YΠΑΝΥπ:Τα μόνα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα για τον Αχελώο αφορούν εργασίες συντήρησης

Σχετικά με δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης και ανακοινώσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη χρηματοδότηση μελετών που αφορούν στον Αχελώο ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης μεταξύ άλλων στη Βουλή δήλωσε τα εξής:

«Τα μόνα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα για τον Αχελώο, αφορούν εργασίες συντήρησης ήδη κατασκευασμένων έργων, κατόπιν ειδικής αδείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών έχει προωθήσει την εκπόνηση δύο μελετών που αφορούν:

α) τη διερεύνηση της δυνατότητας τροποποίησης του φράγματος Συκιάς, ώστε να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τα διαχειριστικά σχέδια των λεκανών απορροής, που εκπόνησε το ΥΠΕΚΑ, στα οποία προβλέπεται πλέον μεταφορά όγκου νερού υδάτων προς τη Θεσσαλική πεδιάδα υποπολλαπλάσιου του αρχικώς προβλεπόμενου (250 εκατ. μ3 ετησίως έναντι 1.100 εκατ. μ3).

β) την Οικολογική Μελέτη Βάσης, με την οποία θα γίνει καταγραφή των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή, με έμφαση σε θέματα ορνιθοπανίδας, χλωρίδας, κλπ. Η μελέτη αυτή είναι απολύτως συμβατή με τις απαντήσεις που έδωσε το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στα προδικαστικά ερωτήματα που του είχε απευθύνει το ΣτΕ, για το θέμα του Αχελώου.

Θέλω να επισημάνω ότι τα θέματα της διαχείρισης των υδάτων είναι ιδιαίτερα σύνθετα και οφείλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να τα μελετούν σε βάθος πριν προβούν σε άκριτες, εντελώς αστήρικτες αλλά «βαρύγδουπες» ανακοινώσεις.

Το Υπουργείο σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καθένας μας έχει την ιστορία του, και σε θέματα περιβάλλοντος, στον Τόπο και στο Κοινοβούλιο».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις