Τσαυτάρης:Η Ελλάδα καινοτομεί

Σημεία ομιλίας Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη σε ημερίδα του ΣΕΒ και της Eurobank στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Έρευνα Καινοτομία Επιχειρηματικότητα: Προϋποθέσεις Ανάπτυξης»

·    Στόχος μας είναι να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι  που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις.
·    Καταβάλλουμε προσπάθειες για να καταστεί η χώρα κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
·    Επικεντρώνουμε τις δράσεις μας στις συνέργειες, στο «πάντρεμα» του παραγωγικού τομέα του πρωτογενούς, με τον δευτερογενή που είναι η μεταποίηση, αλλά και τον τριτογενή, δηλαδή τις υπηρεσίες.
·    Η υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες αγορές, να αυξήσει τις εξαγωγές και τις πωλήσεις των εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών μας προϊόντων.

Τις προσπάθειες που καταβάλλονται το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να καταστεί η χώρα κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με στόχο την προώθηση των συνεργειών σε όλους τους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ποιοτικών  αγροτικών προϊόντων επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη,  ο ΣΕΒ και η Τράπεζα Eurobank, με θέμα «Έρευνα Καινοτομία Επιχειρηματικότητα – Προϋποθέσεις Ανάπτυξης».

Στην ομιλία του ο Υπουργός  τόνισε ότι «Στόχος μας είναι να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι   που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κινητοποίηση νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων. Η πρωτοβουλία αυτή λοιπόν είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να στρέψουμε την ελληνική οικονομία στην ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στη συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, στην καινοτομία και την εξωστρεφή δραστηριότητα».
Από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες για να καταστεί η χώρα κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Στο Υπουργείο έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειες και τις δράσεις μας στη σύνδεση ή αλλιώς στη συνέργεια, στη σύμπραξη όλων των διαφορετικών τομέων από την έρευνα και τη καινοτομία έως το σπόρο και τη γεωργία, και από εκεί στη βιομηχανία μεταποίησης, στη διακίνηση και εμπορία μέχρι τον καταναλωτή. Το «πάντρεμα» με άλλα λόγια του παραγωγικού τομέα του πρωτογενούς, με τον δευτερογενή που είναι η μεταποίηση, αλλά και τον τριτογενή, δηλαδή τις υπηρεσίες».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων, όπως είναι οι συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας (clusters), αποτελούν σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στο άνοιγμα νέων αγορών και στην αύξηση των εξαγωγών.

«Σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης  είναι οι συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας τα λεγόμενα clusters.  Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος. Να δημιουργήσουμε συνέργειες, μεταξύ του ανθρώπινου δυναμικού και των φορέων όλης της παραγωγικής αλυσίδας, δηλαδή συνεργασίες που θα ξεκινούν από τους επιστήμονες, τους αγρότες, τις μονάδες μεταποίησης και παραγωγής τροφίμων, μέχρι και τους τελικούς χρήστες, δηλαδή τους καταναλωτές. Η υιοθέτηση τέτοιων καινοτόμων δράσεων μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες αγορές, να αυξήσει τις εξαγωγές και τις πωλήσεις των εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών μας προϊόντων. Η χώρα μας διαθέτει  συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα.  Είναι μια κατεξοχήν γεωργική χώρα, με ένα εξαιρετικό περιβάλλον και βιοποικιλότητα, διαθέτει πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά κέντρα, διαθέτει νέους ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που μπορούν να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα, να στηρίξουν με καινοτόμες ιδέες την παραγωγική διαδικασία, να παράγουν υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα» κατέληξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις