Η Αυστραλία χάνει την πρώτη της εξαγωγική αγορά και θα πρέπει να αναπτύξει τα κρασιά σε άλλες αγορές
Η Αυστραλία χάνει την πρώτη της εξαγωγική αγορά και θα πρέπει να αναπτύξει τα κρασιά σε άλλες αγορές

Η αυστραλιανή βιομηχανία κρασιού μεταβαίνει από μια «μάλλον ελπιδοφόρα» κατάσταση σε οικονομική καταστροφή. Η κινεζική απόφαση για δασμούς στα αυστραλιανά κρασιά κινδυνεύει να ανακατέψει την τράπουλα σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά για τα κόκκινα κρασιά.

"Μέχρι την περασμένη Παρασκευή υπήρχε αναμφισβήτητα έλλειψη κρασιού στην Αυστραλία λόγω της κακής συγκομιδής το 2020", δήλωσε ο Jim Caddy, πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελοοινικών Περιφερειών της Αυστραλίας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν υπήρχαν περισσότερα αποθέματα από το 2019 και οι πωλήσεις για το έτος 2020 ήταν πολύ υψηλότερες από ό, τι το 2019. Η κατάσταση φαινόταν αρκετά ελπιδοφόρα». Συγκεκριμένα, ήταν πιο ελπιδοφόρα για τους λευκούς οίνους παρά για τους ερυθρούς, πριν την απόφαση των κινεζικών αρχών να επιβάλουν δασμούς αντιντάμπινγκ από 107 έως 212% στα αυστραλιανά κρασιά που εισάγονται σε φιάλες, αφού η κινεζική αγορά ζητά σχεδόν αποκλειστικά κόκκινα κρασιά της Αυστραλίας. Τώρα, ο τομέας ετοιμάζεται για μείωση των τιμών των κόκκινων σταφυλιών κατά την επόμενη συγκομιδή, η οποία ήδη υπόσχεται να είναι πολύ υψηλότερη από την μικρή του 2020 (1,52 Mt). Δεν περιμένουμε τεράστια συγκομιδή αλλά είναι πιθανό να είναι πάνω από το μέσο όρο. Σε εθνικό επίπεδο, εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να φτάσει τους 1,75 εκατομμύρια τόνους. Η πτώση του όγκου των ερυθρών οίνων που αποστέλλονται στην Κίνα θα τονίσει επομένως την ανισορροπία στην προσφορά: «Θα μπορούσαμε να προτείνουμε συμφωνίες βάσει των οποίων οι αγοραστές θα πρέπει να πάρουν ερυθρά κρασιά για να έχουν λευκά, ιδίως chardonnay», προειδοποιεί ο Jim Caddy, ο οποίος προβλέπει πτώση περίπου 10% στην τιμή των κόκκινων σταφυλιών έναντι αύξησης 10 έως 15% για τα λευκά, ειδικά για το chardonnay.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Αυστραλοί έμποροι εξεπλάγησαν από την ταχύτητα της κινεζικής απόφασης και το ύψος των δασμών, που θα τριπλασίαζαν τις τιμές στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, η κίνηση έρχεται στη μέση των αγορών της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, που μόνο σύμπτωση δεν είναι, λένε οι Αυστραλοί εξαγωγείς. Υπήρχε ανάκαμψη των πωλήσεων στην κινεζική αγορά. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν στις 30 Νοεμβρίου από το γιγάντιο Treasury Wine Estates, τα οποία δείχνουν αύξηση 35% στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών έως τον Οκτώβριο 2020. Οι Κινέζοι αναζητούν premium κρασιά, η μέση τιμή ανά λίτρο για τα επώνυμα κρασιά φτάνουν στα 6 AUD ή σχεδόν 4 ευρώ. Έτσι, αυτή η αγορά αντιπροσωπεύει το 25% των κατανομών των εμβληματικών επωνυμιών TWE, συμπεριλαμβανομένων των Penfolds. Μόλις επιβλήθηκαν οι κινεζικοί δασμοί, η TWE ανακοίνωσε ότι θα αναδιανείμει αυτές τις αποστολές σε άλλες αγορές, "όπου η ζήτηση παραμένει μη ικανοποιημένη", δηλαδή τις ασιατικές αγορές εκτός από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που παρουσιάστηκε στα τέλη Νοεμβρίου, η TWE σκοπεύει επίσης να αυξήσει τις επενδύσεις της για τη διαφοροποίηση των αγορών της, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι θα χρειαστούν πιθανώς δύο ή τρία χρόνια για να αποδώσουν τα μέτρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις