Παρέμβαση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.  για  τις επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία από την πρόταση Οδηγίας για τον καπνό

Τα προβλήματα, που δημιουργεί στην καπνοπαραγωγή η πρόταση Οδηγίας της Ε.Ε., συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφέρθηκε στη σημασία της καπνοκαλλιέργειας και της επεξεργασίας φύλλων καπνού για την απασχόληση, τις εξαγωγές και την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη, τονίζοντας ότι περισσότερες από 25.000 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια του καπνού, πέραν όσων απασχολούνται με την επεξεργασία και την εμπορία, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος στη σημερινή μάλιστα συγκυρία. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην ΕΕ είναι 70.000 εκμεταλλεύσεις, που ασχολούνται με την καλλιέργεια και περί τα 500.000 άτομα, που ασχολούνται με τη συλλογή και την επεξεργασία των φύλλων καπνού.
Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε την πρόταση Οδηγίας της Επιτροπής, ως ένα δυσανάλογο με το αναμενόμενο αποτέλεσμα μέτρο, που θα οδηγήσει σε δυσκολίες στην καλλιέργεια του καπνού, στη διάθεση της παραγωγής και στην εκτόπιση από την αγορά των εγχώριων προϊόντων από παράνομα προϊόντα τρίτων χωρών. Επεσήμανε ότι ο προσδιορισμός ορισμένων συστατικών, θα έχει σαν συνέπεια διακρίσεις για τα καπνά Burley και ανατολικού τύπου που παράγονται κυρίως στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός κατέληξε ότι «με ορισμένες εύστοχες τροποποιήσεις της Οδηγίας μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί η προστασία της υγείας των πολιτών, που είναι επιδίωξη όλων μας, με χαμηλότερες όμως επιπτώσεις για την καλλιέργεια του καπνού και την αγροτική οικονομία. Η καπνοπαραγωγή για τη χώρα μας και γενικότερα για την Ε.Ε., είναι ένας ευαίσθητος κλάδος, που στηρίζει την οικονομία σε περιοχές που δεν διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις αλλά για να παραμείνει βιώσιμος χρειάζεται προσεκτική μεταχείριση, τόσο στο πλαίσιο της Οδηγίας όσο και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ».
Πολλά Κράτη Μέλη (Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κύπρος, Ιταλία Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία) υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις, ενώ ο Ιρλανδός Υπουργός  Γεωργίας, που προεδρεύει στο Συμβούλιο, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις θέσεις αυτές στον υπεύθυνο Υπουργό της Ιρλανδίας, που προεδρεύει στο αρμόδιo, για την Οδηγία, Συμβούλιο Υπουργών.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις