Τσαυτάρης:θα υπάρξουν μονιμότερες λύσεις για τη μίσθωση ακινήτων για βόσκηση

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη,στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού Θεσπρωτίας  της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντωνίου Μπέζα σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του ν. 4061/2012 για τη μίσθωση ακινήτων που προορίζονται για βόσκηση σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους .


«Στο νέο νόμο που θα καταθέσει  προσεχώς στη Βουλή το ΥπΑΑΤ προβλέπονται μονιμότερες λύσεις σε προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του ν. 4061/2012 στη μίσθωση ακινήτων που προορίζονται για βόσκηση»


Στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση  σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του ν. 4061/2012 τόνισε ότι στο νέο νόμο που θα καταθέσει  εντός των αμέσως επόμενων ημερών  στη Βουλή το ΥπΑΑΤ προβλέπονται μονιμότερες λύσεις σε προβλήματα που προέκυψαν στη μίσθωση ακινήτων που προορίζονται για βόσκηση. Όπως εξήγησε  ο κ. Τσαυτάρης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή  αίρεται για την περίπτωση των βοσκοτόπων που είναι δημόσιες εκτάσεις το όριο των 100  στρεμμάτων, όπως επίσης αίρονται και τα προβλήματα που δημιουργούσε ο παλιός νόμος αναφορικά με την υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων του ποσού των  5 ευρώ ανά στρέμμα για τη μίσθωση των εκτάσεων.


«Ευχαριστώ κύριε Βουλευτά, για την ευκαιρία που μας δίνετε να απαντήσουμε και απ’ αυτό το Βήμα και να σας αναφέρουμε τις λύσεις που προτείνουμε και που ήδη υλοποιούνται σε σχέση με τα σημαντικά θέματα που θέσατε, γιατί τα πράγματα με τον προηγούμενο νόμο είναι έτσι όπως τα περιγράψατε.
Όπως περιγράψατε το πρόβλημα, δημιουργούνται δύο θέματα, τι γίνεται στις περιπτώσεις που έχουμε 100 ή και περισσότερα στρέμματα και τι γίνεται με τα τιμήματα που ζητούν πλέον οι Περιφέρειες, προκειμένου να κάνουν τους διαγωνισμούς και να δώσουν τα βοσκοτόπια στους κτηνοτρόφους.
Κατ’ αρχήν θα πω ότι ο νόμος που έχει να κάνει με το όριο των 100 στρεμμάτων αναφέρεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και σε εκτάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλιώς και όχι στα βοσκοτόπια, άρα δεν ζητάει κανένας να έλθουν οι κτηνοτρόφοι από την Περιφέρεια στην Αθήνα για να πάρουν μία έκταση - εφόσον είναι πάνω από 100 στρέμματα - και να συμμετέχουν σ’ αυτό το διαγωνισμό.
Σας θυμίζω ότι οι εκτάσεις αυτές είναι δημόσιες, ανήκουν στο ελληνικό κράτος και δίδονται στους τοπικούς άρχοντες να τις διαχειριστούν, φυσικά προς όφελος των κτηνοτρόφων.
Αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, στο νέο νόμο που καταθέτουμε εντός των αμέσως επόμενων ημερών  στη Βουλή και κυριολεκτώ λέγοντας στις αμέσως επόμενες ημέρες, - δηλαδή αύριο, μεθαύριο -  προβλέπονται μονιμότερες λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα, δηλαδή αίρεται γι’ αυτήν την περίπτωση των βοσκοτόπων το όριο των 100  στρεμμάτων που δημιουργεί τα προβλήματα που περιγράψατε.
Στον ίδιο νόμο, επίσης, αίρονται και τα προβλήματα εκείνα όπου - όπως προβλέπονταν αρχικά στον παλιό νόμο που περιγράψατε - έπρεπε δηλαδή να δίνει κανείς υποχρεωτικά 5 ευρώ το στρέμμα. Στο νέο νόμο αναφέρεται ότι μπορεί να δοθούν μέχρι 5 ευρώ το στρέμμα και κρίνεται από τους τοπικούς άρχοντες ανάλογα με την αξία και τη ζήτηση αν θα δώσουν 1 ευρώ, ή 2 ευρώ ή 3 ευρώ ή περισσότερα ευρώ - μέχρι 5 ευρώ για τους κτηνοτρόφους - προκειμένου να απαλύνουμε και το κόστος, όπως και εσείς περιγράψατε.
Θέλω να πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν μονιμότερες λύσεις στα προβλήματα που περιγράψατε. Όμως πρέπει να πούμε και να ομολογήσουμε ότι μέχρι να έρθει στη Βουλή ο νέος νόμος για να ψηφιστεί κ.λπ. δεν θα προλάβουν οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι αυτήν την περίοδο γιατί εντός των επομένων ημερών θα λήξουν ουσιαστικά οι ημερομηνίες δηλώσεως στο ΟΣΔΕ.
Γι’ αυτό, για να λύσουμε τα προβλήματα και για την τρέχουσα περίοδο, καλέσαμε τους κτηνοτρόφους - ιδιαίτερα της Ηπείρου και των περιοχών σας - ήρθαμε σε επικοινωνία και με τον αντίστοιχο Περιφερειάρχη της Ηπείρου και συναδέλφους σας Βουλευτές. Είναι κρίμα που δεν μπορέσατε να έρθετε την ημέρα εκείνη -βρισκόσασταν στο εξωτερικό- γιατί είπαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν δίδονταν παράταση, όπως έγινε και την περσινή χρονιά, έτσι ώστε όλοι να ικανοποιηθούν μέχρις ότου ο νέος νόμος πάρει «σάρκα και οστά», να αρχίσει να υλοποιείται και να λύνει με μονιμότερο τρόπο τα συγκεκριμένα προβλήματα.
Επομένως, έχουν συμφωνήσει οι κτηνοτρόφοι σας και οι τοπικοί άρχοντες στο συγκεκριμένο θέμα. Πιστεύουμε ότι μόνο στις περιπτώσεις που αφορά τους παλιούς κτηνοτρόφους - που σας είπα ότι θα λύσουμε το πρόβλημα με τον τρόπο που λύθηκε και πέρσι και δεν υπήρχε καμιά διαμαρτυρία- μέχρι να γίνει ο νόμος. Το πρόβλημα δημιουργείται εάν προστεθούν ένας, δύο νέοι κτηνοτρόφοι χωρίς να έχουν φύγει οι προηγούμενοι, να δημιουργήσουν, δηλαδή, κάποιο κενό στο οποίο θα μπορούσαμε να βάλουμε νέους κτηνοτρόφους. Τότε, στις περιπτώσεις αυτές, η εντολή μας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να διερευνήσει εναλλακτικά σενάρια, αν δηλαδή και αλλού πέρα των κύριων βοσκοτόπων που γινόταν μέχρι τώρα η μοιρασιά, υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και αυτούς τους ένα, δύο κτηνοτρόφους.
Στην δευτερολογία μου θα αναφερθώ σε ένα - δύο προβλήματα που δεν είναι της περιοχής σας, αλλά συναντάμε σε άλλες περιοχές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα έντονο πρόβλημα στις Σέρρες. Θα σας πω τι κάνουμε και για αυτές τις περιοχές προκειμένου να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα.  

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προωθεί το ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας και την ενισχύσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά στη μάχη που έδωσε στην Ε.Ε. η χώρα μας – στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της νέας ΚΑΠ – προκειμένου να ενταχθεί στον Κανονισμό ο ορισμός των βοσκοτόπων, ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιλέξιμες εκτάσεις για τη χώρα μας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα  την αύξηση των εκτάσεων στα 23 εκατ. στρέμματα από 6 εκατ. στρέμματα που ήταν μέχρι πρότινος.

Αναλυτικότερα ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε:

«Δεν ορθώνουμε εμπόδια στην κτηνοτροφία, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα, είχα πει απ’ αυτό το Βήμα ότι η κτηνοτροφία είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» μας. Η χώρα μας είναι πολύ ελλειμματική σε κτηνοτροφικά προϊόντα - ιδιαίτερα σε κρέας – και δεν θα ορθοποδήσουμε, αν δεν υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία.
Θα πρέπει όμως πρώτα να σας απαντήσω σε δυο-τρία θέματα που θίξατε πριν αναφερθώ στο τι πραγματικά κάναμε, σημείο προς σημείο, για να υποστηρίξουμε τους κτηνοτρόφους και τι κάνουμε ακόμα και τώρα. Ειδικά για το πρόβλημα με τις μειωμένες εκτάσεις, δώσαμε μάχη στην Ευρώπη για να αλλάξουμε τον ορισμό των βοσκοτόπων. Για την Ευρώπη βοσκοτόπια ήταν μόνο λιβάδια σε επίπεδα εδάφη, γύρω-γύρω φραγμένα με μερικές αγελάδες να βόσκουν μέσα. Δεν ήξεραν ότι το κατσίκι βόσκει σε άλλες πλαγιές, ότι βόσκει όρθιο. Δεν ήξεραν που βόσκουν τα αρνιά μας στην Ήπειρο.
Δώσαμε μάχη και εκεί είχαμε τη μεγάλη βοήθεια και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών για να μπει στον κανονισμό για πρώτη φορά ένας νέος ορισμός για το τι είναι βοσκοτόπια και να μπορούν αυτά να αποτελούν επιλέξιμες περιοχές για υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία. Μόνο με την προσπάθειά μας αυτή πήγαμε από τα 6 εκατομμύρια και κάτι στα 23 εκατομμύρια τις κτηνοτροφικές εκτάσεις στον τόπο μας για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, για να μην έχουμε το στρίμωγμα σε ορισμένες περιοχές, για να μπορούν να βρουν τις απαραίτητες εκτάσεις οι κτηνοτρόφοι μας ακόμα και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Αυτό πιστεύουμε ότι θα δώσει μια ανάσα σ’ αυτή την πίεση. Βέβαια αυτό θα ισχύσει από τη νέα ΚΑΠ γιατί η νέα ΚΑΠ υποτίθεται ότι θα αρχίσει από την 1-1-2014.
Σας είπα, στο μεταξύ, τι κάνουμε με το νόμο για να λύσουμε το άλλο πρόβλημα. Το «μέχρι πέντε» δεν σημαίνει πέντε. Πέντε ήταν στον προηγούμενο νόμο που περιγράψατε και εσείς. Σας είπα ότι ο νόμος λέει «μέχρι πέντε». Ας έρθουν, λοιπόν, οι τοπικοί άρχοντες που λένε ότι θα νοιάζονται για την κτηνοτροφία και να  πουν «εγώ θέλω να την υποστηρίξω και θα δώσω το στρέμμα μόνο με μισό λεπτό». Εμείς τους δίνουμε αυτές τις εκτάσεις να τις χειριστούν με τον τρόπο που αυτοί θέλουν, αν πραγματικά θέλουν να υποστηρίξουν την κτηνοτροφία.
Σε ό,τι αφορά στο άμεσο, συμφωνώ απολύτως. Εδώ είναι και ο κ. Κορασίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου που μίλησε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Αν πραγματικά χρειάζεται να υπάρχει ένα έγγραφο για να υλοποιηθεί, για να έχει τον επίσημο χαρακτήρα, θα το κάνουμε και αυτό. Να είστε σίγουρος ότι δε θα αφήσουμε τους κτηνοτρόφους έτσι ξεκρέμαστους.
Επειδή πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να υποστηριχθεί η κτηνοτροφία, γι’ αυτό  και από την ώρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στην Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν πέρασαν ούτε 20 μέρες και μέσα στον Ιούλιο τρέξαμε να βρούμε τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης, προκειμένου, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, την ώρα που συγκόμιζε  η φυτική παραγωγή τη σοδειά της, δηλαδή τις ζωοτροφές, να δώσουμε στους ανθρώπους την εξισωτική αποζημίωση.

Αμέσως μετά, εγώ ο ίδιος έδωσα μάχη στις Βρυξέλλες να ανοίξω για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μηχανισμό de minimis, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους κτηνοτρόφους μας, ειδικά τη χρονιά αυτή που ήταν τόσο αυξημένες οι ζωοτροφές. Έτσι, πήραν όλες οι κατηγορίες των κτηνοτρόφων, ακόμη και αυτοί που δεν ήταν ενταγμένοι στην ενιαία ενίσχυση, όπως ήταν κτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι, υποστήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν ζωοτροφές.
Χάρις σε αυτή την προσπάθεια, έδειξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευαισθησία και άνοιξε περαιτέρω το άρθρο 68 και τις δυνατότητες που μας έδινε, προκειμένου να υποστηριχθούν και οι τέσσερις κλάδοι της κτηνοτροφίας μας. Μάλιστα, δεν πέρασαν πολλοί μήνες που η τελευταία κατηγορία που υποστηρίχθηκε και από το άρθρο 68, ήταν οι αιγοπροβατοτρόφοι των ορεινών περιοχών, ακριβώς πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Πιστεύω ότι κάναμε μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσουμε τη χρηματοδότησή τους, να ρυθμίσουμε χρέη τους. Δώσαμε προτεραιότητα στα σχέδια βελτίωσης των κτηνοτρόφων. Ήταν δική μου εντολή να εξεταστούν πρώτα αυτά και εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν όλα.
Το ίδιο ισχύει για τις μεταποιητικές βιομηχανίες, που μεταποιούν προϊόντα της κτηνοτροφίας μας. Πρώτα εξετάστηκαν και αυτές. Για κάποια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, αύριο θα ολοκληρωθεί το γεωργικό ΕΤΕΑΝ, το Γεωργικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας που ορισμένοι αντιμετωπίζουν, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις.
Πέραν της ενιαίας ενίσχυσης  που δώσαμε τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο πέρυσι, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να δοθεί. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι, προκειμένου και το 2013 η συνδεδεμένη ενίσχυση να γίνει.
Από την ειδικότητά μου ως Καθηγητής της Γενετικής, έχω διακηρύξει επανειλημμένα και από αυτό το Βήμα την ευαισθησία μας να υποστηρίξουμε παλιές φυλές ζώων και να υποστηρίξουμε τη γενετική παραλλακτικότητα που υπάρχει στο ζωικό μας κεφάλαιο. Κάναμε δύο δράσεις και για το έναν και για τον άλλον στόχο. Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι σε όλη την Ελλάδα γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν, να πολλαπλασιαστούν και να συντηρηθεί αυτή η ποικιλότητα  με τις παραδοσιακές μας φυλές.
Στο νόμο αυτό ρυθμίζεται ένα θέμα με την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων με απλό τρόπο, όπως επίσης και η νομιμοποίηση παλαιότερων σταβλικών εγκαταστάσεων κτηνοτρόφων, που έχουν στάβλους στις δικές τους εκτάσεις.
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα. Ο χρόνος δεν το επιτρέπει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι είναι εφικτό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία μας. Μόνο από τους διαγωνισμούς διανομής τροφίμων με το «Βοήθεια στο Σπίτι», δώσαμε προϊόντα ΠΟΠ πέρυσι, τόσο φέτα όσο και κασέρι και γραβιέρα. Στις μέρες μας ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται για άλλα 26.000.000 ευρώ, πάλι για ελληνική φέτα, γραβιέρα και κασέρι που θα διανεμηθούν σε όλη την επικράτεια σε 880.00 χιλιάδες δικαιούχους».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις