Οδηγίες προς κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό
Οδηγίες προς κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους των κοινοτήτων εντός της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου, ότι μετά από σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηρακλείου, ορίστηκε ζώνη ελέγχου με ακτίνα 20 χλμ και προστασίας με ακτίνα  50 χλμ από τις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων που βρίσκονται στην τοποθεσία Λιμνιά Μαλίων του δημ. διαμερίσματος Μαλίων στο Δήμο Χερσονήσου όπου και εμφανίστηκαν κρούσματα μολύνσεων από καταρροϊκό πυρετό.

Με απόφαση των αρμοδίων Διευθύνσεων της Περιφέρειας Κρήτης (αρ. πρωτ. 272292 /    19-11-2020) για τη Ζώνη Ελέγχου με ακτίνα τα 20 χλμ, αποφασίστηκε να:

1) Επιτρέπεται η είσοδος όλων των ειδών των ζώων από άλλες περιοχές για οποιοδήποτε λόγο, αλλά μετά την είσοδό τους υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς της ζώνης ελέγχου, 2) Τα ευπαθή ζώα στη νόσο, των εκτροφών που βρίσκονται στη ζώνη ελέγχου δεν μπορούν να μετακινηθούν από την εκτροφή προέλευσης για 21 μέρες από τη διαπίστωση της εστίας, 3) Στο διάστημα των 21 ημερών όλα τα μηρυκαστικά εντός ζώνης ελέγχου 20 χλμ και όλα τα μηρυκαστικά που βρίσκονται σε ζώνη προστασίας μπορούν να μετακινηθούν για άμεση σφαγή σε οποιοδήποτε σφαγείο εντός ζώνης ελέγχου ή προστασίας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Την ημέρα της μετακίνησης τους στο σφαγείο να έχουν εξεταστεί κλινικά και να μην εμφανίζουν συμπτώματα ΚΠ

-Πριν την μετακίνησή τους στο σφαγείο στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά) να έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα

-Να έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή/και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν σφαγείο πριν την αναχώρησή τους αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων

-Η μετακίνηση των ζώων προς το σφαγείο γίνεται τις ώρες με μειωμένη δραστηριότητα των εντόμων-φορέων (ΟΧΙ απόγευμα και βράδυ).

 

Με απόφαση των αρμοδίων Διευθύνσεων της Περιφέρειας Κρήτης (αριθ. Πρωτ. 270493/ 17-11-2020) για τη  Ζώνη Προστασίας με ακτίνα 50 χλμ αποφασίστηκε να:

-Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στο καταρροϊκό πυρετό ειδών ζώων

-Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων

-Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από τη ζώνη προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας

-Οι παραβάτες των ανωτέρω αποφάσεων ή οι αρνούμενοι να συμμορφωθούν προς αυτές, θα διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις