Η βιοποικιλότητα των φυτών υποφέρει χωρίς βοσκή ζώων, λένε οι ειδικοί

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων συζητήσεων σχετικά με το ρόλο των ζώων και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα.

Παρόλο που δεν αποφεύγει να επισημάνει τη σημαντική συμβολή του τομέα της κτηνοτροφίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, η έκθεση τονίζει ότι η συζήτηση για το κρέας δεν είναι ξεκάθαρη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποφυγής της «υπερβολικής απλοποίησης».

«Η μελέτη καλεί τον αναγνώστη να αποφύγει την υπερβολική απλοποίηση της συζήτησης σχετικά με τον κτηνοτροφικό τομέα και τον αντίκτυπό του», αναφέρει η εκτελεστική περίληψη της έκθεσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί το ζωικό κεφάλαιο στο σύνολό του.

«Το ζωικό κεφάλαιο παίζει βασικό ρόλο στη χρήση γης που μπορεί να είναι είτε θετικό είτε αρνητικό σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτει.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι τα ζώα, ιδίως τα μηρυκαστικά, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα και στον άνθρακα του εδάφους μέσω της «συντήρησης μόνιμων λιβαδιών και φρακτών και της βελτιστοποιημένης χρήσης κοπριάς».

Σύμφωνα με μια έκθεση σχετικά με τη χρήση των λιβαδιών, τα λιβάδια καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής γεωργικής περιοχής, αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από 60 εκατομμύρια εκτάρια σε ολόκληρη την ΕΕ-27 το 2012.

«Τα λιβάδια είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη γεωργία όσο και για την κοινωνία», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι συχνά υποτιμούνται στην ΕΕ, καθώς οι αγρότες συχνά «δεν θεωρούν την πολυλειτουργικότητα των λιβαδιών ως πλεονέκτημα».

Ο κανονισμός σκιαγραφεί τα καταλληλότερα περιβαλλοντικά κριτήρια για οικονομικούς τομείς στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, που αποσκοπούν να κατευθύνουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση σε αυτούς τους τομείς.

«Τα ζώα φτιάχνουν λιβάδια και τα λιβάδια κάνουν ζώα»

Ο Trevor Dines, ένας ειδικός βοτανικής με το Plantlife, μια φιλανθρωπική φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου που εργάζεται στο σπίτι και στο εξωτερικό για να σώσει απειλούμενα αγριολούλουδα, φυτά και μύκητες, επανέλαβε τη σημασία των περιοχών λιβαδιών ως «μοναδικά χωνευτήρια της βιοποικιλότητας».

Εκτός από τη στέγαση χιλιάδων ειδών επικονιαστών και άλλων εντόμων, ο Dines τόνισε επίσης τη σημασία των λιβαδιών για την αποθήκευση άνθρακα.

«Τα λιβάδια είναι κάτι περισσότερο από καταφύγια για άγρια ​​ζωή. τα εδάφη τους παγώνουν τόσο άνθρακα όσο και δάση δασών και είναι καλύτερα να συλλάβουν τα νερά και να μειώσουν την έκπλυση αζώτου από τα εντατικά εκτρεφόμενα λιβάδια », είπε.

Και αυτά τα λιβάδια βασίζονται σε ζώα για να ευδοκιμήσουν, σύμφωνα με τον ειδικό των φυτών.

«Υπάρχει ένα παλιό ρητό στη Βρετανία ότι« τα ζώα κάνουν λιβάδια και τα λιβάδια κάνουν ζώα »και είναι αλήθεια. Αυτά τα ενδιαιτήματα εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τα ετήσια πρότυπα βόσκησης και κοπής », είπε.

Χωρίς αυτήν, η ποικιλομορφία των λιβαδιών αρχίζει να μειώνεται ραγδαία, είπε, επισημαίνοντας μια έρευνα που διαπίστωσε ότι το 40% των εγγενών φυτικών ειδών θα μειωθεί μέσα σε μια δεκαετία εάν αφεθεί εντελώς αβοήθητο και χωρίς διαχείριση.

Πρόσθεσε ότι άλλα τρία τέταρτα ορισμένων από τα πιο απειλούμενα είδη - συμπεριλαμβανομένης της ορχιδέας με καύση, της ανεμώνης και του λοφιοφόρου αγελαδινού σιταριού - αναμένεται να μειωθούν ή να εξαφανιστούν εντός τριών ετών εάν αφαιρεθεί η βόσκηση.

Ωστόσο, επαναλαμβάνοντας τα ευρήματα της έκθεσης ότι τα θετικά αποτελέσματα «εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της κτηνοτροφίας και τις τοπικές συνθήκες στις οποίες βασίζονται», πρόσθεσε η Dines μια προειδοποίηση ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η βόσκηση είναι κρίσιμος.

«Ο χρόνος και η πυκνότητα της βοσκής είναι κρίσιμες. γηγενείς φυλές που καλλιεργούνται με παραδοσιακούς τρόπους παράγουν τα πιο πλούσια σε είδη λιβάδια ».

Τόνισε ότι τα οφέλη πηγαίνουν αμφίδρομα, με πλούσια σε είδη λιβάδια ικανά να προσφέρουν στα ζώα μια υγιεινή διατροφή υψηλότερη σε ανόργανα άλατα και αμινοξέα, ικανά έτσι να συντηρούν πιο παραγωγικά ζώα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις