Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου: Ζητά θωράκιση των κτηνοτρόφων απέναντι στις ζωονόσους
Κτηνοτρόφοι Λέσβος

Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων της Λέσβου ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, απέναντι στην απειλή των ζωονόσων που έκαναν την επανεμφάνισή τους στο νησί και συγκεκριμένα , καταρροϊκός πυρετός που εντοπίστηκε σε μονάδες της Λέσβου αλλά και της Λήμνου. Η εμφάνιση της νόσου παρατείνει την καραντίνα που εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα επιβίωσης των κτηνοτρόφων του νησιού. Αν και δεν υπάρχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο ή στα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, εντούτοις η ζωονόσος , χρησιμοποιείται από τους παράγοντες της αγοράς για να συμπιέσει προς τα κάτω τις τιμές του γάλακτος για τον παραγωγό, καθιστώντας αδύνατη την επιβίωσή του.

Η ΟΑΣΛ ζητά αν και καθυστερημένα, όπως σημειώνει,  να ληφθούν μέτρα πρόληψης για τη μη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού και συγκεκριμένα:

· Να εξασφαλιστεί άμεση αποζημίωση για όσους χάνουν τα ζώα τους από κάθε ζωονόσο.

· Να δοθούν δωρεάν φάρμακα και εντομοαπωθητικά στους κτηνοτρόφους .

· Να στελεχωθεί η κτηνιατρική υπηρεσία με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, να γίνονται άμεσα αιμοληψίες και προληπτικά σε κτηνοτροφικές μονάδες, να εκσυγχρονιστούν και να στελεχωθούν με προσωπικό τα εργαστήρια για να έχουμε γρήγορα και ασφαλή αποτελέσματα.

· Να κατασκευαστεί δημόσιος αποτεφρωτήρας στο νησί με έλεγχο και ευθύνη του κράτους.

· ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις