Μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρωπαική Ενωση που τα ποσοστά της έχουν φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ, αναφέρεται σε δημοσίευσή της η ΕΕ, σήμερα.

«Τον Μάρτιο του 2013 5,7 εκατομμύρια νέοι ήταν άνεργοι στην ΕΕ των 27, εκ των οποίων τα 3,6 εκατομμύρια αφορούσαν στην Ευρωζώνη. Το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών ήταν 23,5% στην ΕΕ και 24% στη ζώνη του ευρώ, ποσοστά σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια του μήνα, αλλά αυξημένα κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και 1,5 εκατοστιαίες μονάδες αντιστοίχως σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2012».

Το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ κατέχει η Ελλάδα με την ανεργία στους νέους να φτάνει το 59,1% τον Ιανουάριο του 2013 και ακολουθούν η Ισπανία με 55,9%, η Ιταλία με 38,4% και η Πορτογαλία με 38,3%. Αντίστροφα τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Γερμανία και την Αυστρία με 7,6% και στην Ολλανδία με 10,5%.

alt

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Ευρωπαικής Επιτροπής η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καταπολεμήσει την ανεργία στους νέους πρότεινε τον Δεκέμβριο του 2012 ένα σχέδιο για την Απασχόληση των Νέων

Η σύσταση αυτού του θεσμού για τη νεολαία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ στις 22 Απριλίου και στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων μέσα από προσφορές θέσεων εργασίας, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να εκπονήσουν πλέον τις δομές για να γίνει πραγματικότητα αυτό το σχέδιο το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα νέες πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να το θέσουν σε εφαρμογή», σημειώνει η ΕΕ.

Αυτό το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

  • Πρόταση για σύσταση του συμβουλίου για την καθιέρωση μιας «Εγγύησης για τη Νεολαία»
  • Ένα πλαίσιο ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης
  • Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη μαθητεία

ΕΛΛΑΔΑ

Ακολυθώντας ένα εκτεταμένο επανασχεδιασμό στο τέλος του 2012 αναπτύχθηκε ένα εθνικό σχέδιο νέων, τον Ιανουάριο του 2013, με κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 517 εκ.ευρώ. Το σχέδιο προτίθεται να προωθήσει την απασχόληση των νέων, την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα και στοχεύει σε 350.000 νέους ανθρώπους. Σε τελική ευθεία προετοιμασίας είναι οι παρακάτω δράσεις:

  • "Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας" που προβλέπει πεντάμηνη εργασιακή εμπειρία σε επιχειρήσεις και στοχεύει σε 45.000 άνεργους μέχρι 29 χρονών
  • Τοποθέτηση ανέργων σε επιχειρήσεις με στόχο τόσο την θεωρητική κατάρτιση όσο και την επαγγελματική μέσα στους χώρους εργασίας, για 1000 άνεργους νέους. Η εφαρμογή της δράσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

anko-eunet.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις