Στη κορυφή το φυσικό αέριο

Σε κυρίαρχο καύσιμο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εδραιώνεται το φυσικό αέριο καθοδηγώντας τη μετάβαση μέχρι το 2030 οπότε και είναι ο στόχος της επικράτησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου ενέργειας για τον Οκτώβριο που δημοσίευσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι αποκαλυπτικά ως προς την ανάδειξη του φυσικού αερίου ως της βασικής ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μήνα με το μήνα ανεβαίνει το μερίδιο του, μετά την απόφαση της ΔΕΗ να σβήνει σταδιακά τον λιγνίτη.

Έτσι, τον περασμένο μήνα και ανά τύπο καυσίμου στο μείγμα της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο απέσπασε το 56,64%, όταν τον Σεπτέμβριο είχε το 51,74%, τον Αύγουστο το 53,76% και τον αντίστοιχο περσινό Οκτώβριο κατείχε το 49,86%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου για τον περασμένο μήνα, το φυσικό αέριο ακολούθησαν οι ΑΠΕ με 33,86%, ο λιγνίτης με μόλις 5,41% και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 4,09%.

Αν δούμε και τα στοιχεία αυτά σε όρους κάλυψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη και τις εισαγωγές κι εξαγωγές, και πάλι το φυσικό αέριο κυριαρχεί: Η παραγωγή μονάδων με το συγκεκριμένο καύσιμο κάλυψε το 44,44% του φορτίου, των ΑΠΕ το 26,56%, η έγχυση ενέργειας από εισαγωγές το 21,55%, η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων το 4,25%. και η υδροηλεκτρική παραγωγή το 3,21%. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου σημείωσε αύξηση 10%.

Οι εισαγωγές ήταν λιγότερες κατά 6% και οι εξαγωγές υποχώρησαν θεαματικά κατά 56%. Η λιγνιτική παραγωγή κατρακύλησε κατά 76% και η υδροηλεκτρική παραγωγή σημείωσε μείωση 11%. Τέλος, η παραγωγή των ΑΠΕ σημείωσε σημαντική αύξηση 37%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής το είχε τον περασμένο μήνα η ΔΕH με 33,93%. Ακολούθησε, η μονάδα του συνδυασμένου κύκλου της Mytilineos με 9,23%, η Korinthos Power με 7,57%, η Elpedison με 5,89%, ενώ οι δύο μονάδες της ΗΡΩΝ βρίσκονταν σε συντήρηση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις