«Το ελληνικό βαμβάκι διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν είναι μεταλλαγμένο»

«Η τρικομματική κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, που προέκυψε ως ώριμο τέκνο της ανάγκης διακυβέρνησης της χώρας, υλοποιεί διαρθρωτικές αλλαγές και τομές που θέτουν τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την πολυπόθητη ανάπτυξη» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ). Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ κ. Ελευθέριος Κούρταλης, ο αντιπρόεδρος κ. Ευριπίδης Δοντάς, ο γενικός γραμματέας κ. Γιάννης Ακκάς καθώς και πολλοί κλωστοϋφαντουργοί.

Ο κ. Χαρακόπουλος στην ομιλία του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού είναι υψηλή καθώς «το ελληνικό βαμβάκι διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν είναι μεταλλαγμένο». Επεσήμανε, όμως, ότι η ποιότητα πρέπει να είναι και εγγυημένη υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε στάδιο στο βαμβάκι, από την παραγωγή και την πρώτη μεταποίηση στα εκκοκκιστήρια μέχρι και τη δική σας μεταποιητική δραστηριότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζουμε τη θεσμοθέτηση επίσημου κρατικού φορέα ταξινόμησης και τυποποίησης της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπενθύμισε ότι «το ελληνικό βαμβάκι κάποτε ήταν περιζήτητο στον κόσμο. Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες εξακολουθούν να παρέχουν τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι. Εμείς χάσαμε τον δρόμο στην πορεία. Είναι καιρός, πλέον, να αξιοποιήσουμε το ανεκμετάλλευτο δυναμικό και σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις να βγούμε μπροστά. Να επαναφέρουμε το ελληνικό, ποιοτικό βαμβάκι στις πρώτες θέσεις στη διεθνή κατάταξη και τιμή». Γι’ αυτό υποστήριξε ότι «απαιτείται ανασυγκρότηση του κλάδου της βαμβακοκαλλιέργειας προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τη σύνδεση της πρωτογενούς με τη δευτερογενή παραγωγή. Θέλουμε οι παραγωγοί και οι μεταποιητές να είναι υπεύθυνοι συνομιλητές και αξιόπιστοι συνεργάτες. Όχι ευκαιριακά συναλλασσόμενοι. Να καταστεί η συμβολαιακή γεωργία η βάση μιας σταθερής σχέσης με προοπτική».

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη «ίδρυσης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, ώστε να ισχυροποιήσουμε και θεσμικά τη σύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή τομέα». Ενώ κάλεσε να μετέχουν και οι κλωστοϋφαντουργίες στη συζήτηση και τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την προώθηση του τυποποιημένου, ποιοτικού βαμβακιού.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα:http://maximos.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις