Η Γερμανία εγκαινιάζει πρόγραμμα χρηματοδότησης για τον «πράσινο χάλυβα»

Ο στόχος του προγράμματος για την απαλλαγή από τον άνθρακα είναι «η μείωση των σχετικών με τη διαδικασία εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο, ο ασβέστης και τα χημικά» χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος (BMU), το οποίο δημοσίευσε σημείωμα την Παρασκευή απόγευμα (4 Δεκεμβρίου).

Η μετατροπή του εργοστασίου υψικαμίνου της Salzgitter σε παραγωγή χάλυβα χαμηλού CO2 προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί αντί του οπτάνθρακα οπτανθρακοποίησης στην παραγωγή αργού σιδήρου. Ένα τέτοιο εργοστάσιο δοκιμής έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία φέτος στο Luleå της Σουηδίας.

Περιβαλλοντικές ομάδες και η αντιπολίτευση ζητούν από καιρό μέτρα στήριξης υπέρ του «πράσινου χάλυβα» στη Γερμανία. Η απόφαση χρηματοδότησης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την Salzgitter AG είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, λέει ο Dieter Janecek, βουλευτής του Green Party και εκπρόσωπος της βιομηχανικής πολιτικής.

«Είναι λογικό και σωστό να προωθηθούν πιλοτικά εργοστάσια, για παράδειγμα για την παραγωγή χάλυβα μέσω άμεσης μείωσης», δήλωσε.

Ωστόσο, η ενέργεια που απαιτείται τόσο για την παραγωγή υδρογόνου όσο και για την παραγωγή χάλυβα δεν θα προέλθει ακόμη πλήρως από ανανεώσιμες πηγές, ακόμα κι αν αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος. Εάν δεν υπάρχει αρκετό πράσινο υδρογόνο, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από τη χρήση υδρογόνου που παράγεται από ορυκτά αέρια.

Η σουηδική δοκιμαστική μονάδα, που ονομάζεται "Hybrit" (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology), χρησιμοποιεί ήδη πράσινο υδρογόνο που παράγεται αποκλειστικά στη Σουηδία.

Η χαλυβουργία ευθύνεται για 36 εκατομμύρια τόνους CO2

Για το λόγο αυτό, η Janecek επικρίνει την έλλειψη βιομηχανικής πολιτικής εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης: «Για τα κρίσιμα ζητήματα - δηλαδή από πού πρέπει να προέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και το πράσινο υδρογόνο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να εγκαταλείπει τη βιομηχανία στέκεται στη βροχή.»

Χωρίς μαζική επέκταση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου, ο οικολογικός μετασχηματισμός της βιομηχανίας δεν θα επιτύχει, πιστεύει.

Το 2019, η βιομηχανία χάλυβα ήταν υπεύθυνη για περίπου το ένα τρίτο των άμεσων βιομηχανικών εκπομπών στη Γερμανία, με εκπομπές CO2 άνω των 36 εκατομμυρίων τόνων.

Η ανάγκη μετατροπής προς χαμηλότερες εκπομπές είναι επομένως τεράστια. Το BMU σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ενέργειας και Κλίματος τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, οι Πράσινοι επιμένουν σε συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η μείωση των εκπομπών CO2 για τις βιομηχανικές εταιρείες θα είναι δυνατή και ότι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν τα μειονεκτήματα κόστους για τις εταιρείες που παράγουν βιώσιμη παραγωγή.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης διεθνή ανταγωνισμό. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει η κορυφαία αγορά προϊόντων χωρίς CO2, λέει η Janecek, προτείνοντας ποσοστώσεις για χάλυβα χωρίς CO2 στα αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις