Αποζημιώνονται οι ντομάτες…αλλά όχι τα ντοματίνια
Ντομάτες Κρήτη

Αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις για τον κορωνοϊό τα ντοματίνια. Θα πάρουν χρήματα μόνοι όσοι λανθασμένα… τα δήλωσαν ντομάτες!

Όσοι παραγωγοί ντοματινιών δήλωσαν τον κωδικό της ντομάτας και όχι του ντοματινιού στη Μεσαρά, εντάχθηκαν στις ενισχύσεις για τις ζημιές από τον κορωνοϊό… Ενώ όσοι ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες του υπουργείου και έβαλαν τα ντοματίνια στον αντίστοιχο κωδικό για το εν λόγω προϊόν, αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις γιατί τα ντοματίνια δεν… αντιμετωπίστηκαν ως… ντομάτες. Κάτι ανάλογο, που τώρα πάει να διορθωθεί, είχε γίνει και με το καρπούζι ως προς τους κωδικούς του υπαίθριου και του υπό κάλυψη καρπουζιού!

Αυτό το αλαλούμ που χαρακτηρίζει τις ενισχύσεις στα θερμοκηπιακά προϊόντα της Κρήτης, τα οποία λόγω κορωνοϊού και λόγω του πρώτου lockdown την περασμένη άνοιξη υπέστησαν κυριολεκτικά πανωλεθρία, αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης, εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή του βλέποντας να ξεμπλοκάρουν διάφορα ζητήματα, όπως οι αποζημιώσεις για τα όψιμα καρπούζια και τις φθινοπωρινές πατάτες.

«Είχαμε κάποια προβλήματα σε ό,τι αφορά το σύστημα και τους κωδικούς με τους οποίους δηλώνεις το κάθε προϊόν. Για παράδειγμα, στο καρπούζι υπό κάλυψη, είχαμε έναν κωδικό που έπρεπε να δηλώσουμε. Οι περισσότεροι δεν το γνώριζαν. Το δήλωσαν ως καρπούζι θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν. Γι’ αυτό ζητήσαμε τώρα να ενταχθούν και αυτές οι καλλιέργειες, ώστε στην επόμενη φάση να αποζημιωθούν και οι παραγωγοί οι συγκεκριμένοι», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού.

Όπως εκτιμά ο Μανόλης Ορφανουδάκης, «το αίτημα αυτό φαίνεται να εγκρίνεται. Επειδή το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, στην επόμενη φάση, απ’ ό,τι μας είπαν, θα μπουν τα καρπούζια υπό κάλυψη και οι φθινοπωρινές πατάτες…».

Σύντομα οι αποζημιώσεις

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Λαρισαίου βουλευτή, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ολοκλήρωσε τον φάκελο με τα στοιχεία που δικαιολογούν την ενίσχυση των παραγωγών όψιμου καρπουζιού, η τιμή του οποίου ήταν εξίσου χαμηλή στην αγορά λόγω της πανδημίας, και τον προώθησε προς έγκριση στον αν. υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη. Αναφορικά με την αντίστοιχη ενίσχυση για τους παραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας, το ΥΠΑΑΤ προχωρά στη συγκέντρωση στοιχείων που σχετίζονται με την προβληματική διάθεση του προϊόντος στην αγορά και τη χαμηλή τιμή πώλησής του, εξαιτίας και της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, και την κατάλληλη χρονική στιγμή θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις».

Τραγέλαφος με… ντοματίνια

Στο μεταξύ, για τους κωδικούς που σχετίζονται με την ντομάτα και τα ντοματίνια, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, Μανόλης Ορφανουδάκης, είπε χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας: «Κάποια προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα τα ντοματίνια, αυτά μέχρι και τα τελευταία 10 χρόνια τα δηλώναμε ως ντομάτα.

Πέρυσι το υπουργείο έβαλε έναν άλλο κωδικό για τα ντοματίνια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ακολούθησαν πιστά την οδηγία του υπουργείου και τα δήλωσαν ως ντοματίνια δε θα αποζημιωθούν με τα 540 ευρώ που θα δοθούν τώρα στο στρέμμα, γιατί αυτά αφορούν μόνο την ντομάτα. Και το παράδοξο ποιο είναι; Ότι αυτοί που δήλωσαν τα ντοματίνια ως ντομάτα, που δεν εφάρμοσαν δηλαδή την οδηγία του υπουργείου, αλλά δήλωσαν τα ντοματίνια ως ντομάτα όπως τα δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί θα αποζημιωθούν»!

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής υπενθυμίζει και την ιστορία με τις πιπεριές. «Υπάρχουν δέκα τύποι πιπεριάς: η “φλάσκα”, η “Φλωρίνης”, το “κέρατο”, ο “ντολμάς” κ.ά. Επειδή πήγε λίγο καλά η “Φλωρίνης”, έβγαλαν έξω από τις αποζημιώσεις όλες τις πιπεριές»!

Ο Μανόλης Ορφανουδάκης μεταφέρει το αίτημα «να αποζημιωθούν σε πρώτη φάση όσοι έχουν εγκριθεί ώστε να μην καθυστερήσουμε τις διαδικασίες. Αλλά στην επόμενη φάση να ανοίξει η “βεντάλια” και να μπουν και άλλες καλλιέργειες οι οποίες αδικήθηκαν στην πρώτη φάση…».

Άλλωστε υπενθυμίζει και την ιστορία των ελαιοπαραγωγών… «Η πλειονότητα των παραγωγών ελαιολάδου και στη Μεσαρά είναι ετεροεπαγγελματίες. Επομένως, ο υπουργός βάζοντας μέσα μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες άφησε εκτός τον περισσότερο κόσμο και περιμένουμε σε μια επόμενη διαδικασία να εντάξει και τους ετεροεπαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας γενικά», λέει χαρακτηριστικά.

Οι αποζημιώσεις κατά στρέμμα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν είναι 540 ευρώ στο στρέμμα της ντομάτας, 300 ευρώ στη μελιτζάνα, 240 ευρώ στο αγγούρι, 300 ευρώ στο καρπούζι και 300 ευρώ στην πατάτα.

Σε ό,τι αφορά την πατάτα, ο Μανόλης Ορφανουδάκης διευκρινίζει πως «περισσότερο θα ωφεληθούν οι πατατοπαραγωγοί του Οροπεδίου Λασιθίου και των Μαλίων και λιγότερο στη Μεσαρά, όπου μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μητρόπολης φυτεύονται δύο φορές τον χρόνο οι πατάτες, δηλαδή η φθινοπωρινή και η ανοιξιάτικη πατάτα…».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις