Συμφωνία για μεταφορά πετρελαίου από τα ΗΑΕ στην Ευρώπη

Συμφωνία για τη μεταφορά πετρελαίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού που συνδέει την πόλη Ελάτ της Ερυθράς Θάλασσας και το μεσογειακό λιμάνι του Ashkelon υπέγραψε η κρατική ισραηλινή εταιρεία αγωγών EAPC.

Εάν οριστικοποιηθεί, η συμφωνία θα είναι μια από τις πιο σημαντικές συνεργασίες που έχουν προκύψει από τότε που το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Η EAPC δήλωσε ότι υπέγραψε δεσμευτικό μνημόνιο συμφωνίας με τη MED-RED Land Bridge, μια εταιρεία με ιδιοκτήτες από το Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα, σε τελετή στο Αμπού Ντάμπι παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin.

Μαζί με το πετρέλαιο των ΗΑΕ, οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη «χερσαία γέφυρα» τους, η οποία εξοικονομεί χρόνο, καύσιμο και κόστος έναντι της διέλευσης μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Θα μπορούσε να παρέχει ταχύτερη πρόσβαση στους καταναλωτές στην Ασία στο πετρέλαιο που παράγεται στις περιοχές της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.

«Η MED-RED βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με σημαντικούς παράγοντες στη Δύση και στην Ανατολή για μακροπρόθεσμες συμφωνίες παροχής υπηρεσιών», δήλωσε η EAPC.

Αν και δεν αποκάλυψε οικονομικά στοιχεία, είπε ότι η συμφωνία "είναι πιθανό να αυξήσει τις μεταφερόμενες ποσότητες κατά δεκάδες εκατομμύρια τόνους ετησίως."

Τα ΗΑΕ εξάγουν τη συντριπτική πλειοψηφία του αργού πετρελαίου στην Ασία.

Μια πηγή η οποία έχει γνώση των διαπραγματεύσεων είπε ότι, εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, αυτή θα μπορούσε να αξίζει 700 έως 800 εκατομμύρια δολάρια για αρκετά χρόνια και ενώ οι προμήθειες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για την ισραηλινή αγορά, τόσο οικονομικά όσο και στρατηγικά, με κοινές επενδύσεις οι οποίες επεκτείνονται σε βάθος δεκαετίας», δήλωσε ο πρόεδρος της EAPC, Erez Halfon.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις