Οι Κτηνοτρόφοι για την Αγροτική Κατάρτιση
Οι Κτηνοτρόφοι για την Αγροτική Κατάρτιση

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» δημοσιοποίησε προτάσεις και σκέψεις, ως συμβολή στην διαβούλευση για το προτεινόμενο νομοσχέδιο «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Διά Βίου Μάθησης», του Υπουργείου Παιδείας.

Με αφορμή την διαβούλευση που εξήγγειλε η Κυβέρνηση στις 23/11/2020 και η οποία λήγει στις 3 Δεκ 2020, μερικές από τις προτάσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής είναι:

•        Πρέπει να προβλεφθεί η ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ εκπροσώπου των Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγροτών στις διάφορες Επιτροπές, Κέντρα και Δομές και κυρίως στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της υλοποίησης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

•        Η καταλληλότερη μορφή αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης γίνεται με την μέθοδο της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, όπου οι εκπαιδευόμενοι ζουν και εκπαιδεύονται σε μονάδες και πηγαίνουν 2 μέρες την εβδομάδα, εναλλάξ από μία μονάδα, για τα θεωρητικά μαθήματα σε κάποιο σχολείο-κέντρο όπου και η βιβλιοθήκη.

•        Σήμερα λειτουργούν 6-7 σχολεία για αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση. Πρέπει να γίνουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 15-17 και ακολούθως ένα σχολείο-κέντρο σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, δηλαδή 52 ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

•        Να δημιουργηθούν τουλάχιστον 13 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΡΟΙ (χωράφια, θερμοκήπια, στάβλοι, οικοτεχνικές δομές), σαν «Θερμοκοιτίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας» και προώθησης της αγροτικής καινοτομίας.

•        Στην Αγροτική Επαγγελματική Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση πρέπει να χρησιμοποιούνται και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ …

•        Τα αγροτικά επαγγέλματα απαιτούν γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες. Επειδή ο αγρότης δρα μέσα στην αγροτική κοινότητα και μέσα στο βιώσιμο ισορροπημένο μέχρι σήμερα περιβάλλον πρέπει στα αγροτικά σχολεία οι νέοι αγρότες να αποκτούν ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ απαραιτήτως … (κοινωνικοποίηση, συμβίωση, θέατρο, συλλογικότητες, συνεργατισμός κλπ).

•        Η Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι κυρίως εκπαίδευση στην ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και οργάνωση για δράση με πολλές αβεβαιότητες … και τα συνήθη γνωστά σχολεία ΔΕΝ προσφέρουν τέτοιες δεξιότητες.

•        Οι αγρότες πρέπει να καθίστανται ικανοί να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας των αγροτικών προϊόντων, ΟΧΙ ΜΟΝΟ σαν ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ, αλλά αντιλαμβανόμενοι πλήρως πως θα φθάσει το προϊόν τους στον καταναλωτή, πρέπει να μπορούν να ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο facebook: skywalker-Εργασία στην Ελλάδα την Τετάρτη, 2 Δεκ 2020, στις 12.00, με αντικείμενο την Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση, την Αγροτική Κατάρτιση και την Διά Βίου Μάθηση Αγροτών.

 

Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις