Οι γεωργικές ενώσεις της ΕΕ ζητούν σαφήνεια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ΚΑΠ
Οι γεωργικές ενώσεις της ΕΕ ζητούν σαφήνεια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ΚΑΠ

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Timmermans συμμετείχε σε μια εξαιρετική διαδικτυακή συνάντηση με τους εκπροσώπους των ευρωπαίων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών για ανταλλαγή σχετικά με την τρέχουσα διαδικασία διαπραγμάτευσης της ΚΑΠ και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Μετά τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του για την ΚΑΠ, οι εκπρόσωποι τόσο της Copa όσο και της Cogeca ήταν πρόθυμοι να κατανοήσουν τη σκέψη του και την προσέγγιση της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις.

Μετά από μερικές εβδομάδες δηλώσεων στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την έναρξη των τριμερών διαλόγων, ήρθε η ώρα για διευκρίνιση και συζήτηση. Αντιμέτωπος με έναν ενωμένο γεωργικό και συνεταιριστικό τομέα που αναζητά απαντήσεις, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε εκ νέου την υπόσχεσή του του Φεβρουαρίου σχετικά με μια εκτίμηση επιπτώσεων σε κάθε ξεχωριστή πρόταση που θα υποβάλει η Επιτροπή για την Πράσινη Συμφωνία.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης τους συμμετέχοντες ότι η απόσυρση της πρότασης της ΚΑΠ δεν θεωρείται ότι βλέπει περιθώρια για διαπραγματεύσεις εντός των τρεχουσών εντολών των συννομοθετών στις τριμερείς διαπραγματεύσεις. Τέλος, ο Επίτροπος Timmermans πρότεινε ένα όραμα για τη γεωργία όπου θεωρεί ότι οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και στην καλλιέργεια άνθρακα ως βασικές επιλογές για την αντιμετώπιση της πρόκλησης μιας πιο βιώσιμης παραγωγής.

Σε αυτή τη στιγμή μεγάλης αστάθειας και με την επικείμενη προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία και της συνεχούς δυσκολίας που προκλήθηκε από την κρίση COVID-19, ο γεωργικός τομέας υπογράμμισε την ανάγκη για σαφήνεια και σταθερότητα προκειμένου να είναι σε θέση να προγραμματίσει μπροστά και να συνεχίσει τις βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής.

Ως εκ τούτου, απαιτείται μια ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αποσαφήνιση των συνεπειών στην παραγωγή τροφίμων, την ανταγωνιστικότητα και το γεωργικό μας εισόδημα.

Αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες των αγροτών, ο Christiane Lambert, πρόεδρος του Κόπα τόνισε: «Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής ανταλλαγής, υπενθύμισα στον κ. Timmermans ότι οι ρόλοι των αγροτών είναι εκείνοι των πραγματικών« ορειβατών ». Έχουμε πολλές πρωτοβουλίες όπου το κλίμα και η βιοποικιλότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης μας. Είμαστε ήδη σε κίνηση σε όλη την Ευρώπη.

«Η Πράσινη Συμφωνία θα πρέπει να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας μεταξύ όλων των αγροτών, αφήνοντας κανέναν πίσω. Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων και ότι τα θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020. Όλοι χρειαζόμαστε μια σαφή πλαίσιο και ένα όραμα για τη γεωργία της ΕΕ. Ο διεθνής ανταγωνισμός μαίνεται και κανείς δεν θα μας περιμένει ».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Cogeca Ramon Armengol πρόσθεσε, «Είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την πρόκληση της υψηλής φιλοδοξίας για τη βιωσιμότητα. Αναμένουμε όμως από την ΕΕ να υποστηρίξει τις ενέργειές μας, βοηθώντας τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους με συγκεκριμένα εργαλεία για την καινοτομία, την τεχνολογία και τις υποδομές για να διασφαλίσουν τις απαραίτητες επενδύσεις. Χαίρομαι που βλέπω ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει το ρόλο των γεωργικών συνεταιρισμών στην επένδυση σε νέα, καινοτόμα και πιο βιώσιμα συστήματα γεωργικών τροφίμων.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις