοκομία μπορούν φυσικά να προσφέρουν σημαντική συμβολή στα κοινωνικά οφέλη. Όσον αφορά έναν φιλόδοξο στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου για το 2030, οι Copa και Cogeca υπογραμμίζουν τη σημασία της ύπαρξης ενός καθαρού στόχου, όπου οι μειώσεις περιλαμβάνουν επίσης την απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαίοι αγρότες και ιδιοκτήτες δασών, ως κύριοι υπεύθυνοι της γης, υποστηρίζουν την ενίσχυση των ευρωπαϊκών καταβόθρων άνθρακα στον προτεινόμενο νόμο της ΕΕ για το κλίμα.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις