Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της αν.Μ.Θ. για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού
καταρροϊκού πυρετού

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουν με επιστολή τους στον αρμόδιο Υπουργό:Επάνδρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομών, με μόνιμο κτηνιατρικό προσωπικό και του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο. Κάλυψη του κόστους των εμβολίων και του εμβολιασμού των ζώων.

Τα νεκρά ζώα από εργαστηριακά επιβεβαιωμένες ζωονόσους, αφού δεν αποζημιώνονται από το ΥΠΑΑΤ, να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ με αλλαγή του κανονισμού του. Κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν από τα μέτρα που επιβάλει η κτηνιατρική υπηρεσία, για την κάθε ζωονόσο, όπως φάρμακα, ζωοτροφές και παραγωγή ζητώντας να μπει «Τέλος από σήμερα στους έμμεσους τρόπους αποζημίωσης και τα επικοινωνιακά παιχνίδια.»

Στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων:


«Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων του 2014, προκάλεσε πολύ μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας. Μετά το θανατηφόρο κύμα της νόσου, υπήρχαν οι υποσχέσεις από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για αποζημίωση των ζώων που χάθηκαν… Παρά τις αντιδράσεις μας μέσω εγγράφων και κινητοποιήσεων, δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν προχώρησε σε πραγματική αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, μέχρι και την αλλαγή της από τη σημερινή. Ο σημερινός υπουργός κ. Μ.Βορίδης, προς τιμή του, δεν παρέπεμψε στις προηγούμενες κυβερνήσεις για αποζημίωση και προχώρησε σε νομοθετική διευθέτηση του αιτήματος των κτηνοτρόφων, πάνω όμως στην ίδια λογική με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, δηλαδή της έμμεσης αποζημίωσης… Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αποζημιώνει με 30 ευρώ και με καθυστέρηση πολλών ετών, κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που το 2014 είχαν τα ζώα τους στη διάθεση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, για να ληφθεί από τον εγκέφαλό τους δείγμα για έλεγχο εγκεφαλοπάθειας και που χωρίς δική τους ευθύνη, αυτή η δειγματοληψία δεν πραγματοποιήθηκε… Δε γνωρίζουμε αν οι επί σειρά ετών αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, έχουν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για την πραγματική κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2014 από τον καταρροϊκό πυρετό.

Πρέπει, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να ενημερώσουν την πολιτική ηγεσία:

Γιατί δεν κατάφερε να ελεγχθεί ο καταρροϊκός πυρετός και γιατί δεν προχώρησαν σε άμεσο εμβολιασμό το 2014;
Γιατί δεν προχώρησαν σε εξυγίανση των βαρέως νοσούντων ζώων, τα οποία ήταν σε άθλια σωματική κατάσταση, για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για να μειωθεί το μολυσματικό φορτίο από τις μονάδες, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ του 2014;
Γιατί δεν προχώρησαν σε εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου παρά μόνο στην πρώτη μονάδα που διαπιστώθηκε η νόσος στον Έβρο και άφησαν τα ζώα να ψοφούν ανεξέλεγκτα στα μονάδες, χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα αποζημίωσης, στους κτηνοτρόφους της χώρας μας;
Τελικά γνωρίζουν ποιές ήταν οι πραγματικές απώλειες του ΖΚ από τη ζωονόσο και τι προβλήματα δημιούργησε αυτή, στην ελληνική κτηνοτροφία;
Έχουν επισημάνει τα λάθη του 2014 και ποια από αυτά έχουν διορθώσει από τότε μέχρι σήμερα;
Έχουν υπολογίσει την οικονομική ζημιά των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας από τον καταρροϊκό πυρετό;
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι πάλι εδώ. Έκανε τον κύκλο του και επανήλθε, όπως μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε νόσος.

Λόγω όλων των παραπάνω και για να μη διαιωνίζεται η οικονομική αλλά κυρίως η πνευματική μας υποτίμηση, εμείς προτείνουμε:

  • Επάνδρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομών, με μόνιμο κτηνιατρικό προσωπικό και του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο.
  • Κάλυψη του κόστους των εμβολίων και του εμβολιασμού των ζώων.
  • Τα νεκρά ζώα από εργαστηριακά επιβεβαιωμένες ζωονόσους, αφού δεν αποζημιώνονται από το ΥΠΑΑΤ, να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ με αλλαγή του κανονισμού του.
  • Κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν από τα μέτρα που επιβάλει η κτηνιατρική υπηρεσία, για την κάθε ζωονόσο, όπως φάρμακα, ζωοτροφές και παραγωγή.

Τέλος από σήμερα στους έμμεσους τρόπους αποζημίωσης και τα επικοινωνιακά παιχνίδια καταλήγουν οι κτηνοτρόφοι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις