Η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει τη πρόταση της νέας ΚAΠ

Η απόσυρση της πρότασης για μεταρρύθμιση του προγράμματος γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ είναι εκτός συνομιλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε τους υπουργούς γεωργίας αφού ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Frans Timmermans υπαινίχθηκε σε αυτήν τη δυνατότητα, λέγοντας ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τους περιβαλλοντικούς στόχους.

Η μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ) βρίσκεται επί του παρόντος στο τριμερές στάδιο, πράγμα που σημαίνει ότι διεξάγονται διοργανικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρόλο που συμμετέχει στον τριμερή διάλογο ως απλού διαμεσολαβητή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει την απειλή απόσυρσης της αρχικής της πρότασης ως έσχατη λύση για να επηρεάσει τις συνομιλίες.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση RTL Nieuws, ο Timmermans υπαινίχθηκε αυτή τη δυνατότητα, σε περίπτωση που η τελική συμφωνία δεν συμφωνεί με τους στόχους της εμβληματικής περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Τα κράτη μέλη αντέδρασαν με έκπληξη και εκνευρισμό στα σχόλια του Timmermans και έθεσαν το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, κατά τη διάρκεια του μηνιαίου Συμβουλίου της ΕΕ Agrifish τη Δευτέρα (16 Νοεμβρίου).

Η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκνερ, που επί του παρόντος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Αγριφίας, δεν παραβίασε τα λόγια της, χαρακτηρίζοντας την ιδέα μια απειλή που έχει «βαθιά αναστατώσει» και τα 27 κράτη μέλη.

Είπε ότι η πρόταση από τους Timmermans ότι αυτή η πρόταση της ΚΓΠ ήταν κατά κάποιο τρόπο ένα βήμα προς τα πίσω ήταν «εντελώς ανοησία», τονίζοντας ότι δεν θα το υποστηρίξει.

«Χρειαζόμαστε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και δεν θέλουμε να το δούμε σε κίνδυνο», δήλωσε ο Klöckner σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι δεν θα κάνει καλό να απορρίψουμε αυτήν την πρόταση.

Επισημαίνοντας ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι υπουργοί γεωργίας ήταν, με κάποιους τρόπους, πιο φιλόδοξη από αυτήν που πρότεινε η Επιτροπή, ο Klöckner είπε ότι ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι οι υπουργοί είναι διατεθειμένοι να υπονομεύσουν το status quo και ζήτησαν την «πνευματική ειλικρίνεια να παραμείνει ανέπαφη.

Σε μια συζήτηση σχετικά με την πολιτική τροφίμων της ΕΕ, τη στρατηγική Farm to Fork (F2F), αντιπροσωπείες πολλών κρατών μελών ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις από την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη.

«Δεν εξετάζουμε την απόσυρση της πρότασης της ΚΑΠ», δήλωσε η Κυριακίδης στους υπουργούς, προσθέτοντας ότι αφού το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν λάβει τις θέσεις τους, προτεραιότητα είναι τώρα να συνεργαστούμε για μια νέα αγροτική πολιτική.

Η γερμανίδα υπουργός Klöckner είπε ότι θα γράψει στον Αντιπρόεδρο Timmermans και θα του δώσει την άποψη της Προεδρίας του Συμβουλίου επί του θέματος, επισημαίνοντας ότι, ωστόσο, η απογείωση των θεσμικών συμβιβασμών χωρίς να τους παίρνει στα σοβαρά «είναι κακές ειδήσεις για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία».

Τα λόγια του Timmermans προκάλεσαν φήμη και από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εκπρόσωποι του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον οποίο είναι και μέλος του ΕΛΚ.

Στην επιστολή, που βλέπουν αυτή η ιστοσελίδα, πέντε κορυφαίοι Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές του ΕΚ θεώρησαν ότι το σχόλιο του Timmermans «είναι απαράδεκτο, καθώς δεν σέβεται τις αποφάσεις των συννομοθετών».

Ο ρόλος της Επιτροπής πρέπει να είναι να διευκολύνει μια συμφωνία μεταξύ των μερών και να μην προωθεί τις δικές της πολιτικές προτεραιότητες, ανέφερε η επιστολή και πρόσθεσε ότι οι ατομικές απόψεις των Επιτρόπων του Σώματος, ανεξάρτητα από το πόσο παθιασμένα αισθάνθηκαν, δεν πρέπει να υπονομεύουν την αποτελεσματική διοργανική συνεργασία λειτουργία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) την Πέμπτη (19 Νοεμβρίου).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις