Χαρδαλιάς: Αύξηση κρουσμάτων 20% και διασωληνωμένων 34% τις τελευταίες 5 ημέρες

Για «κρίσιμο και σημαντικό σταυροδρόμι» μίλησε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν εν μέσω του νέου lockdown, από το Σάββατο και τουλάχιστον έως τις 30 Νοεμβρίου.

Έκανε λόγο για «ακόμα μια δύσκολη συγκυρία», για «μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει και θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε».

Ο υφυπουργός κάλεσε τους πολίτες «να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα». «Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να επαναλάβουμε όλα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε πως «σε μόλις πέντε μέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%». Στο ίδιο πενθήμερο οι ασθενείς που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34% και οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 μέρες χρειάστηκαν άλλες 55 ΜΕΘ.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων μεταξύ άλλων τόνισε πως τα κομμωτήρια αλλά και τα κέντρα αισθητικής θα παραμείνουν ανοιχτά εκτάκτως αυτό το Σαββατοκύριακο και η αναστολή λειτουργίας τους θα ξεκινήσει στις 06.00 το πρωί της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου 2020. Ωστόσο θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Δηλαδή: Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον – Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας – Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

«Έκκληση και παράκληση προς όλους» απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς «οι μετακινήσεις να είναι λελογισμένες και μόνο οι απαραίτητες ώστε τα μέτρα να αποδώσουν στο μέγιστο και το ταχύτερο». «Είμαι επίσης υποχρεωμένος να τονίσω ότι ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί καθώς και οι λόγοι που επιτρέπουν μετακίνηση αυτές τις ώρες περιορίζονται σε λόγους υγείας, εργασίας, ατομικής άσκησης ή μετακίνησης με κατοικίδιο γύρω από την περιοχή κατοικίας μας» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμα, όπως είπε από τη Δευτέρα, «όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν και υποχρεωτικά αρνητικό τεστ PCR». Συγκεκριμένα όσοι έρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις εξωτερικού θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ που έχει διεξαχθεί τις τελευταίες 48 ώρες ενώ όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν τεστ που έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών για τα χερσαία σύνορα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις