Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές βαμβακιού από την Κίνα
Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές βαμβακιού από την Κίνα

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση η Xinjiang Production and Construction Corps έχει δεσμούς με τον κινεζικό στρατό, ενώ φέρεται να χρησιμοποιεί κρατούμενους Μουσουλμάνους Ουιγούρους που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε σήμερα η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying και μίλησε για κατασκευασμένες ειδήσεις σχετικά με καταναγκαστική εργασία Μουσουλμάνων Ουιγούρων, ενώ πρόσθεσε ότι οι πρακτικές των ΗΠΑ προκαλούν αύξηση των ανέργων σε μια περιοχή που ήδη υπάρχει πρόβλημα ανεργίας (Βορειοδυτική Xinjiang).

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς ανάλογων κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση Τραμπ, που λίγο πριν τη λήξη της θητείας της σκληραίνει τη στάση της έναντι της Κίνας, καθιστώντας πιο δύσκολο στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να χαλαρώσει τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στην ασιατική χώρα, κάτι που πολλοί επενδυτές ήλπιζαν, προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

«Τεχνητή μείωση»

Φαίνεται ότι τελικά το "ράλι" των τελευταίων μηνών στην τιμή του βαμβακιού προήλθε από την "τεχνητή" μείωση του παγκόσμια διαθέσιμου βαμβακιού στις αγορές έτοιμων ενδυμάτων.

Η χθεσινή διαταγή της Υπηρεσίας των Αμερικανικών Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων (CBP) για την παρακράτηση των εισαγόμενων φορτίων βαμβακιού από την Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC), ήταν η πέμπτη κατά σειρά μέσα στο 2020.

Η XPCC διαχειρίζεται το ένα τρίτο του βαμβακιού της Κίνας, απασχολεί το 12% του πληθυσμού της Xinjiang και παράγει 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της περιοχής.

Σύμφωνα με μια ανάλυση από την GlobalData, έως και 1 στα 5 ενδύματα από βαμβάκι στον κόσμο ενδέχεται να περιέχουν ίνες που παράγονται στην επαρχία Xinjiang της Κίνας, όπου η κινεζική κυβέρνηση κατηγορείται ότι κρατεί τους Μουσουλμάνους Ουιγούρους σε στρατόπεδα και τους αναγκάζει να εργαστούν.

Η Xinjiang παρήγαγε το 84% της συνολικής παραγωγής βαμβακιού της Κίνας πέρυσι, σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της Κίνας. Η Κίνα έχει μερίδιο 22% στην παγκόσμια παραγωγή, έγραψε ο Leonie Barrie, αναλυτής ενδυμάτων στο GlobalData σε ένα email εξηγώντας πώς η εταιρεία έφτασε σε αυτή την εκτίμηση.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την απαγόρευση εισαγωγών του βαμβακιού από τη συγκεκριμένη επαρχία, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση προϊόντων που παράγονται από τους εργαζόμενους των Ουιγούρων με διμερή υποστήριξη (Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς). Το νομοσχέδιο απαιτεί από τους εισαγωγείς να παρέχουν "σαφή και πειστικά αποδεικτικά στοιχεία" ότι τα αγαθά που προέρχονται από το Σινγιάνγκ δεν κατασκευάστηκαν με καταναγκαστική εργασία. Από τα μέσα Ιουνίου, η CBP έχει εκδώσει πέντε διαταγές WRO, ακυρώνοντας παραγγελίες περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές.

Από τον Ιούλιο και μετά από "βροχή" δημοσιευμάτων οι μεγάλες μάρκες και οι λιανοπωλητές απομακρύνονται από το βαμβάκι που καλλιεργείται στην περιοχή Σινγιάνγκ της Κίνας εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας από τους κρατούμενους Μουσουλμάνους Ουιγούρους.

Η Συμμαχία για τον Τερματισμό της Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων, που αποτελείται από σχεδόν 200 οργανώσεις από 36 χώρες, κάλεσε στα μέσα Ιουλίου τις εταιρείες παραγωγής ετοίμων ενδυμάτων να διακόψουν όλους τους δεσμούς με τους προμηθευτές που εμπλέκονται στην καταναγκαστική εργασία εντός 12 μηνών.

Ανέφερε ότι «αξιόπιστες έρευνες και αναφορές υποδηλώνουν ότι μεγάλες μάρκες "μολύνθηκαν" από την καταναγκαστική εργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, συμπεριλαμβανομένων των Adidas, Amazon, C&A, Calvin Klein (PVH), Gap, H&M, IKEA, Marks & Spencer, Nike, Patagonia, Ralph Lauren, Puma, Tommy Hilfiger (PVH), Uniqlo (Fast Retailing) και Zara (Inditex)».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις