Οι αγρότες θα γίνουν πιο ισχυροί μέσω της εμπορικής επιτροπής, λένε οι υπουργοί
Οι αγρότες θα γίνουν πιο ισχυροί μέσω της εμπορικής επιτροπής,

Η αρμοδιότητα της Επιτροπής Εμπορίου και Γεωργίας (TAC), η οποία εκπροσωπεί αγρότες, εμπόρους λιανικής και καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου, επεκτείνεται μετά την προηγούμενη καθορισμένη περίοδο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει στην επιτροπή έναν «πιο ενεργό ρόλο μέσω ενός νέου νομοθετικού πλαισίου», η οποία θα αναθεωρείται κάθε τρία χρόνια, θα δώσει στους «αγρότες μια ισχυρότερη φωνή στην εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου (DIT).

Το TAC κυκλοφόρησε αρχικά για έξι μήνες τον Ιούλιο, με ακρόαση από εμπειρογνώμονες για τη γεωργία, την καλή διαβίωση των ζώων, το περιβάλλον και το εμπόριο.

Θα εκδώσει μια έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο στην καλή διαβίωση των ζώων και τη γεωργία κάθε συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που υπογράφει η κυβέρνηση μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2021, ανέφερε το DIT.

Αυτό θα τεθεί στο Κοινοβούλιο πριν από την έναρξη της 21ετούς περιόδου ελέγχου σύμφωνα με τους όρους του νόμου περί συνταγματικής μεταρρύθμισης και διακυβέρνησης.

Μια έκθεση TAC για τις εμπορικές πολιτικές για την προστασία από την υπονόμευση της καλής μεταχείρισης των ζώων, της παραγωγής τροφίμων και των περιβαλλοντικών προτύπων πρόκειται να δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Liz Truss είπε: «Δεν θα εγγραφώ ποτέ σε κάτι που απειλεί την ικανότητά τους (αγρότες) να ανταγωνιστούν ή που υπονομεύει τα υψηλά τους πρότυπα.»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice πρόσθεσε: «Βάζοντας την Επιτροπή Εμπορίου και Γεωργίας σε νόμιμη βάση, διασφαλίζουμε ότι οι φωνές των αγροτών μας, καθώς και εκείνων των καταναλωτών και των βασικών ομάδων προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων, θα συνεχίσουν να ακούγονται ενώ είμαστε στη διαδικασία ελέγχου μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών. "

Η κυβέρνηση υπέβαλε τροποποίηση την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για τη γεωργία, η οποία αναμένεται να επανέλθει την Τετάρτη στις Κοινότητες, για να αυξήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.

Η τροπολογία θα επιβάλει στην κυβέρνηση υποχρέωση να υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο σχετικά με το εάν, ή σε ποιο βαθμό, οι δεσμεύσεις σε νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) σχετικά με γεωργικά αγαθά συνάδουν με τη διατήρηση των επιπέδων νόμιμης προστασίας του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με τον άνθρωπο, τα ζώα και φυτική ζωή και υγεία, καλή μεταχείριση των ζώων και προστασία του περιβάλλοντος », δήλωσε το DIT.

Το TAC θα τεθεί σε νόμιμη βάση στο εμπορικό νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της NFU Minette Batters χαιρέτισε την ανακοίνωση ως «στιγμή ορόσημο» για τη χώρα.

«Αυτή η σημαντική δέσμευση για την πρωτογενή νομοθεσία σχετικά με τα πρότυπα τροφίμων, τόσο στο νομοσχέδιο για τη γεωργία όσο και στο εμπορικό νομοσχέδιο, είναι ακριβώς αυτό που ζητούσαμε», δήλωσε η κ. Batters. «Είναι μια στιγμή-ορόσημο για τους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου, για την ύπαιθρο μας και το μέλλον του φαγητού στα πιάτα μας.»

«Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι όλοι όσοι νοιάζονται για τις εμπορικές μας σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο - βουλευτές, ενδιαφερόμενοι και το κοινό - θα δουν ανεξάρτητες συμβουλές εμπειρογνωμόνων από την Επιτροπή Εμπορίου και Γεωργίας για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες προτού επικυρωθούν.

«Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα που υπογράφουν την αναφορά μας το καθιστούν μία από τις μεγαλύτερες αναφορές που έχει δει ποτέ αυτή η χώρα. Μαζί με την υποστήριξη όλων των αγροτικών οργανισμών, εμπειρογνωμόνων για την καλή διαβίωση των ζώων, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, πολιτικούς, μερικούς από τους μεγαλύτερους σεφ και διασημότητες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Jamie Oliver και Joe Wicks, και στη συνέχεια υποστηρίχτηκε από την εκστρατεία Mail της Κυριακής για να σώσει τα οικογενειακά αγροκτήματά μας, έχει δημιουργήσει έναν άνευ προηγουμένου συνασπισμό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις