Κοζάνη: Συνεχείς έλεγχοι στις φάρμες γουνοφόρων ζώων – 9 οι ύποπτες μέχρι τώρα

Σε συνεχείς δειγματοληψίες θα προχωρήσουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, στους ιδιοκτήτες κ εργαζόμενους στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων.

Από τις 90 φάρμες εκτροφής μίνκ, στην Δ. Μακεδονία, περίπου 44 βρίσκονται στην Κοζάνη, 35 στην Καστοριά, 5 στα Γρεβενά και 2 στην Φλώρινα.

Ο Διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας Σωκράτης Ηλιάδης τόνισε, ότι «υπάρχουν 9 ύποπτες εκτροφές μινκ στην Δ. Μακεδονία. 1 στην Π.Ε. Γρεβενών, 3 στην Π.Ε. Καστοριάς & 5 στην Π.Ε. Κοζάνης. Ωστόσο οι κτηνιατρικές της περιφέρειας υπηρεσίες λαμβάνουν δείγματα από τις φάρμες, όπου υπάρχουν υποψίες κορονοϊού και αποστέλλονται για εργαστηριακές εξετάσεις των ζώων. Για μια ακόμη φορά έγινε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα απαρέγκλιτα από τους εργαζόμενους στις φάρμες και σε όσους έρχονται σ επαφή με τα μίνκ.»

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί, ότι το επόμενο διήμερο θα ολοκληρωθεί η θανάτωση με αέριο των 2.500 γουνοφόρων ζώων, της φάρμας, που βρέθηκαν θετικά στον ιό τα οποία και θα θαφτούν στον χώρο της εκτροφής τους. Ενώ όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, «θα υπάρξει αποζημίωση για τον ιδιοκτήτη για τα ζώα, που θα χρειαστεί να θανατωθούν.» Ο κ. Κασσαπίδης υπεραμύνθηκε της προσπάθειας για διάσωση της παραγωγικής αλυσίδας των βιζόν αλλά και της γούνας, που αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα για τους κατοίκους της περιοχής του Βοΐου και της Καστοριάς, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια οικολόγων για την εκτροφή συγκεκριμένων ζώων.Ο κ. Κασαπίδης στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έγινε με τηλεδιάσκεψη,  για το θέμα των μίνγκ  στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, επεσήμανε ότι δεν  συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας με τα κρούσματα του κορωνοϊού στις φάρμες, έκανε λόγο  για  ελεγχόμενη κατάσταση ενώ σε ότι αφορά στην διαχείρηση υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμη βρέθηκαν   ΕΟΔΥ και οι πηρεσίες περιφέρειας. Έγινε επίσης γνωστό ότι σε εξέλιξη  βρίσκεται έρευνα για το στέλεχος του ιού που που έχει προσβάλει τα γουνοφόρα ζώα καθώς υπήρξε ενδιαφέρον του καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα,  από την πρώτη στιγμή  όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ στην Δ. Μακεδονία Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, στο  οποίο έκανε αναφορά και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων  του Πανελληνίου Συλλόγου εκτροφέων γουνοφόρων ζώων Μίλτος Καρακουλάκης,