Σύσκεψη  Χαρακόπουλου με Διακλαδική Βάμβακος

Ευρεία σύσκεψη με θέμα το βαμβάκι πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο πρόεδρος της Διακλαδικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Νίκος Σκοπιανός μαζί με παραγωγούς-μέλη του ΔΣ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Απόστολος Δοντάς καθώς και ο γενικός γραμματέας κ. Αντώνης Σιάρκος, ο γενικός διευθυντής του ΕΛΓΟ- Δήμητρα κ. Κωνσταντίνος Μαλλίδης, ο προϊστάμενος του Κέντρου Βάμβακος Θεσσαλίας κ. Μωχάμεντ Νταράουσε, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών καθώς και στελέχη του ΥπΑΑΤ από τη Δ/νση ΠΑΠ-Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, τη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Δ/νση Εισροών Φυτικής Παραγωγής και τη Δ/νση Βιολογικής Γεωργίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η αναβάθμιση της λειτουργίας και η ανάδειξη του ρόλου της Διακλαδικής Οργάνωσης Βάμβακος, καθώς και η δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων, της Οργάνωσης, για το βαμβάκι μέσω κονδυλίων του 2ου Πυλώνα της Νέας ΚΑΠ. Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη θεσμοθέτηση ως Εθνικού, του Περιφερειακού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Θεσσαλίας.

Με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης βάμβακος, προχωρούμε σε δράσεις για την ανάδειξη της ποιότητάς του και την καλύτερη προώθησή του.

Σε συνέχεια της ομιλίας μου στη Γενική Συνέλευση των Κλωστοϋφαντουργών και της συνεργασίας μας με την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών, ολοκληρώσαμε σήμερα τον πρώτο κύκλο επαφών με τη Διακλαδική Βάμβακος.

Η αναβάθμιση της Διακλαδικής και η λειτουργία της με σύγχρονους όρους θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για ένα εθνικό, συλλογικό σχεδιασμό στην οργάνωση και παραγωγή.

Είναι καιρός να ξεφύγουμε από τη λογική του χύμα, αταξινόμητου και ατυποποίητου βαμβακιού. Προτεραιότητά μας είναι η θέσπιση ενός επίσημου εργαστηρίου για την αξιόπιστη ταξινόμηση και τυποποίηση του βαμβακιού. Ένα εργαστήριο που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και θα συμβάλλει σε καλύτερη συνεργασία με τα αντίστοιχα εργαστήρια του εξωτερικού.

Στόχος μας είναι το ελληνικό βαμβάκι να είναι ανταγωνιστικό. Να αποκτήσει ταυτότητα, για να μπορεί να σταθεί επάξια στις διεθνείς αγορές αλλά και προστιθέμενη αξία προς όφελος όλων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διακλαδικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Σκοπιανός δήλωσε τα εξής:

«Στη σημερινή σύσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού κ. Χαρακόπουλου, έγινε ουσιαστική κουβέντα γύρω από τρία βασικά ζητήματα: τη διατήρηση του βάμβακος πάντοτε στην πρώτη γραμμή, την προστιθέμενη αξία που πρέπει να δώσουμε στο βαμβάκι μέσα από στοχευμένες  δράσεις που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την αναβάθμιση της ποιότητά του και βέβαια με την αναβάθμιση του ρόλου της Διακλαδικής Βάμβακος. Άλλωστε, η Διακλαδική και με τη νέα λογική της ΕΕ, θα μπορεί να παίξει ουσιαστικό και βασικό ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή».

Ακολούθως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Δοντάς τόνισε τα εξής:

«Το βασικό θέμα της συνάντησής μας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν η διαχρονική βιωσιμότητα της καλλιέργειας βάμβακος στη χώρα μέσα από την αναβάθμιση της αξίας του προϊόντος. Στο πλαίσιο της κουβέντας αναγνωρίστηκε  ο ουσιαστικός ρόλος που μπορεί να επιτελέσει η Διακλαδική Οργάνωση Βάμβακος μέσα, όμως, από μια αναδιαρθρωμένη οργανωτική δομή, με πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις, με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια λειτουργίας και με συγκεκριμένους, μετρήσιμους, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την αύξηση της υπεραξίας του ελληνικού βαμβακιού».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις