Νέα μελέτη: Το 80% των αγροτών δεν θα συνταξιοδοτηθούν ποτέ πλήρως
80% των αγροτών δεν θα συνταξιοδοτηθούν ποτέ πλήρως

Τέσσερις στους πέντε αγρότες στοχεύουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν μέχρι την ημέρα που πεθαίνουν, αποκάλυψε μια έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και υποστηρίχθηκε από την NFU Mutual, συγκέντρωσε σχεδόν 700 αγρότες σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι μόλις το 19% των αγροτών σχεδίαζαν να αποσυρθούν πλήρως από τη γεωργία, ενώ ακόμη λιγότεροι (2%) δήλωσαν ότι θα εγκαταλείψουν το αγρόκτημα εντελώς.

Περισσότεροι από ένας στους πέντε (21%) ήθελαν να καλλιεργήσουν με πλήρη απασχόληση έως ότου πέθαναν και οι μισοί πρόσθεσαν ότι σχεδίαζαν να συνεχίσουν να κάνουν τις ίδιες δουλειές αλλά λιγότερο έντονα.

Οι τάσεις που αποκαλύφθηκαν από τη μελέτη έδειξαν ότι οι αγρότες αποσύρθηκαν αργότερα από τον ευρύτερο πληθυσμό και εκείνοι σε μικρότερες εκμεταλλεύσεις ήταν λιγότερο πιθανό να αφήσουν τις μπότες τους.

Σχεδόν οι μισοί (48%) σχεδίαζαν να συνταξιοδοτηθούν ή ημι-συνταξιοδοτούμενοι μόνο αφού είχαν φτάσει τα 70, σε σύγκριση με τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης των 68 ετών.

Σε αγροκτήματα κάτω των 20 στρεμμάτων, το 44% δήλωσε ότι αναμένεται να μην συνταξιοδοτηθούν ποτέ, σε σύγκριση με μόλις το 11% των αγροκτημάτων άνω των 200 εκταρίων.

Η σκυτάλη στην επόμενη γενιά

Η πιθανότητα συζήτησης σχεδίων με την επόμενη γενιά αυξήθηκε επίσης με το μέγεθος της εκμετάλλευσης, αλλά το ένα τέταρτο (27%) δήλωσε ότι δεν μίλησαν για σχέδια διαδοχής με κανέναν.

Από αυτούς με παιδιά, μόνο οι μισοί (50,7%) είχαν εντοπίσει έναν πιθανό διάδοχο.

Και, ακόμη και όταν υπήρχαν σχέδια διαδοχής, δύο στους πέντε αγρότες (43%) δήλωσαν ότι θα εξακολουθούσαν να αντλούν εισόδημα από την επιχείρηση.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Exeter, Matt Lobley, αναγνώρισε ότι η παράδοση της φάρμας θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά συναισθηματική στιγμή.

Ωστόσο, ενώ η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαδοχή είχε βελτιωθεί, οι αγρότες έπρεπε να προχωρήσουν πέρα από αυτό το στάδιο και να αρχίσουν να σχεδιάζουν, πρότεινε. «Αυτό με εντυπωσίασε ως κάτι που η βιομηχανία χρειαζόταν απεγνωσμένα», είπε.

Προσέγγιση εταιρικής σχέσης

Ο χρηματοοικονομικός σχεδιαστής της NFU Mutual, Sean McCann, δήλωσε ότι η παράδοση της φάρμας δεν έπρεπε να σημαίνει να παραχωρήσουμε την κυριότητα όλων των περιουσιακών στοιχείων την πρώτη ημέρα.

«Ίσως σκεφτείτε τη διαχείριση της επιχείρησης και την ιδιοκτησία της φάρμας ως ξεχωριστά ζητήματα», είπε ο κ. McCann.

«Ο αγρότης θα μπορούσε να επιδιώξει να παραδώσει περισσότερο από την καθημερινή διαχείριση της επιχείρησης, διατηρώντας παράλληλα την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

«Μία επιλογή που προτιμούν πολλές αγροτικές οικογένειες είναι να δημιουργήσουν μια εταιρική σχέση - η οποία μπορεί να δώσει στη νέα γενιά ένα μερίδιο στην επιχείρηση.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις