Βρέθηκε λύση στο αδιέξοδο των αποβλήτων του προσφυγικού στη Δυτική Λέσβο

Λύση δίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μία υπόθεση που ταλαιπωρεί το νησί της Λέσβου από το 2015 και αφορά στο αδιέξοδο της συσσώρευσης 16.000 κυβικών των «αποβλήτων του προσφυγικού» από τις ακτές της Λέσβου στον ΧΑΔΑ της Μήθυμνας. Ο όγκος των αποβλήτων αφορά εκτός από σωσίβια, κουβέρτες και υπολείμματα πλωτών σκαφών.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η αίτηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για χρηματοδότηση του σχετικού έργου για τη «διάθεση των αποβλήτων ναυτιλιακού εξοπλισμού των προσφυγικών ροών». Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 210.873 ευρώ και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησής του είναι 40 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Η μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για το έργο αφορά τόσο στον τεμαχισμό των ναυτιλιακών αποβλήτων όσο και στη φορτοεκφόρτωση, μεταφορά και διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στον αδειοδοτημένο χώρο υγειονομικής ταφής της Λέσβου.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με δελτίο τύπου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλη Γραφάκο για την καθοριστική συμβολή του στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Καθώς, όπως υπογραμμίζει, με την πολύτιμη καθοδήγηση του κ. Γραφάκου, κατάφερε να ολοκληρώσει τη μελέτη του έργου «Υπηρεσία Τελικής Διάθεσης Αποβλήτων Ναυτιλιακού Εξοπλισμού των προσφυγικών ροών του Δήμου Δυτικής Λέσβου», η χρηματοδότηση του οποίου εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, με την ολοκλήρωση του έργου, το νησί θα απελευθερωθεί από τόνους πλαστικού κυρίως από τα σωσίβια των προσφύγων και των μεταναστών που είναι κατασκευασμένα από υλικό που δεν μπορεί ούτε να καταστραφεί, ούτε και να ανακυκλωθεί.

Σημειώνεται τέλος, ότι η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ η εκπόνηση της μελέτης έγινε από τον Δήμο Δυτ. Λέσβου, υπό την καθοδήγηση της ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις