Οι ευρωπαίοι παραγωγοί μελιού βιώνουν τη χειρότερη συγκομιδή των δεκαετιών

Ακολούθησε μια κακή χρονιά για τους ευρωπαίους μελισσοκόμους, καθώς το 2020 παρατηρείται μείωση 40% στις συγκομιδές μελιού.

Λόγω της ισχυρής βροχής και των πλημμυρών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σε συνδυασμό με μια άσχημη ξηρασία τον Ιούλιο, η κατάσταση που βρήκαν οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι είναι ανησυχητικά μοναδική. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους κύριους παραγωγούς βρίσκονται στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, η Ομάδα Εργασίας Copa-Cogeca Honey αναμένει μια άνευ προηγουμένου πτώση της παραγωγής με την σχεδόν απουσία ορισμένων μελιού από αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του μελιού ακακίας.

Μόνο στην Ουγγαρία, η Copa-Cogeca αναφέρει ότι η καλλιέργεια ακακίας (το μέλι ακακίας παραμένει σε υγρή μορφή για περισσότερο από το παραδοσιακό μέλι και επομένως είναι εξαιρετικά δημοφιλής) ήταν μόνο το 10% της κανονικής συγκομιδής. Στην Αυστρία, κορυφαίοι παραγωγοί μελιού ισχυρίζονται ότι τέτοιες κακές συγκομιδές δεν έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Ο όμιλος αγροτικών συμφερόντων ανέφερε επίσης μείωση της συγκομιδής στην Πορτογαλία (-80%) και στην Ιταλία (έως -70% και -80% στο Νότο).

Οι ανησυχίες όμως δεν τελειώνουν με τον όγκο της συγκομιδής. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα αναμένεται να αυξήσει τις τιμές του μελιού, αλλά η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. τα σημεία τιμών πέφτουν πραγματικά στις κύριες χώρες εισαγωγής στην ΕΕ.

Η Etienne Bruneau, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το μέλι στο Copa-Cogeca, εξέφρασε την ανησυχία της: «Πέρυσι ήδη ηχεί τον συναγερμό ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης. Είναι σαφές ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται, επιδεινώνεται. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για την επιβίωση 10 εκατομμυρίων κυψελών στην ΕΕ.

«Δέκα εκατομμύρια κυψέλες που επιτρέπουν σε 650.000 μελισσοκόμους να ζήσουν, εκατομμύρια αγρότες να επικονιάσουν τις καλλιέργειες τους και όλοι να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν οι μέλισσες. Επομένως, αυτή η κατάσταση απειλεί πολύ πέρα από τα μερίδια του τομέα μας!»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις