Συνδέοντας την Ευρώπη με την επόμενη ψηφιακή δεκαετία

Γράφει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλοι γυρίσαμε - σε κάποιο βαθμό - σε ψηφιακό. Οι συνομιλίες ενίσχυσαν τον περιορισμό. Οι επιχειρήσεις βρήκαν νέους τρόπους συνεργασίας με υπαλλήλους και προσέγγισης πελατών. Οι εκπαιδευτικοί εξερεύνησαν πλατφόρμες για να αλληλεπιδράσουν με τις διάσπαρτες αίθουσες διδασκαλίας τους. Μέσα από τις οθόνες μας, μοιραστήκαμε γέλια και διευρυμένη άνεση.

Η συνδεσιμότητα δικτύου είναι το θεμέλιο του ψηφιακού τοπίου. Το 20% του NextGenerationEU, το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ, θα πρέπει να επενδύεται σε ψηφιακά μέσα. Μας κρατά μαζί. Πρέπει να ενισχύσουμε αυτό το θεμέλιο σήμερα, για την επερχόμενη Ψηφιακή Δεκαετία.

Οι επενδύσεις σε καλύτερα δίκτυα και ευρύτερη κάλυψη δικτύου επιβραδύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εάν θέλουμε να παραμείνουμε μπροστά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι καιρός να αναζωογονήσουμε τις προσπάθειές μας για συνδεσιμότητα και να κατευθυνθούμε πλήρως στο να επιτρέψουμε το μέλλον.

Πράγματι, η βελτιωμένη ευρυζωνική συνδεσιμότητα σημαίνει μια πιο περιεκτική, ανθεκτική και καινοτόμο Ευρώπη. Οι άνθρωποι θα έχουν πιο ομαλές υπηρεσίες για να μάθουν ψηφιακές δεξιότητες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες θέσεις εργασίας και ευέλικτες συνθήκες εργασίας. Θα μας επιτρέψει να συνδέσουμε περισσότερα αντικείμενα και να επεξεργαστούμε περισσότερα δεδομένα για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατανάλωση ενέργειας και να μειώσουμε τις εκπομπές σε άλλους τομείς κατά 15%.

Η ευρωπαϊκή μας ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί μέσω ευρύτερης κάλυψης 5G. Η ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο θα ανοίξει πόρτες σε καινοτομίες σε διάφορες βιομηχανίες. Η σύνδεση κύριων λιμένων, δρόμων και πλωτών οδών με 5G, σημαίνει πιο αποτελεσματική, ακριβέστερη και το πιο σημαντικό - ασφαλέστερες και απομακρυσμένες λειτουργίες. Πραγματοποιούνται ήδη καινοτόμα δοκιμαστικά έργα για την παροχή υπηρεσιών 5G στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Η ευρυζωνική σύνδεση αποτελεί προϋπόθεση για την οικιακή εργασία, τη μάθηση, την πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες υγείας και την αποτελεσματική λειτουργία μιας επιχείρησης. Ενώ πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε ήδη αυτά τα προνόμια, η συνδεσιμότητα αποτελεί επίσης εγγύηση για ίσες ευκαιρίες. Μπορεί να προσφέρει τις ίδιες βολικές υπηρεσίες σε αγροτικές περιοχές. Όπως τόνισε η Πρόεδρος Ursula von der Leyen στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, μια συνδεδεμένη αγροτική Ευρώπη σημαίνει αναζωογονητική, προσελκύοντας περισσότερους ανθρώπους και επενδύσεις.

Οι αγροτικές περιοχές μπορούν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες καλύτερης συνδεσιμότητας για να χρησιμοποιήσουν την επόμενη γενιά τεχνολογιών. Μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να διαχειριστούν τις καλλιέργειες και τα ζώα με οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Σύντομα θα πρέπει να είναι παρελθόν ότι το 40% των ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Μέσω της πανδημίας και ακόμα τώρα, η ψηφιακή υποστήριξη υπεραστικής υγειονομικής περίθαλψης, προστατεύοντας γιατρούς και ασθενείς. Το 5G μπορεί να προωθήσει την ιατρική, την ενέργεια, τις μεταφορές, την ασφάλεια - όλα τα διευρωπαϊκά δίκτυα που αποτελούν μέρος της ζωής μας. Επαναλαμβάνω - αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να φέρουν σημαντικά οφέλη στη ζωή μας και έχουμε την εμπειρία να τις χρησιμοποιήσουμε.

Εάν θέλουμε να ξεκλειδώσουμε αυτές τις δυνατότητες, πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του δικτύου 5G και των ινών. Σήμερα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την ανάπτυξη δικτύου ως μέρος των σχεδίων αποκατάστασης και τους ζητά να εργαστούν σε μια εργαλειοθήκη βέλτιστων πρακτικών. Θα πρέπει να εντοπίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για τη μείωση του κόστους διάθεσης του δικτύου και να προχωρήσουν γρήγορα με την έγκριση φάσματος.

Πρέπει να έχουμε συμβατότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει πτώση σύνδεσης όταν διασχίζετε σύνορα, δεν είναι αποδεκτό εντός της ΕΕ. Χρειαζόμαστε εναρμόνιση και πρέπει να εξοπλίσουμε αυτήν την εργαλειοθήκη. Το πλεονέκτημα αυτών των πρωτοβουλιών είναι ότι όλοι έρχονται γύρω από το τραπέζι και καθορίζουν μαζί αυτό που χρειαζόμαστε. Αυτή είναι η σημαντική πτυχή για την επίτευξη της ενιαίας αγοράς και των συναφών υπηρεσιών.

Η Επιτροπή παρέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο επίτευξής του. Οι διοικητικές διαδικασίες για τις άδειες εγκατάστασης δικτύου πρέπει να είναι απλούστερες. Οι υπάρχουσες δημόσιες κατασκευές, όπως κτίρια, λαμπτήρες δρόμου, στάσεις λεωφορείων, ηλεκτρικοί στύλοι και αγωγοί θα πρέπει να χρησιμεύουν και για την εγκατάσταση δικτύου. Τα κράτη μέλη πρέπει να βιαστούν να εκχωρήσουν πρωτοπόρα συγκροτήματα 5G με τρόπο που ενθαρρύνει τις τηλεπικοινωνίες να συνεχίσουν να επενδύουν.

Μοιραζόμαστε το ζωντανό όραμα μιας ψηφιακά ενισχυμένης Ευρώπης. Μαζί είμαστε δυνατοί. Συνδεδεμένοι είμαστε ανθεκτικοί και αυτόνομοι. Ας ελέγξουμε ο ένας τον άλλον για να εντοπίσουμε το καλύτερο μονοπάτι για να φτάσετε εκεί. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να ηγηθεί του ψηφιακού, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς και αξιόπιστης υποδομής της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις