Επίσκεψη Τσαυτάρη στο Φεστιβάλ Γευστικού Πολιτισμού  «Ελλάδα Γιορτή Γεύσης»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισκέφθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου, το Φεστιβάλ Γευστικού Πολιτισμού  «Ελλάδα Γιορτή Γεύσης», στην «Tεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, το οποίο συνδιοργάνωσαν το περιοδικό «Αθηνόραμα» και η Τεχνόπολη, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Τσαυτάρης ξεναγήθηκε στα περίπτερα των παραγωγών με τους οποίους συνομίλησε σχετικά με την παραγωγική διαδικασία των προϊόντων τους, αλλά και τη σημασία της διασύνδεσης του πρωτογενούς με το δευτερογενή τομέα, ώστε να αναδειχθεί η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Φεστιβάλ τόνισε τη σημασία της ανάδειξης της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά «αποτελεί στρατηγικό μας πλεονέκτημα και εκεί πρέπει να στρέψουμε τη γεωργία μας. Σε μια γεωργία υψηλής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών και όχι σε μια γεωργία χαμηλού κόστους».
 
Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης πρόσθεσε: «Σε αυτόν το στρατηγικό στόχο, σημαντικό ρόλο θα παίξει η υποστήριξη αυτής της ποιότητας σε όλα τα παρακάτω βήματα. Είτε στους μηχανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ελεγχθεί, να πιστοποιηθεί και να τυποποιηθεί, αλλά και σε όλα τα παρακάτω βήματα μετά την παραγωγή στη διακίνηση, τη σύνδεσή της και την υποστήριξη της γαστρονομίας του τόπου μας και στη συνέχεια ακόμα πιο πέρα, την υποστήριξη της υγείας του καταναλωτή και των απαιτήσεων του και γιατί όχι ακόμα πιο κάτω με τη διασύνδεση αυτής της παραγωγικής διαδικασίας με τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών του τόπου μας, όπως είναι ο τουρισμός.
Να λοιπόν ποιος είναι ο άξονας των πολιτικών μας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους κρίσιμους  τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, όπως είναι ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας, αλλά και ο τομέας του τουρισμού.
Πιστεύουμε ότι στη δύσκολη συγκυρία που περνά ο τόπος είναι ένα σημείο που μπορεί να πατήσει ο πρωτογενής τομέας, με τα εξαιρετικά του προϊόντα. Από αυτή την πλευρά και από αυτή τη σκοπιά, αυτό το εργαλείο- που είναι η συγκεκριμένη έκθεση στην καρδιά της Αθήνας, η εξαιρετικά ποιοτική έκθεση δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους των αστικών κέντρων να έχουν άμεση σύνδεση και να δοκιμάσουν και οι ίδιοι την ποιότητα, να τη γευτούν ουσιαστικά, πριν αγοράσουν τα προϊόντα- παίζει έναν εξαιρετικό ρόλο».

Δημοσιογράφος: Πώς σας φάνηκε η έκθεση;

Υπουργός: Πολύ καλή και τα προϊόντα που φιλοξενούνται εξαιρετικά. Θα ήθελα να συγχαρώ με την ευκαιρία αυτή και τους διοργανωτές που έκαναν την προσπάθεια, όπως επίσης και τους εκθέτες για τα εξαιρετικά τους προϊόντα. Είδα ανθρώπους με μεράκι, είδα νέα παιδιά με ενθουσιασμό, οικογενειακές επιχειρήσεις, ανθρώπους της περιφέρειας, ανθρώπους που πατάνε πάνω στις ιδιαίτερες συνθήκες, την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας για να το μετατρέψουν σε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιοτικό προϊόν. Και όλα αυτά μας δίνουν κουράγιο.

Δημοσιογράφος: Πολλοί παραγωγοί νοιώθουν ακόμα το εμπόδιο του μεσάζοντα όσον αφορά στην προώθηση των προϊόντων στον καταναλωτή. Ενώ βλέπουμε ποιοτικά προϊόντα, πολλοί διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται στις εξαγωγές.

Υπουργός:
Εμείς κάναμε στοχευμένες δράσεις ακριβώς για να υποστηρίξουμε αυτό το πράγμα γιατί ακριβώς δεν θέλουμε να μένει η ποιότητα, είτε στον πρωτογενή, είτε στο δευτερογενή τομέα αλλά και πιο κάτω, να πάει στο εξωτερικό. Απλά η προσέγγισή μας είναι διαφορετική. Εμείς λέμε ότι θα κάνουμε στοχευμένες δράσεις κατά προϊόν και κατά χώρα στόχο. Δεν φθάνει να κάνουμε γενικόλογες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα κάναμε τέτοιες δράσεις για να προωθήσουμε το ελαιόλαδό μας στη Γερμανία και την Κίνα, την κομπόστα ροδάκινου στη ρώσικη αγορά. Όπου το κάναμε αυξήσαμε κατακόρυφα τις εξαγωγές μας.

Δημοσιογράφος:
Ωστόσο βλέπουμε ότι ο Έλληνας καταναλωτής θέλει  φθηνό προϊόν παρά ποιοτικό.

Υπουργός: Αυτό δεν είναι απόλυτο. Ούτε αναγκαστικά το καλής ποιότητας προϊόν είναι και το ακριβότερο προϊόν. Θεωρώ ότι είναι λάθος αυτό. Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε και καλά και εξαιρετικά προϊόντα και αναλογικά φθηνότερα.



 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις