FAO:Η παγκόσμια γεωργική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί 1,5 %

Η παγκόσμια γεωργική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί 1,5 τοις εκατό ετησίως κατά μέσο όρο κατά την επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με ετήσια αύξηση του 2,1 τοις εκατό μεταξύ 2003 και 2012, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον ΟΟΣΑ και τον FAO.

Περιορισμένη επέκταση της γεωργικής γης, την αύξηση του κόστους παραγωγής, η αύξηση των περιορισμένων πόρων και την αύξηση των περιβαλλοντικών πιέσεων είναι οι βασικοί παράγοντες πίσω από την τάση. Ωστόσο, η έκθεση υποστηρίζει ότι η εκμετάλλευση της προσφοράς βασικών προϊόντων θα πρέπει να συμβαδίζει με την παγκόσμια ζήτηση.

Ο ΟΟΣΑ-FAO Agricultural Outlook 2013-2022 αναμένει οι τιμές να παραμείνουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους μεσοπρόθεσμα τόσο για φυτικά και ζωικά προϊόντα που οφείλεται σε ένα συνδυασμό των πιο αργή αύξηση της παραγωγής και την ενίσχυση της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων.

Η έκθεση αναφέρει ότι η γεωργία έχει μετατραπεί σε μια όλο και προσανατολισμένου στην αγορά τομέα, σε αντίθεση με γνώμονα την εφαρμοζόμενη πολιτική, όπως ήταν στο παρελθόν, προσφέροντας έτσι στις αναπτυσσόμενες χώρες σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και τα οικονομικά οφέλη, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων τους, το δυναμικό για την επέκταση της παραγωγής και συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλές παγκόσμιες αγορές.

Ωστόσο, οι ελλείψεις στην παραγωγή, η αστάθεια των τιμών και η διατάραξη του εμπορίου εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων. Ο ΟΟΣΑ / FAO Outlook προειδοποιεί: "Εφ 'όσον τα αποθέματα τροφίμων σε μεγάλες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ο κίνδυνος της αστάθειας των τιμών ενισχύεται η μεγάλη εξάπλωση της ξηρασίας, όπως είχε συμβεί το 2012, πάνω από τα χαμηλά αποθέματα τροφίμων,. θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές κόσμο από 15-40 τοις εκατό. "

Κίνα, με το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, η υψηλή αύξηση των εισοδημάτων και μια ταχέως αναπτυσσόμενη τομέα γεωργικών ειδών διατροφής, θα έχουν σημαντική επίδραση στις παγκόσμιες αγορές, και είναι η ιδιαίτερη έμφαση της έκθεσης. Κίνα προβλέπεται να παραμείνει αυτάρκης σε κύριες καλλιέργειες τροφίμων, αν και η παραγωγή αναμένεται να επιβραδυνθεί την επόμενη δεκαετία λόγω της γης, του νερού και των αγροτικών περιορισμούς εργασίας.

Παρουσιάζοντας την κοινή έκθεση στο Πεκίνο, του ΟΟΣΑ Γενικός Γραμματέας Άγγελος Gurría, δήλωσε: «Οι προοπτικές για την παγκόσμια γεωργία είναι σχετικά φωτεινό με την ισχυρή ζήτηση, η επέκταση του εμπορίου και οι υψηλές τιμές, όμως, αυτή η εικόνα υποθέτει τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης Εάν αποτύχουμε να μετατρέψει την παγκόσμια οικονομία.. περίπου, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον τομέα της γεωργίας θα υποφέρει και η επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. "

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που επιτρέπει για την ανάπτυξη και το εμπόριο", πρόσθεσε. "Γεωργικές μεταρρυθμίσεις έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αξιοσημείωτη πρόοδο της Κίνας στην αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας των τροφίμων."

Γενικός Διευθυντής του FAO José Graziano da Silva είπε:. "Οι υψηλές τιμές των τροφίμων αποτελούν κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλιστεί ότι οι φτωχοί αγρότες να επωφεληθούν από τους Ας μην ξεχνάμε ότι το 70 τοις εκατό των τροφίμων ανασφαλή ζωή του κόσμου πληθυσμού αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών και ότι πολλά από αυτά είναι μικρής κλίμακας και οι αγρότες διαβίωσης τους. "

Και πρόσθεσε: «γεωργική παραγωγή της Κίνας έχει τεράστια επιτυχία Από το 1978, ο όγκος της γεωργικής παραγωγής έχει αυξηθεί σχεδόν πέντε φορές και η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της ασφάλειας των τροφίμων της Κίνας είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του πρώτου στόχου της Χιλιετίας της μείωσης της πείνας.. .

Ενώ η παραγωγή της Κίνας έχει επεκταθεί και της ασφάλειας των τροφίμων έχει βελτιωθεί, των πόρων και τα περιβαλλοντικά ζητήματα χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Αύξηση στην παραγωγή ζωικού κεφαλαίου θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με την Κίνα για να βρει βιώσιμες και διαρκείς λύσεις. "

Οι αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν


Καθοδηγείται από την αύξηση του πληθυσμού, τα υψηλότερα εισοδήματα, η αστικοποίηση και η αλλαγή διατροφής, η κατανάλωση των βασικών γεωργικών προϊόντων θα αυξηθούν ταχύτερα στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική και άλλες ασιατικές οικονομίες.

Το μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι επενδύσεις στον γεωργικό τομέα μειώνει το χάσμα παραγωγικότητας με τις αναπτυγμένες οικονομίες. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, για παράδειγμα, αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 80 τοις εκατό της αύξησης στην παγκόσμια παραγωγή κρέατος και να συλλάβει ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του εμπορίου για τα επόμενα 10 χρόνια. Θα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των παγκόσμιων εξαγωγών του δευτερεύοντα σιτηρά, ρύζι, ελαιούχοι σπόροι, φυτικά έλαια, η ζάχαρη, το βόειο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια από το 2022.

Για να συλλάβει ένα μερίδιο από αυτά τα οικονομικά οφέλη, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στους τομείς της γεωργίας τους για να ενθαρρύνουν την καινοτομία, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ενσωμάτωσης στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, FAO και ο ΟΟΣΑ τόνισε.

Γεωργικές πολιτικές πρέπει να αντιμετωπίσουν την εγγενή αστάθεια των αγορών με τα βελτιωμένα εργαλεία για τη διαχείριση του κινδύνου, διασφαλίζοντας παράλληλα την αειφόρο χρήση της γης και των υδάτινων πόρων και τη μείωση των απωλειών των τροφίμων και των αποβλήτων.

Προοπτικές για την Κίνα


Αύξηση της κατανάλωσης της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της παραγωγής της κατά περίπου 0,3 τοις εκατό ανά έτος, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω, αλλά μέτρια άνοιγμα του γεωργικού τομέα της Κίνας, ανέφερε η έκθεση.

Οι εισαγωγές της Κίνας των ελαιούχων σπόρων αναμένεται να αυξηθεί κατά 40 τοις εκατό κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, αντιπροσωπεύοντας το 59 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου.

Τόσο το κρέας και των γαλακτοκομικών προϊόντων θα συνεχίσει να επεκτείνει το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών κτηνοτροφικών σιτηρών. Η Κίνα αναμένεται να καταστεί ο κυριότερος καταναλωτής στον κόσμο του χοιρείου κρέατος σε κατά κεφαλήν βάση, ξεπερνώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2022. Κίνα θα πρέπει να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια υδατοκαλλιέργεια στο 63 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής και να παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ψαριών.

Κίνα προβλέπεται να παραμείνει αυτάρκης σε κύριες καλλιέργειες τροφίμων, αν και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί την επόμενη δεκαετία. Οι βασικές παράμετροι γύρω από τη γεωργική προοπτικές για την Κίνα θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και να αντιμετωπιστούν, ανέφερε η έκθεση. Αυτές περιλαμβάνουν τη βιωσιμότητα των υψηλών επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση των περιορισμένων πόρων για την παραγωγή, την υποβάθμιση του εδάφους και την εξάντληση του νερού και μεγαλύτερη μεταβλητότητα της παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO, την ασφάλεια των τροφίμων της Κίνας έχει βελτιωθεί με τον αριθμό των υποσιτιζόμενων πτώση κατά 100 εκατομμύρια περίπου από το 1990, παρά την προσθήκη επιπλέον 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον πληθυσμό της. Η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων από τα κατ 'εκτίμηση 158 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να υποσιτίζονται εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση, ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις