Οι αγρότες του Αιγίου ξεσηκώνονται
Αγρότες Αιγαίο

Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι αγρότες της Αιγιαλείας, με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση απέναντι στο επάγγελμά τους, αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός έχει ρίξει τις τιμές στο μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων, με τους παραγωγούς να αναγκάζονται να τα δίνουν στους μεταποιητές στην ελάχιστη τιμή, χωρίς οι ίδιοι να διασφαλίζουν ούτε καν το κόστος παραγωγή τους και ένα εισόδημα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, δεν πάει άλλο και αυτό που ζητούν από το κράτος είναι η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Παράλληλα, ζητούν καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.

Ζητούν επίσης τη χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες, την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος, όπως και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Για όλα τα παραπάνω ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας» προχωρεί σε συγκέντρωση, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Λαύρας για να παρθούν αποφάσεις πάνω στα ζητήματα αυτά, αλλά και για τις κινητοποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Καλούμε σε μαζική συμμετοχή, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία και οργανώνουμε την πάλη μας για τη συνέχεια.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, συνεχίζονται και διογκώνονται. Όλο το προηγούμενο διάστημα, τα προϊόντα μας πουλιόντουσαν και συνεχίζουν να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές, χαμηλότερες και από τις περυσινές.

Την ίδια στιγμή βεβαίως φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πολλαπλάσιες φορές ακριβότερα και έτσι μια χούφτα βιομηχάνων, εμπόρων, μεταποιητών κερδοσκοπεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις