Χαρακόπουλος:Περυσι, χιλιάδες αγρότες εισέπραξαν επιστροφή ΦΠΑ με πλαστά τιμολόγια

Σημεία Απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νικολάου Μωραΐτη για ζημιές στην παραγωγή φρούτων και επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες



Περυσι, χιλιάδες αγρότες εισέπραξαν επιστροφή ΦΠΑ με πλαστά τιμολόγια

«Όσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, πέρυσι εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ χιλιάδες αγρότες που εισέπρατταν αδικαιολόγητα υψηλά ποσά από επιστροφή ΦΠΑ με εικονικά ή πλαστά τιμολόγια. Από τους 292 χιλιάδες δικαιούχους αγρότες επιστροφής ΦΠΑ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, οι 37 χιλιάδες πήραν 244 εκατομμύρια ευρώ με αυτό τον τρόπο».

 

Φέτος, «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»


«Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυγιάνει το σύστημα ελέγχου και επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες. Όπως μας ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών, φέτος επειδή στο παρελθόν υπήρξε καταστρατήγηση με τη χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων, με Απόφαση προβλέπεται η σύγκριση των συνολικών ακαθάριστων εσόδων από τα παραστατικά της αίτησης επιστροφής ΦΠΑ με τη συνολική «κανονική αξία της αγροτικής παραγωγής» του αιτούντος, όπως αυτή προκύπτει από το ηλεκτρονικό αρχείο του ΥπΑΑΤ.  Είναι κατά κανόνα η ασφαλιζόμενη αξία του ΕΛΓΑ συν 30%.

Με τον όρο «κανονική αξία της αγροτικής παραγωγής» νοείται το ανώτατο ύψος ακαθάριστων εσόδων που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν σε μία αγροτική εκμετάλλευση υπό κανονικές συνθήκες. Δεν μπορεί δηλαδή ένας παραγωγός πατάτας να εμφανίζει τιμολόγια για επιστροφή ΦΠΑ με στρεμματική απόδοση 30 και 40 τόνους, όταν κατά μέσο όρο θα πρέπει να έχει μια παραγωγή 3 με 4 τόνους. Πλέον, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

 

Εντός μηνός από την αίτηση θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ


«Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών από τις 2 Μαΐου ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ψηφιακής υπηρεσίας για την επιστροφή του ΦΠΑ. Όπου δεν υπάρχει υπέρβαση των εσόδων που προκύπτουν από τα παραστατικά που δηλώθηκαν στην εφορία σε σχέση με την προσδιορισμένη «κανονική αξία της αγροτικής παραγωγής», εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης στη ΔΥΟ, είτε από το Συνεταιρισμό, είτε από τον ίδιο το δικαιούχο θα δίδεται η επιστροφή του ΦΠΑ».

 

Χωρίς καθυστέρηση η επιστροφή ΦΠΑ

«Όπου υπάρχει υπέρβαση ανάμεσα στην αξία των παραστατικών, των τιμολογίων, και την «κανονική αξία», όπως προσδιορίζεται από το ΥπΑΑΤ, θα γίνεται έλεγχος και εντός ενός μηνός από τη λήξη του ελέγχου θα καταβάλλεται η επιστροφή του ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο. Τέλος,  υπάρχει μέριμνα για όσους εντός του ίδιου οικονομικού έτους πουλούν και τη σοδειά που είχαν αποθηκεύσει τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή του ΦΠΑ».

 

Οι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώνουν «χαράτσι» για δηλώσεις ΟΣΔΕ

«Όσον αφορά το «χαράτσι», στο οποίο αναφερθήκατε, στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, πράγματι, υπήρχαν τέτοιες καταγγελίες. Όπως μας διαβεβαιώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η σύμβαση με την ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Οι αγρότες δεν υποχρεούνται να καταβάλουν, να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τη δήλωση καλλιέργειας. Όπου, λοιπόν, υπάρχουν καταγγελίες, τα χρήματα θα επιστρέφονται στους αγρότες, στους οποίους παρακρατήθηκαν και θα αφαιρούνται από τον ανάδοχο. Τελεία και παύλα».

 

Η νέα ΚΑΠ προσανατολίζεται σε δράσεις για καλύτερη γεωργική ασφάλιση

«Στη νέα ΚΑΠ αναμένεται να υπάρχουν δράσεις για τη γεωργική ασφάλιση, όπως:

α) η επιχορήγηση ασφαλίστρου για ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών έως και 65%,

β) η σύσταση Ταμείου Αλληλοβοήθειας για νόσους ζώων, φυτών και περιβαλλοντικών συμβάντων,

γ) η αποκατάσταση  έως 70% της απώλειας εισοδήματος λόγω απρόβλεπτων δυσμενών καιρικών φαινομένων ή εξάρσεων ασθενειών που έχουν ως συνέπεια μείωση του αγροτικού εισοδήματος άνω του 30% του μέσου όρου της τριετίας».

 

Ο ΕΛΓΑ ήδη δραστηριοποιείται  για τις ζημιές στην Κεντρική Μακεδονία


«Υπήρξε ζημιά σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην Κεντρική Μακεδονία, κυρίως στην  Πέλλα και την Ημαθία από παγετό αλλά και από χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες. Τα καιρικά αυτά φαινόμενα έπληξαν κυρίως πρωιμανθείς καλλιέργειες, όπως επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.α..

Ήδη ο ΕΛΓΑ διενέργησε τις απαραίτητες επισημάνσεις. Έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις. Επίσης, έχει προσληφθεί το αναγκαίο εποχικό προσωπικό και όπου χρειάζεται θα μετακινηθούν εκτιμητές από το παράρτημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης. Όσοι λοιπόν, έχουν ζημιές και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, έχουν πληρώσει δηλαδή, τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν».

 

Σε Πέλλα-Ημαθία έχουν δοθεί αποζημιώσεις πολλαπλάσιες των εισφορών

«Μιλάτε επίσης για υψηλά ασφάλιστρα και για χαράτσι του ΕΛΓΑ. Ειδικά για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, την Πέλλα και την Ημαθία, οι αποζημιώσεις που δίνονται τα τελευταία χρόνια κατά κανόνα είναι πολλαπλάσιες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι αγρότες σε επίπεδο νομού. Εάν αυτό που γίνεται στην Πέλλα και στην Ημαθία συνέβαινε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο ΕΛΓΑ θα είχε καταρρεύσει, το σύστημα γεωργικής ασφάλισης στη χώρα μας θα είχε καταρρεύσει».

 

Οι παραγωγοί ζήτησαν παράταση για δηλώσεις ζημιών από παγετό

«Λέτε ότι ο ΕΛΓΑ επικαλείται «ερμηνείες» του κανονισμού και αρνείται να παραλάβει δηλώσεις ζημιών. Πρώτα από όλα, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τόσο ο παγετός όσο και τα άλλα ζημιογόνα αίτια που προανέφερα αποζημιώνονται γιατί καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Επειδή μετά τον παγετό ακολούθησαν βροχοπτώσεις, με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ και μετά από επίμονα αιτήματα αρκετών παραγωγών, δόθηκε παράταση μίας εβδομάδας επιπλέον για να δηλωθούν οι ζημιές. Οι παραγωγοί, δηλαδή, είχαν τη δυνατότητα υποβολής δηλώσεων μέχρι τις 8 Απριλίου, χρονικό διάστημα το οποίο σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ ήταν υπεραρκετό για να φανούν οι συνέπειες του παγετού. Από τις 8 έως τις 20 Απριλίου δεν υπήρξε κανένα αίτημα παραγωγών για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων για παγετό. Υπήρξαν ξανά νέα αιτήματα μόλις άρχισε το φαινόμενο της καρπόπτωσης στα συμπύρηνα ροδάκινα, φαινόμενο που δεν καλύπτεται, όμως, από τον ΕΛΓΑ. Τα πρωιμανθή επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα αποζημιώνονται λόγω παγετού».

 

Τα ΠΣΕΑ καλύπτουν ζημιά από ακαρπία

«Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα που υπάρχει με τα συμπύρηνα ροδάκινα και θα ήθελα πραγματικά να μπορούσαμε να τα αποζημιώσουμε. Ο ΕΛΓΑ, όμως, δεν μπορεί «να βαπτίσει το κρέας σε ψάρι», αποζημιώνοντας ως ζημιά από τον παγετό, το φαινόμενο της καρπόπτωσης, που δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Με τα έως σήμερα δεδομένα οι ζημιές από ακαρπία, δηλαδή μειωμένη παραγωγή ή καρπόπτωση, μπορούν να υπαχθούν σε προγράμματα ΠΣΕΑ, Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, εφόσον πληρούν τις γνωστές προϋποθέσεις:

α) ζημιά άνω του 30% σε επίπεδο νομού σε σχέση με τη μέση παραγωγή των τριών προηγούμενων χρόνων,

β) η ζημιά να τεκμηριώνεται ως αποτέλεσμα δυσμενούς καιρικής συνθήκης,

γ) οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες να επιβεβαιώνονται από τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία και

δ) να εγκριθεί η απαραίτητη δαπάνη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με δεδομένες, όμως, τις κλιματικές αλλαγές και με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, έχουν ήδη συγκροτηθεί έξι ομάδες εργασίας οι οποίες έως τις 21 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στο ΥπΑΑΤ.

Στην επεξεργασία αυτών των προτάσεων θα χρειαστούμε και τη συμβολή και τις παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής».

 

Έχουμε ένα από τα πιο προστατευτικά συστήματα γεωργικής ασφάλειας

«Σε αυτή την Αίθουσα δεν διεκδικεί κανείς το μονοπώλιο της ευαισθησίας για τα προβλήματα των αγροτών. Ζητάτε 100% ασφαλιστική κάλυψη και μείωση του ασφαλίστρου. Έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας και θα εισηγηθούν βελτιώσεις στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, την ένταξη νέων ζημιογόνων αιτίων και την αναπροσαρμογή στα ασφάλιστρα με βάση και αναλογιστικές μελέτες.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε πως έχουμε ένα από τα πιο προστατευτικά συστήματα γεωργικής ασφάλειας στον κόσμο. Την επόμενη φορά λοιπόν θα σας παρακαλούσα να μας υποδείξετε ποιο ασφαλιστικό σύστημα άλλης χώρας θεωρείτε ως πρότυπο για να το υιοθετήσουμε. Πουθενά, πάντως, δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη 100%.

Δεν μπορούν να δημιουργούνται χρέη στον ΕΛΓΑ και να μετακυλίονται στον προϋπολογισμό, δηλαδή στις πλάτες των φορολογουμένων. Θα πρέπει το σύστημα γεωργικής ασφάλισης να μπορεί να σταθεί στα πόδια του».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις