Η αύξηση των τιμών του κακάου ωφελεί τους αγρότες της Γκάνας

Η Γκάνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας κακάου στον κόσμο, μετά την Ακτή Ελεφαντοστού, και εξάγει περίπου 850.000 μετρικούς τόνους κακάου κάθε χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά είναι ακατέργαστα, έτοιμα να μετατραπούν σε σοκολάτα και άλλα προϊόντα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου 30%.

Η γήρανση των δέντρων κακάου, οι κακοδιαχειριζόμενες φυτείες και η ξηρασία έχουν παίξει ρόλο στην παρακμή του τομέα. Εάν η παραγωγή στη Γκάνα συνεχίσει να μειώνεται, θα έχει συνέπειες όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και για τους κατασκευαστές διεθνώς.

Οι αγρότες επωφελούνται

Ωστόσο, η τελευταία αύξηση της τιμής του κακάου σημαίνει ότι οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να φυτέψουν νέο κακάο και επίσης να προσλάβουν ειδικευμένους εργαζόμενους, σε αντίθεση με την παιδική εργασία.

«Η αύξηση της τιμής για τα φασόλια κακάου θα ενισχύσει το ηθικό των αγροτών και επαίνουμε την ηγεσία της Γκάνας για αυτήν την πρωτοβουλία», δήλωσε ο Μωυσής Ντζάν Ασιέδου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Αγροτών Κακάου.

Το χαμηλό εισόδημα μεταξύ των παραγωγών κακάου αποτελεί μεγάλη ανησυχία, διότι στη Γκάνα εξαρτώνται από το κακάο για το 90% του εισοδήματός τους. Και λόγω απρόβλεπτων καταστροφών - όπως οι καιρικές συνθήκες - μερικές φορές παίρνουν κακές συγκομιδές.

Η βιομηχανία κακάου-σοκολάτας αξίζει 131 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το marketandmarkets.com, αλλά όταν αναλύεται αυτό το ποσοστό, οι αγρότες κακάου από τις μικρές εκμεταλλεύσεις λαμβάνουν το 6% της αξίας του συνεχώς αυξανόμενου ετήσιου κλάδου. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στους μεταποιητές κακάου, στους κατασκευαστές σοκολάτας και στους εμπόρους τους, οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στη Δύση.

Οι δυνάμεις της αγοράς έναντι των τιμών του κακάου

Για πολλά χρόνια, οι τιμές του κακάου υπόκεινται σε τιμές παγκόσμιας αγοράς, δήλωσε ο Edward Akapire από το Δίκτυο Δυτικής Αφρικής της Fairtrade Africa West. Ως εκ τούτου, η αύξηση της εγγυημένης ελάχιστης τιμής για τους καλλιεργητές κακάου είναι μια προσπάθεια διόρθωσης ορισμένων από αυτές τις ανισορροπίες.

Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι το δίκαιο εμπόριο παραβιάζει τους αγρότες κακάου προς όφελος όλων των άλλων εκτός από τον κακάο.

Η Γκάνα είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές κακάου στην αγορά της ΕΕ, στον οποίο έχουν πρόσβαση χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις βάσει των αντίστοιχων συμφωνιών οικονομικής εταιρικής σχέσης.

Με τις νέες ελάχιστες τιμές κακάου, οι αγρότες ελπίζουν να βελτιώσουν τα προς το ζην και να αυξήσουν την παραγωγή για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις