Ο λόγος που ο Τραμπ μπορεί να έχει την υποστήριξη των αγροτών στις ΗΠΑ

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αποδεικνύονται ως θρίλερ. Απορρίπτοντας όλες τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο προεδρεύων Πρόεδρος και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, διατηρεί τη δημοτικότητά του παρά την τετραετή καταστροφική επίδοση σε πολλούς τομείς, όπως η αλλαγή του κλίματος, η εμπορική πολιτική και ο πρόσφατος χειρισμός του covid. Μια ματιά στα διαθέσιμα μέχρι τώρα αποτελέσματα καθιστά επίσης σαφές ότι οι Δημοκρατικοί με επικεφαλής τον Τζο Μπάιντεν είναι ισχυρότεροι στις περιοχές και τις πολιτείες με υψηλή αστικότητα, αλλά δεν κατάφεραν να προσελκύσουν τον μέσο ψηφοφόρο της υπαίθρου που παραμένει πιστός στον Τραμπ, ιδίως στα μέσα της υπαίθρου -Δυτικές πολιτείες.

Με αριθμό περίπου 2 εκατομμυρίων, τα νοικοκυριά των αγροτών είναι ασήμαντα στο συνολικό σχέδιο των εκλογών στις ΗΠΑ. Αλλά μπορεί να είναι κρίσιμα σε εκλογές όπου η προεδρία είναι πιθανό να αποφασιστεί με μερικές χιλιάδες ψήφους, αν όχι εκατό. Είναι ενδιαφέρον ότι τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του Τραμπ δεν ήταν τα καλύτερα για τον Αμερικανό αγρότη. Παρόμοια με τις περισσότερες χώρες του κόσμου, υπέστησαν πτώση των τιμών των εμπορευμάτων μετά από πτώση των τιμών του πετρελαίου τον Αύγουστο του 2014. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο καθαρός αντίκτυπος ήταν η μείωση των εισπράξεων σε γεωργικά κεφάλαια σε 358 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, το χαμηλότερο σε περισσότερο από μια δεκαετία. Τα καθαρά έσοδα μετρητών για τους αγρότες μειώθηκαν από 136 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 σε μέσο όρο 107 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εξαιρουμένων των ομοσπονδιακών άμεσων πληρωμών στις εκμεταλλεύσεις, μειώθηκε κάθε χρόνο από το 2013, από 125 δισεκατομμύρια δολάρια σε 78 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Όσον αφορά το μέσο εισόδημα, το αμερικανικό γεωργικό εισόδημα ήταν αρνητικό μεταξύ του 2015 και του 2018, προτού μετατραπεί οριακά θετικό το 2019 και το 2020, χάρη στο τις γενναιόδωρες άμεσες ομοσπονδιακές πληρωμές. Παρά τη βοήθεια αυτή, το 2019 κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο χρέους μεταξύ των Αμερικανών αγροτών, τον υψηλότερο δείκτη χρέους προς περιουσιακά στοιχεία από το 2012 και το χαμηλότερο κεφάλαιο κίνησης σε μια δεκαετία.

Η μείωση των γεωργικών εισοδημάτων δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της πτώσης των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων, αλλά και των πολιτικών του Trump. Οι πιο καταστροφικοί ήταν οι εμπορικοί πόλεμοι του, ιδιαίτερα με την Κίνα, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Ενώ οι ιδιοσυγκρασιακές πολιτικές του έβλαψαν, ο Τραμπ κατάφερε να μετριάσει τον αντίκτυπό τους στους αγρότες μέσω γενναιόδωρων ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων. Οι συνολικές ομοσπονδιακές πληρωμές σε αγροκτήματα αυξήθηκαν από 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε ρεκόρ 37,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2020. Οι αρνητικές επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου αντισταθμίστηκαν από ένα νέο πρόγραμμα διευκόλυνσης της αγοράς, το οποίο αποζημίωσε τους αγρότες που είχαν χάσει λόγω του εμπορικού πολέμου. Συνολικά, 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια πληρώθηκαν το 2019 στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. Και πάλι, η κακοδιαχείριση των ΗΠΑ για την πανδημία πανδημίας ήταν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της κυβέρνησης Τραμπ. Οι αγρότες υπέφεραν λόγω διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και γενικής μείωσης της ζήτησης στην οικονομία. Αλλά αντισταθμίστηκαν από ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας Coronavirus 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με άλλα προγράμματα.

Σε μια εποχή που η αμερικανική γεωργία και αγροτική οικονομία έχει περάσει από τη χειρότερη φάση της, ο Τραμπ κατάφερε να διατηρήσει τη στήριξη των αγροτών μέσω γενναιόδωρης ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, μεγάλο μέρος των οποίων προήλθε τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός απότομου άλματος φέτος με επίκεντρο η εκλογή. Ενώ οι κριτικοί μπορεί να παραφρονηθούν από τις οικονομικές πολιτικές του, ο Τραμπ μπορεί να καταφέρει να κερδίσει τις αγροτικές κοινότητες της Αμερικής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις