Γιαννούλης: Επιστολή προς τον ΥπΑΑΤ για οικονομική ενίσχυση των αγροτών
ΥΠΑΑΤ Γιαννούλης

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης, με την οποία ζητά την οικονομική ενίσχυση των αγροτών του Νομού μετά τα συνεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες. Ολόκληρη η επιστολή του κ. Γιαννούλη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, σας κάνουμε γνωστό ότι η παρατεταμένη ανομβρία και η γενικότερη λειψυδρία που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί με τις ανεμοθύελλες ισχυρής εντάσεως, τις χαλαζοπτώσεις και γενικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, τείνουν να γίνουν μόνιμα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες του Νομού μας. Τα τελευταία χρόνια είχαμε σημαντική απώλεια παραγωγής τόσο στις ελαιοκαλλιέργειες όσο και στις εσπεριδοκαλλιέργειες και ακτινιδιοκαλλιέργειες αλλά και σε όλες τις καλλιέργειες του Νομού μας λόγω της τεράστιας σε μέγεθος καρπόπτωσης από την παρατεταμένη λειψυδρία (έτη 2017, 2018), της ισχυρής ανεμοθύελλας (Νοέμβριος 2018) καθώς επίσης από τη χαλαζόπτωση του Μαΐου 2018, τον παγετό του Ιανουαρίου 2019 καθώς επίσης και τη χαλαζόπτωση του 2020. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συμπολίτες μας, που αποτελούν τον κύριο πληθυσμό του Νομού μας βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της μεγάλης απώλειας εισοδήματος που προκάλεσε η σημαντικά αυξημένη απώλεια σε όλες τις καλλιέργειες.

Είναι ολοφάνερο ότι τα προαναφερθέντα ακραία καιρικά φαινόμενα και δη η λειψυδρία, αποτελούν συχνό φαινόμενο τα τελευταία έτη και αυτό από μόνο του αποδεικνύει τη μεγάλη αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των έργων υποδομής αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών στο Νομό μας, όπως και κατασκευή νέων, του φράγματος Κομποτίου, υπάρχουν έτοιμες μελέτες, που αποτελεί λύση για την άρδευση του ημιορεινού όγκου του Νομού μας από Κομπότι, Φωτεινό, Δημαριό, Άνω Πέτρα , Διάσελο, Μεγάρχη, Πέτα και Βλαχέρνα κλπ. και το οποίο θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη άσχημη χρονιά για τους παραγωγούς της Άρτας. Πέρυσι μπορεί οι τιμές να ήταν ικανοποιητικές αλλά λόγω των μικρών ποσοτήτων το τελικό εισόδημα δεν ήταν ικανοποιητικό για τους παραγωγούς.

Η φετινή συγκομιδή των πράσινων ελιών Άρτας άρχισε με πολλά προβλήματα με τους μεταποιητές να μη δίνουν ακόμη τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στα 85 λεπτά θα είναι για το μέγεθος των 110 τεμαχίων και για τα μικρότερα μεγέθη τα 140 τεμ. στα 70 λεπτά, τα 250 τεμ. στα 30 λεπτά. Κάποιοι δε μεταποιητές σταμάτησαν να παραλαμβάνουν προϊόν με αποτέλεσμα να μείνουν όλες οι πράσινες αδιάθετες.

Ζητούμε την άμεση κρατική οικονομική στήριξη των παραγωγών όπως προβλέπεται από το Ν. 3877/2010 (ΦΕΚ Α’ 160/20-9-2010), την κατάργηση του κατώτατου ορίου ζημιάς του 30% από τον Κανονισμό ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ – 157502 Απόφαση (ΦΕΚ 1668/Β/27-07-2011) και τέλος την ένταξη της ανομβρίας στο είδος ζημιών που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ με στόχο την άμεση αποζημίωση των παραγωγών.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που η ανθρωπιστική κρίση βαραίνει τους ώμους κάθε οικογένειας, παρακαλούμε για την άμεση οικονομική ενίσχυση των αγροτών του Νομού μας».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις