Η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην ΕΕ μειώνεται 2,2%

Λόγω της εξάπλωσης ζωικών ασθενειών του Covid-19 και της σχετικής αλλαγής στη ζήτηση των καταναλωτών για ζωικά προϊόντα, η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην ΕΕ θα μειωθεί κατά 2,2% φέτος.

Αυτό ισχυρίζεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Τροφίμων FEFAC βάσει πληροφοριών από τα μέλη της. Η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών αναμένεται να ανέλθει σε 161,4 εκατομμύρια τόνους. Υπάρχει μείωση σε όλες τις κατηγορίες ζώων.

Η παραγωγή ζωοτροφών μειώθηκε

Η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών για βοοειδή μειώθηκε κατά 2,9%. Είναι ο τομέας που επηρεάζεται περισσότερο από τα μέτρα Covid-19, ιδίως το κλείσιμο της βιομηχανίας τροφοδοσίας. Με λιγότερη ζήτηση για πιο ακριβά τεμάχια κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οι αγρότες μείωσαν τη χρήση σύνθετων ζωοτροφών για να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ζώων. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αυξημένη ζήτηση στην Ανατολική Ευρώπη, όπου λιγότερες ζωοτροφές ήταν διαθέσιμες από τη χώρα λόγω ξηρασίας.

Μείωση της παραγωγής ζωοτροφών χοίρων

Η παραγωγή ζωοτροφών χοίρων θα μειωθεί κατά 1,1%. Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων οδήγησε σε κινεζική απαγόρευση εισαγωγών γερμανικού χοιρινού κρέατος. Η Ισπανία μπορεί να καλύψει εν μέρει μόνο αυτό το κενό εξαγωγής στην Κίνα λόγω της περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας. Οι χοιροτρόφοι προβλέπουν τη μειωμένη ζήτηση (και μεγαλύτερη προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά) παράγοντας λιγότερη. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει επίσης λιγότερη ζήτηση για ζωοτροφές χοίρων.

Μετά από χρόνια ανάπτυξης, η παραγωγή ζωοτροφών πουλερικών θα μειωθεί κατά 2,7% φέτος. Ο κοροναϊός παίζει επίσης ρόλο εδώ. Οι εκτροφείς πουλερικών μείωσαν την παραγωγή λόγω του αποκλεισμού, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε λιγότερη ζήτηση για ζωοτροφές. Τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώθηκε κάποια ανάκαμψη, αλλά αναμένεται περαιτέρω μείωση στο τέλος του έτους, ειδικά στη Ρουμανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε ορισμένες χώρες θα καθυστερήσει την ανάκαμψη. Η παραγωγή ζωοτροφών πουλερικών μπορεί να χάσει τη θέση της ως το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών στην Ευρώπη, σύμφωνα με το FEFAC. Στη συνέχεια, η παραγωγή ζωοτροφών αναλαμβάνει την πρώτη θέση για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις