Δήλωση Τσαυτάρη για το περιστατικό της Μανωλάδας

«Καταδικάζω κάθε μορφή βίας. Θεωρώ ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που καταφεύγουν σε αυτή τη μορφή βίας για να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα, είναι καταδικαστέο και φυσικά οι αρμόδιοι υπουργοί επιλαμβάνονται του θέματος.

Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δρώντας προληπτικά, μεριμνούμε πώς αυτό μπορεί να περιοριστεί.

Επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας από το Κοινωνικό Tαμείο και στον αγροτικό τομέα, ώστε κάποιος άνεργος που απασχολείται σε προγράμματα ανεργίας να μπορεί να απασχοληθεί και σε αγροτικές εργασίες με την προοπτική να επιλέξει να παραμείνει στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία ενισχύοντας έμμεσα το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία.
Έτσι θα εξυπηρετηθεί ο στόχος αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω του πρωτογενούς τομέα.

Αυτό θα περιορίσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα εξαλείψει την ανάγκη των λεγόμενων «εποχικών εργατών», όπου για ένα μικρό χρονικό διάστημα, απαιτούνται πάρα πολλά εργατικά χέρια.

Αυτό είναι ένα έντονο πρόβλημα της κοινωνίας και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε μονιμότερα.

Από την πλευρά του Υπουργείου μας γίνονται διαρθρωτικές προσπάθειες και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ σηματοδοτούν ότι όταν κάποιος λέει ότι καλλιεργεί 100 στρέμματα φράουλες, βάσει των στοιχείων που θα έχουμε, θα καλείται να αποδείξει ότι πράγματι ξόδεψε για παράδειγμα 100 ευρώ για σπόρους, 200 ευρώ για τα μεροκάματα κλπ.
Κατά συνέπεια θα μπορούμε μέσω της δήλωσης ΟΣΔΕ ή μέσω της δήλωσης ασφάλισης του ΕΛΓΑ, αλλά κυρίως μέσω της τήρησης βιβλίων εσόδων και εξόδων από τους αγρότες,  να περιοριστεί, όσο είναι δυνατόν, το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Επαναλαμβάνω, δεν μιλούμε για την πλειοψηφία των αγροτών που θα συμμορφωθούν με  τις κατευθύνσεις αυτές, αλλά για ένα φαινόμενο που όπως προανέφερα, αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο και θα το αντιμετωπίσουν με έναν εξίσου ριζικό τρόπο οι αρμόδιοι υπουργοί».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις