2ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας «Ελληνική Γεωργία: Αναδεικνύοντας Βιώσιμες Ευκαιρίες στην Πράξη»

 
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2o Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, με θέμα «Ελληνική Γεωργία: Αναδεικνύοντας Βιώσιμες Ευκαιρίες στην Πράξη», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία µε την Αµερικανική Γεωργική Σχολή.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου,  κ. Γιάννος Γραμματίδης, στην κεντρική του ομιλία, υπογράμμισε την ανάγκη η γεωργία να εφαρμόσει νέες μεθόδους και καλλιέργειες και να συνδυάσει την καινοτομία με την παράδοση προκειμένου να αναδείξει το δυναμισμό της και να αξιοποιήσει τη ζήτηση των διεθνών αγορών. Συνέχισε λέγοντας ότι η γεωργία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας που μπορεί να βγάλουν την χώρα από τη κρίση. Τέλος, ο  κ. Γιάννος Γραμματίδης παραδέχτηκε ότι: “Χρόνια ολόκληρα η γεωργία, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί το καύχημα της ελληνικής οικονομίας και το κύριο κομμάτι στήριξης της, δυστυχώς έφθασε να εξαρτάται από τις επιδοτήσεις και να έχουμε αγρότες, που σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ελάχιστες δαπάνες και στις ελάχιστες ανάγκες τους.”
Το φετινό Συνέδριο επικεντρώθηκε σε πρακτικά παραδείγματα που στόχευαν στην ανάδειξη των πλέον αποτελεσματικών πρακτικών του αγροδιατροφικού κλάδου, με στόχο την ανάδειξη των βέλτιστων μεθόδων αξιοποίησης του πρωτογενούς τομέα, αυτού της μεταποίησης καθώς και των σχετιζόμενων δικτύων διανομής.

Τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου είναι: η αναγνώριση της ανάγκης για ορθή ταυτοποίηση του πελάτη των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία θα πρέπει να ενσωματώνουν μια ‘ιστορία’ που να αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες πρακτικές και την κοινωνική ταυτότητα του πελάτη.  Οι στοχευμένες καλλιέργειες, η καινοτομία και τα διαφοροποιημένα προϊόντα, αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά για την επιτυχημένη πορεία των ελληνικών προϊόντων τόσο για την εγχώρια, όσο και για τις ξένες αγορές. Η  πιστοποίηση προϊόντων Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί η ζητούμενη διαφοροποίηση, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ποιότητα και αναδεικνύονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων. Η βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της βέλτιστης διαχείρισης πόρων, όπως τα υγρά αστικά λύματα και της τεχνολογίας. Η αξιοποίηση από τον έλληνα παραγωγό μιας ευρείας γκάμας τραπεζικών προϊόντων που μπορούν να τον καταστήσουν πιο ευέλικτο και ανταγωνιστικό.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Δρ. Γεώργιος Κατσαρός, Μέλος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, και χαιρετισμό απεύθυνε ο Δρ. Πάνος Κανέλλης, Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν οι κκ: Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Κοσμήτορας Perrotis College, Ευάγγελος Ιωάννου, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικά Κέντρα – Επιχειρήσεις Αγροτικού Τομέα Βορείου Ελλάδος Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε, Στάθης Γιαχανατζής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Φαίδων Α.Ε., Νίκος Τσιφτσόγλου, Διευθυντής Εξαγωγών Ιωνική Σφολιάτα Α.Ε.,  Θύμης Ευθυμιάδης, Αντιπρόεδρος Redestos Efthymiadis Agrotechnology Group, Μαρία Παπαγεωργίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Παναγιώτης Παπαποστόλου, Διευθύνων Σύμβουλος  Ροδόπη Α.E., Κωνσταντίνος Τσιόπτσιας, Υπεύθυνος Marketing & Εξαγωγών Άροσις, Ευάγγελος Χατζηβαρύτης, Α Χατζηβαρύτης Α.Ε., Δημήτριος Συμεωνίδης, Πρόεδρος Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, Δρ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, Οινοποιός – Αποσταγματοποιός, Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου, Δημήτρης Κουβάς, Διευθυντής Marketing ScientAct Α.Ε., Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη, Κύρια Ερευνήτρια Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις