Οι ιρλανδικές γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις είναι από τις πιο κερδοφόρες στην Ευρώπη

Οι ιρλανδικές γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις είναι από τις πιο κερδοφόρες στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Cork Institute of Technology and Teagasc. Η μελέτη, η οποία εξέτασε τον ιρλανδικό γαλακτοκομικό τομέα μετά την άρση των ποσοστώσεων, χαρακτήρισε την ανάπτυξη του τομέα ως «φαινομενική» κατά την πενταετία 2014-2019.

Οι τιμές γάλακτος στην Ιρλανδία ήταν οι χαμηλότερες από όλες τις χώρες της ΕΕ που εξετάστηκαν, χρησιμοποιώντας τη σύγκριση τιμών μηνιαίου γάλακτος του LTO, ενώ η τιμή του γάλακτος στην Ολλανδία ήταν η υψηλότερη.

Η μέση διαφορά τιμής κατά την πενταετία ήταν 5,2 σεντ ανά λίτρο μεταξύ των τιμών του γάλακτος στην Ιρλανδία και την Ολλανδία. Η Δανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Νέα Ζηλανδία συμμετείχαν επίσης στη μελέτη.

Παρά το γεγονός ότι οι ιρλανδικές τιμές γάλακτος που καταβλήθηκαν στους αγρότες ήταν από τις χαμηλότερες, η κερδοφορία εδώ είναι η υψηλότερη. Αυτό εξηγείται από μια πολύ χαμηλότερη βάση κόστους στην Ιρλανδία.

Οι υψηλότερες τιμές γάλακτος που καταβάλλονται σε ολόκληρη την Ευρώπη αντισταθμίζουν εν μέρει μόνο το υψηλότερο κόστος παραγωγής που βαρύνουν τους γαλακτοπαραγωγούς στις χώρες αυτές, σύμφωνα με την έρευνα.Το καθαρό περιθώριο της Ιρλανδίας ήταν το μεγαλύτερο, παρά την αντίληψη ότι οι αποδόσεις από την παραγωγή γάλακτος στην Ιρλανδία είναι χαμηλότερες, λόγω της τιμής του γάλακτος που πληρώθηκε στην Ευρώπη.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό επιτυγχάνεται ουσιαστικά λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής.

«Σε όλη την πενταετή περίοδο που μελετήθηκε, από το 2014 έως το 2019, όταν συγκρίνονται οι τιμές του γάλακτος με χρήση του LTO (σύγκριση μηνιαίας τιμής γάλακτος για το γάλα), η ιρλανδική τιμή γάλακτος ήταν η χαμηλότερη από τις χώρες της ΕΕ που θεωρήθηκαν, με την ολλανδική τιμή γάλακτος να είναι η υψηλότερη, «Ο Δρ Declan O'Connor, λέκτορας στο Cork Institute of Technology, είπε.

«Μια μέση διαφορά για την περίοδο 5,2 σεντ ανά λίτρο αναφέρθηκε μεταξύ των Ιρλανδών και των Ολλανδών, με τις άλλες χώρες της ΕΕ να πέφτουν μεταξύ αυτών των δύο. Οι ιρλανδικές τιμές γάλακτος, ωστόσο, ακολούθησαν τις αποδόσεις της αγοράς εμπορευμάτων για το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και το βούτυρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. περίοδο» είπε ο Δρ O'Connor.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα κατά τη συγκριτική αξιολόγηση της απόδοσης της βιομηχανίας με βάση αποκλειστικά την τιμή του γάλακτος.

Πρότεινε ότι οι συγκρίσεις πρέπει να αντικατοπτρίζουν την κερδοφορία των γεωργών, τις επενδύσεις σε ικανότητα επεξεργασίας σε σχέση με το ποιος έχει πραγματοποιήσει την επένδυση και την εποχικότητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συγκρίσεις αντικατοπτρίζουν τον τελικό αντίκτυπο στην αποδοτικότητα της βιομηχανίας.

Η μελέτη εξέτασε επίσης την ιρλανδική ικανότητα επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων εδώ και διαπίστωσε ότι η χρησιμοποίηση της ικανότητας μεταποίησης στην Ιρλανδία ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 62% κατά μέσο όρο καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, πράγμα που συγκρίνει τα επίπεδα χρήσης άνω του 90% στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Είναι ενδιαφέρον η διαπίστωση ότι η υποχρησιμοποίηση της ικανότητας επεξεργασίας έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος επεξεργασίας που καθορίζει τη χαμηλότερη τιμή γάλακτος που καταβάλλεται στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι "ουσιαστικά πιο κερδοφόρο" για την ιρλανδική γαλακτοκομική βιομηχανία να επενδύσει σε πρόσθετη ικανότητα μεταποίησης για επέκταση παρά να προσπαθήσει να ισοπεδώσει την καμπύλη προσφοράς γάλακτος. Δεδομένης της εξάρτησης της Ιρλανδίας από βοοειδή που τρέφονται με χόρτο, η παραγωγή γάλακτος τείνει να κορυφώνεται όταν η ανάπτυξη του χόρτου είναι ισχυρότερη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις