FAO: Συστάσεις για την πρόληψη εξάπλωσης μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα

Κατά την Εβδομάδα Παγκόσμιας Αντιμικροβιακής Ευαισθητοποίησης (18-24 Νοεμβρίου), ο FAO υπογραμμίζει ότι όλοι πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο για την καταπολέμηση της AMR, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερομένων σε όλους τους τομείς της διατροφής και της γεωργίας, και διατυπώνει συστάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της AMR.

Η αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) είναι η ικανότητα των μικροβίων να παραμένουν ή να αναπτύσσονται παρουσία φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για την αναστολή ή τη θανάτωσή τους. Η διαδικασία επιταχύνεται με τη χρήση αντιμικροβιακών που έχουν σχεδιαστεί για τη θανάτωση ανεπιθύμητων παθογόνων σε ανθρώπους, ζώα και καλλιέργειες. Ειδικότερα, η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων τροφοδοτεί την αντίσταση.

Η αντοχή στα φάρμακα απειλεί επίσης ολοένα και περισσότερο τα γεωργικά τρόφιμα και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Το COVID-19 μας έδειξε ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι πιο αλληλεξαρτώμενες από ποτέ. Τα παθογόνα που επηρεάζουν μια περιοχή μπορούν να επιδεινώσουν τις προκλήσεις σε άλλους και να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο προλαμβάνουμε και ελέγχουμε τις απειλές για την υγεία για την προστασία του κόσμου. Το AMR είναι μία από αυτές τις παγκόσμιες απειλές και είναι δυνητικά ακόμη πιο επικίνδυνο από το COVID-19. Αλλάζει βαθιά τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε.

"Ακριβώς όπως η πανδημία COVID-19, η AMR δεν αποτελεί πλέον μελλοντική απειλή. Αυτό συμβαίνει εδώ και τώρα και μας επηρεάζει όλους", δήλωσε η Αναπληρωτής Γενική Διευθύντρια Μαρία Ελένα Σεμέδο. "Σε όλο τον κόσμο άνθρωποι, ζώα και φυτά πεθαίνουν ήδη από λοιμώξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν - ακόμη και με τις ισχυρότερες αντιμικροβιακές θεραπείες μας. Εάν το AMR δεν ελεγχθεί, η επόμενη πανδημία που αντιμετωπίζουμε θα μπορούσε να είναι βακτηριακή και πολύ θανατηφόρα εάν τα φάρμακα χρειάζονται για τη θεραπεία του δεν λειτουργούν".

AMR στα τρόφιμα και τη γεωργία

Οι τομείς των τροφίμων και της γεωργίας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της AMR. Σε πολλά μέρη του κόσμου, η αντιμικροβιακή χρήση είναι πολύ μεγαλύτερη στα ζώα από ό, τι στους ανθρώπους, και αυξάνεται ραγδαία καθώς οι πληθυσμοί μας αυξάνονται και η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αυξάνεται.

Η AMR εξαπλώνεται ταχύτερα από ό, τι οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν νέα αντιμικροβιακά και απειλεί τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, την ασφάλεια των τροφίμων, την ασφάλεια των τροφίμων, τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες. Η μόνη μας λύση είναι να αναλάβουμε στρατηγική δράση για να διατηρήσουμε τα αντιμικροβιακά που εργαζόμαστε. Δεν είναι πολύ αργά, αλλά τελειώνει ο χρόνος για να σταματήσει αυτή η καταστροφή να επιδεινωθεί, προειδοποίησε ο FAO.

Στις 23 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός του ΟΗΕ θα εγκαινιάσει μια νέα κοινότητα επαγγελματιών της αλλαγής συμπεριφοράς για να σχεδιάσει λύσεις που θα διευκολύνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα αντιμικροβιακά κατάλληλα και να αποτρέπουν αποτελεσματικά τις ασθένειες. Συνδυάζοντας πληθώρα πληροφοριών από αγρότες και άλλους παράγοντες της τροφικής αλυσίδας, κτηνίατροι, επιδημιολόγους, εμπειρογνώμονες AMR και επιστήμονες συμπεριφοράς, αυτή η κοινότητα πρακτικών θα συνεργαστεί για να «ωθήσει» συμπεριφορές τόσο σε επίπεδο αγροκτήματος όσο και σε επίπεδο πολιτικής – για να επιβραδύνει τη διάδοση της AMR.

Ο FAO περιγράφει τις δράσεις ομάδων που είναι κρίσιμες στον αγώνα κατά της AMR.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι:

 1. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια, τα παπούτσια και τα ρούχα σας πριν και μετά από επαφή με ζώα. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των μικροβίων που κάνουν τα ζώα και τους ανθρώπους άρρωστους
 2. Κρατήστε τα ζώα υγιή. Τα υγιή ζώα χρειάζονται λιγότερα αντιμικροβιακά, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερο κόστος θεραπείας, βελτιωμένη ασφάλεια τροφίμων και διαβίωσης και λιγότερους θανάτους ζώων.

Όσον αφορά τη γεωργία, οι αγρότες μπορούν να κάνουν αυτά τα μέτρα για να διατηρήσουν τα ζώα υγιή:

 • Διατηρείτε καθαρό το περίβλημα των ζώων και τις εξωτερικές περιοχές που χρησιμοποιούν τα ζώα.
 • Μειώστε τον κίνδυνο εξάπλωσης μικροβίων. Εφαρμόστε κατάλληλα μέτρα βιοασφάλειας.
 • Εξασκηθείτε στο «all-in and all-out» στο αγρόκτημά σας για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης νέων ζώων από τα ζώα που έχετε ήδη.
 • Διατηρείτε τις ζωοτροφές στεγνές και αποθηκεύονται με ασφάλεια μακριά από τρωκτικά, πουλιά, έντομα και άλλα ζώα που μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια ή άλλα μικρόβια.
 • Αποφύγετε το άγχος για τα ζώα σας .
 • Βοηθήστε τα ζώα σας να παραμείνουν υγιή και να αποφύγουν τις ασθένειες διασφαλίζοντας ότι έχουν καλή διατροφή και καθαρό νερό .
 • Εμβολιάζω! Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας βοηθήσει να χορηγήσετε σημαντικά εμβόλια τη σωστή στιγμή.
 • Ζητήστε συμβουλή για την υγεία των ζώων για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία , επειδή η χρήση λανθασμένου φαρμάκου θέτει τα ζώα σας, την οικογένειά σας και εσάς σε κίνδυνο μολύνσεων ανθεκτικών σε μικροβιακά.
 • Διαδώστε τη λέξη, όχι τα μικρόβια! Πείτε σε άλλους αγρότες και μέλη της κοινότητας τι έχετε μάθει γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα αντιμικροβιακά υπεύθυνα.
 • Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοφάρμακα ως έσχατη λύση: Τα φυτοφάρμακα δεν είναι η μόνη λύση. Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοφάρμακα στα φυτά σας ως έσχατη λύση για τον έλεγχο ασθενειών.

Οι εργαζόμενοι και καταναλωτές στην αλυσίδα τροφίμων:

1. Ακολουθήστε τα «Four Cs» της ασφάλειας των τροφίμων για να μειώσετε την εξάπλωση των superbugs και των μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους άρρωστους.

 • Καθαρισμός - Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με τρόφιμα και ζώα (ειδικά μετά την επαφή με ωμό κρέας) και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Τακτικά καθαρίζετε τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαγητού.
 • Μαγειρική - Μαγειρέψτε καλά τα τρόφιμα για να σκοτώσετε επικίνδυνα μικρόβια. Μην επαναθερμάνετε το φαγητό πολλές φορές.
 • Ψύξη - Διατηρήστε τα τρόφιμα διατηρημένα με απλή ψύξη στη σωστή θερμοκρασία στο ψυγείο και κατά τη μεταφορά.
 • Διασταυρούμενη μόλυνση - Διατηρήστε τους χώρους προετοιμασίας και αποθήκευσης φαγητού καθαρούς για να αποφύγετε τη διασταύρωση. Αποθηκεύστε και επεξεργαστείτε ωμά κρέατα ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα.

2. Ξεκινήστε συνομιλίες! Συζητήστε το AMR με τους συναδέλφους, την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητά σας. Ενθαρρύνετε τον χώρο εργασίας σας να αναπτύξει και να υιοθετήσει μέτρα που βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης του AMR.

3. Βοηθήστε τα αντιμικροβιακά να λειτουργούν για όλους! Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με το εάν εσείς ή η οικογένειά σας χρειάζεστε αντιβιοτικά. Πάντα να ζητάτε ειδικές ιατρικές συμβουλές πριν πάρετε αντιβιοτικά.