Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για ΛΑΡΚΟ και ΔΕΔΔΗΕ

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες για δύο μεγάλης οικονομικής σημασίας αποκρατικοποιήσεις που εποπτεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), τη θυγατρική της ΔΕΗ, και τη βιομηχανία παραγωγής νικελίου ΛΑΡΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, η μητρική εταιρεία ως γνωστόν θα επιδιώξει να πουλήσει το 49% των μετοχών της. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτήν την εβδομάδα το αργότερο στις αρχές της επόμενης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να κλείσει την εκκρεμότητα με το ρυθμιστικό πλαίσιο του δικτύου διανομής. Για την ακρίβεια θα καταλήξει στη μεθοδολογία για τον υπολογισμό του WACC και άλλων παραμέτρων για τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του Διαχειριστή.

Η εξέλιξη αυτή, θα ανάψει το «πράσινο» φως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο σύμβουλο της ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση, την Goldman Sachs ώστε να ξεκινήσει market test για το ενδιαφέρον επενδυτών. Θα βολιδοσκοπήσει, δηλαδή, εν δυνάμει ευρωπαίους διαχειριστές και funds καθώς και «μνηστήρες» εταιρειών εκτός Ε.Ε. προκειμένου να καταγράψει αφενός το ενδιαφέρον τους και αφετέρου τις παρατηρήσεις τους για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Η ΔΕΗ στη συνέχεια θα προχωρήσει στη σύνταξη του κειμένου του διαγωνισμού, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο. Τότε δηλαδή αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Πηγές αναφέρουν ότι θα δοθεί ένα δίμηνο προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ώστε την Άνοιξη να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μπροστά του επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024, γεγονός που φανερώνει την ανάγκη για την είσοδο επενδυτή προκειμένου να υλοποιηθεί η αναβάθμιση κι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής.

Η ΛΑΡΚΟ

Στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διπλός διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ. Αυτό αναφέρουν πηγές, θυμίζοντας ότι πριν την προκήρυξη του Ειδικού Διαχειριστή για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ και του ΤΑΙΠΕΔ για εκείνα που ανήκουν στο Δημόσιο, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση. Το κείμενό της θα ανάβει το πράσινο φως για τις δύο διαδικασίες καθορίζοντας τις λεπτομέρειες που αφορούν στις σχέσεις των εμπλεκομένων πλευρών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις