Κατέληξαν σε συμφωνία για την νέα ΚΑΠ

Σε συμφωνία για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατέληξαν το Κοινοβούλιο η Κομισιόν και οι υπουργοί Γεωργίας στο Λουξεμβούργο.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι πολλές από τις μεγάλες μονάδες παραγωγής στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία που μέχρι σήμερα λάμβαναν γενναιόδωρες επιδοτήσεις.

“Το 30% των απευθείας πληρωμών που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινής αγροτικής πολιτικής, προσανατολίζονται τώρα σε αγροτικές πρακτικές που συνάδουν με τους στόχους της ανάπτυξης μιας βιώσιμης παραγωγής “ δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ντάτσιαν Τσιόλος.

Σήμερα περίπου το 80% των άμεσων ενισχύσεων δίνονται στο 20% των εκμεταλλεύσεων, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να δεσμεύουν το ποσό των πληρωμών βάσει των επιπέδων παραγωγής που είχαν υπολογιστεί στις αρχές του 2000.

Τώρα, τα κράτη θα δεσμεύονται να εξασφαλίσουν ότι από το 2019 οι αγρότες που λαμβάνουν ενίσχυση θα παίρνουν το λιγότερο 60% του μέσου ποσού της επιδότησης ανά εκτάριο.

Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά από το 2014, αλλά το νέο σύστημα επιδοτήσεων δεν θα εφαρμοστεί πριν το 2015 λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

euronews.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις