Η μείωση των μικρών εκμεταλλεύσεων προκαλεί αύξηση των μονοκαλλιεργειών

Από τη δεκαετία του 1980, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο έλεγχος της γης έχει γίνει πολύ πιο συγκεντρωμένος τόσο μέσω της ιδιοκτησίας όσο και έμμεσα μέσω της συμβατικής καλλιέργειας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα πιο καταστροφικές μονοκαλλιέργειες και λιγότερες μικρές εκμεταλλεύσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της αξίας των ακινήτων και την αύξηση των άστεγων πληθυσμών για πρώτη φορά, η έκθεση υπολογίζει ότι η ανισότητα της γης είναι 41% υψηλότερη από ό, τι πιστεύεται προηγουμένως.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η τάση καθοδηγείται από βραχυπρόθεσμα χρηματοοικονομικά μέσα, τα οποία διαμορφώνουν όλο και περισσότερο το παγκόσμιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

«Στο παρελθόν, αυτά τα μέσα αφορούσαν μόνο τις αγορές. Δεν μας επηρέασαν ατομικά. Αλλά τώρα αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής μας επειδή συνδέονται με την περιβαλλοντική κρίση και την πανδημία », δήλωσε ο Ward Anseeuw, ανώτερος τεχνικός ειδικός στο Διεθνή Συνασπισμό Γης, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας μαζί με μια ομάδα συνεργατών, συμπεριλαμβανομένης της Oxfam και του Κόσμου Εργαστήριο ανισότητας

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, βασίζεται σε 17 νέες ερευνητικές εργασίες καθώς και σε ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων και βιβλιογραφίας.

Αναφέρει ότι οι προηγούμενοι υπολογισμοί της ανισότητας της γης βασίστηκαν αποκλειστικά στην ιδιοκτησία και το μέγεθος των μεμονωμένων εκμεταλλεύσεων. Σε αυτή τη βάση, η ανισότητα γης περιορίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1980, μετά την οποία έγινε ευρύτερη.

Αυτή η τάση είναι πιο έντονη με τη νέα μεθοδολογία, η οποία λαμβάνει υπόψη πρόσθετους παράγοντες, όπως η πολλαπλή ιδιοκτησία, η ποιότητα και η αξία της γης και ο αριθμός των άστεγων ανθρώπων.

Το Landlessness ήταν το χαμηλότερο στην Κίνα και το Βιετνάμ, και το υψηλότερο στη Λατινική Αμερική, όπου το φτωχότερο 50% των ανθρώπων κατείχε μόλις το 1% της γης.

Η Ασία και η Αφρική έχουν τα υψηλότερα επίπεδα μικρών εκμεταλλεύσεων, όπου η ανθρώπινη συμβολή τείνει να είναι υψηλότερη από τους χημικούς και μηχανικούς παράγοντες, και όπου τα χρονικά πλαίσια είναι πιο πιθανό να είναι για γενιές παρά για δεκαετούς επενδυτικούς κύκλους. Σε όλο τον κόσμο, μεταξύ 80% και 90% των εκμεταλλεύσεων ανήκουν σε οικογένειες ή μικροκαλλιεργητές. Αλλά καλύπτουν μόνο ένα μικρό και συρρικνωμένο μέρος της γης και την εμπορική παραγωγή.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η μεγαλύτερη μετατόπιση από μικρό σε μεγάλο ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όπου η ιδιοκτησία βρίσκεται σε λιγότερα χέρια και ακόμη και μεμονωμένοι αγρότες εργάζονται με αυστηρές συμβάσεις για λιανοπωλητές, εμπορικούς ομίλους και επενδυτικά κεφάλαια.

Ο Ward είπε ότι αυτές οι χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις εξαπλώνονται τώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο οποίος επιταχύνει την πτώση της ποιότητας του εδάφους, την υπερβολική χρήση των υδάτινων πόρων και τον ρυθμό της αποψίλωσης των δασών.

«Η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και του ελέγχου οδηγεί σε μεγαλύτερη ώθηση για μονοκαλλιέργειες και πιο εντατική γεωργία, καθώς τα επενδυτικά ταμεία τείνουν να εργάζονται σε 10ετούς κύκλους για τη δημιουργία αποδόσεων», είπε.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η έκθεση προτείνει μεγαλύτερη ρύθμιση και εποπτεία των αδιαφανών συστημάτων ιδιοκτησίας γης, μια αλλαγή στα φορολογικά καθεστώτα για την υποστήριξη των μικροκαλλιεργητών και την καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση και μεγάλη υποστήριξη για τα δικαιώματα γης των κοινοτήτων.

«Οι μικροκαλλιεργητές, οι οικογενειακοί αγρότες, οι αυτόχθονες και οι μικρές κοινότητες είναι πολύ πιο προσεκτικοί με τη χρήση γης. Δεν αφορά μόνο την απόδοση της επένδυσης. αφορά τον πολιτισμό, την ταυτότητα και αφήνοντας κάτι για την επόμενη γενιά. Παίρνουν πολύ περισσότερη φροντίδα και μακροπρόθεσμα, παράγουν περισσότερη μονάδα ανά μονάδα και καταστρέφουν λιγότερο.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις