Η έναρξη του νέου έργου CO-FRESH
CO-FRESH

Με μεγάλη χαρά και ευθύνη ανακοινώνεται η έναρξη του CO-FRESH, ενός έργου καινοτομίας χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να προάγει περισσότερο βιώσιμες και αποδοτικές αλυσίδες αξίας αγροτικών προϊόντων μέσω συγκεκριμένων δράσεων και προσεγγίσεων. Το έργο, διάρκειας 42 μηνών (με ημερομηνία έναρξης την 1η Οκτωβρίου 2020) και συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώνει βασικούς παράγοντες από πιλοτικά επιδείξιμες αλυσίδες αξίας αγροτικών προϊόντων, ενώσεις φορέων (αγρότες, παραγωγοί τροφίμων, συνεταιρισμοί, καταναλωτές) και ειδικούς τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών) και μη τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών, οργανωτικών και θεσμικών) λύσεων καθώς και ειδικούς των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιστημών, της οικονομικής βιωσιμότητας και της μελέτης συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Ξεκινώντας με την τελευταία λέξη των τεχνολογικών και μη τεχνολογικών προσεγγίσεων, καθώς και τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές και τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας που αναλύονται σε καινοτόμες αλυσίδες αξίας, το έργο CO-FRESH προτείνει την ανάπτυξη τεχνικών, εργαλείων και πληροφοριών για τον επανασχεδιασμό των αλυσίδων αξίας γεωργικών τροφίμων. Μέσω συνεργατικών και συστημικών προσεγγίσεων, τα εργαλεία και οι μορφές θα εφαρμοστούν σε 7 πιλοτικές περιπτώσεις που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές αλυσίδες αξίας φρούτων και λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνικών καλλιεργειών για τρόφιμα και ζωοτροφές) σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το έργο CO-FRESH θα χρησιμοποιήσει την ερευνητική προσέγγιση της «Παρέμβασης», μια ερευνητική μέθοδο που κατευθύνει, εξετάζει και αξιολογεί τις επιπτώσεις μιας παρέμβασης βάσει των ενδιαφερόντων του αποδέκτη της και μελετά μοντέλα συλλογικής δράσης καινοτομίας εντός των υπό εξέταση οργανισμών αλλά και μεταξύ τους.

Ο κύριος στόχος του CO-FRESH είναι να επανα-σχεδιάσει  και να δοκιμάσει καινοτόμες συστημικές προσεγγίσεις στις αλυσίδες αξίας γεωργικών τροφίμων για την επέκταση αυτής της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτές οι καινοτόμες προσεγγίσεις θα βελτιώσουν τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα καθώς και την αποδοτικότητα αυτών των αλυσίδων αξίας, μέσω της έξυπνης ολοκλήρωσης τεχνολογικών, κοινωνικών, οργανωτικών, διαχειριστικών και θεσμικών καινοτομιών, όλων όσων χρησιμεύουν ώστε να τις (τις αλυσίδες αξίας) καταστήσουν πιο βιώσιμες.

Η κοινοπραξία του CO-FRESH, με επικεφαλής το CNTA – Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria (Ισπανία), περιλαμβάνει στο σύνολο 26 επίσημους εταίρους από 10 Ευρωπαϊκές χώρες με μοναδικό εκπρόσωπο από την Ελλάδα αλλά και μοναδικό πάροχο ψηφιακών λύσεων την Future Intelligence. Αναλυτικά οι συνεργάτες είναι: University of Hohenheim (Γερμανία), Tecnoalimenti SCPA (Ιταλία), Ghent University (Βέλγιο), Wageningen University (Ολλανδία), University of Bologna (Ιταλία), Warsaw University of Life Sciences (Πολωνία), Actalia Association (Γαλλία), Centre de Recerca en Economia I Desenvolupament Agroalimentari-UPC-IRTA (Ισπανία), Le Terre di Zoe (Ιταλία), Florette Iberica SLU (Ισπανία), Stichting Food Valley (Ολλανδία), Chambre Regionale D’Agriculture des Pays de la Loire (Γαλλία), Ekoowoc (Πολωνία), Pilze-Nagy Kereskedelmi es Szolgaltato KFT (Ουγγαρία), COEXPHAL Asociacion de Organizaciones de Productores de Frutas y Hortalizas de Almería (Ισπανία), Confederazione Generale dell Agricoltura Italiana (Ιταλία), FruitVegetablesEUROPE (Βέλγιο). Kislepteku Termekeloallitok Es Szolgaltatok Orszagos Erdekkepviseletenek Egyesulete (Ουγγαρία), Communaute Europeenne des Cooperatives de Consommateurs (Βέλγιο), Cooperatives Europe asbl (Βέλγιο), Bieconomy Cluster (Σλοβακία), Okologiai Mezogazdasagi Kutatointezet Kozhasznu Nonprofit KFT (Ουγγαρία), Enco SRL (Ιταλία), Future Intelligence Έρευνα Τηλεπικοινωνιακών και Πληροφοριακών Συστημάτων ΕΠΕ (Ελλάδα) και Innogestiona Ambiental (Ισπανία). Η κοινοπραξία του έργου CO-FRESH συμπεριλαμβάνει, επιπροσθέτως, και τους οργανισμούς University of Almeria (Ισπανία) και UNICA Group (Ισπανία). ως εξωτερικούς συνεργάτες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις