Πιστοποίησης της Αειφορικής Διαχείρισης των Ελληνικών Δασών και των Δασικών Προϊόντων
Πιστοποίησης της Αειφορικής Διαχείρισης των Ελληνικών Δασών και των Δασικών Προϊόντων

Η e-Ημερίδα με θέμα «Οδικός χάρτης για την πιστοποίηση της αειφορικής διαχείρισης των Ελληνικών δασών και των προϊόντων ξύλου –Δημιουργία του Ελληνικού συστήματος» την οποία συνδιοργάνωσαν στις, 07Δεκεμβρίου2020, η Γενική Διεύθυνση Δασών του Υ.Π.ΕΝ και το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔ0) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας ενός Ελληνικού συστήματος πιστοποίησης Αειφορικής Διαχείρισης των Ελληνικών Δασών και των Δασικών Προϊόντων, σύμφωνα με τα Πανευρωπαϊκά Κριτήρια Αειφορικής Δασικής Διαχείρισης που καθορίστηκαν με τις αποφάσεις των Διϋπουργικών Συνδιασκέψεων του Ελσίνκι, της Λισσαβόνας και της Μαδρίτης-1993,1998, 2015 αντίστοιχα-για την Προστασία των Δασών της Ευρώπης, τις οποίες έχει αποδεχθεί και προσυπογράψει η χώρα μας, μέσω των επίσημων θεσμικών εκπροσώπων της.

Οι 140 συμμετέχοντες (σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το website της ημερίδας και το youtube του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις εισηγήσεις, από τον Δρ. Ελευθέριο Κόλλια, τον Δρ. Ιωάννη Κακαρά και τον Δρ. Νικόλαο Καλαπόδη, καθώς και να λάβουν μέρος σε ένα εποικοδομητικό διάλογο για τις ευκαιρίες που παρέχει το Ελληνικό σύστημα δασικής πιστοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, κατά διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:1.«Πιστοποίηση της αειφορικής διαχείρισης των δασών και των προϊόντων ξύλου –Προκλήσεις και Προοπτικές» από τον Δρ. Ελευθέριο Κόλλια, ειδικό σε θέματα Δασικής Πιστοποίησης.2.«Τα δασικά προϊόντα των ελληνικών δασών και η ανάγκη για πιστοποίηση αειφορικής προέλευσης» από τον Δρ.Ιωάννη Κακαρά, ομότιμο Καθηγητή του ΤΕΙ Καρδίτσας, ειδικό σε Θέματα Τεχνολογίας του Ξύλου και Ξύλινων Δομικών Κατασκευών.3.«Οδικός χάρτης για την πιστοποίηση της αειφορικής διαχείρισης των ελληνικών δασών και των προϊόντων ξύλου –Δημιουργία του ελληνικού συστήματος. Γενικά στοιχεία του Έργου» από τον Δρ. Νικόλαο Καλαπόδη, εξωτερικό συνεργάτη του ΙΜΔΟ, ειδικό σε θέματα Δασικής Διαχείρισης.

Ο Γενικός Δ/ντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ. κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ, κα Ρεβέκκα Μπατμάνογλου, και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δρ. Κωνσταντινιά Τσαγκάρη κατά την εναρκτήρια ομιλία, επεσήμαναν τη σπουδαιότητα του εν λόγω εγχειρήματος,  καθώς και την αναγκαιότητα της άμεσης δημιουργίας του Συστήματος Πιστοποίησης της Αειφορικής Διαχείρισης των Ελληνικών Δασών και των Δασικών Προϊόντων. Το αμέσως επόμενο διάστημα η επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος, σε συνεργασία και με άλλους ειδικούς επιστήμονες, θα προχωρήσει στη διαμόρφωση των απαραίτητων προς έγκριση προδιαγραφών για τη δημιουργία του Ελληνικού Συστήματος Δασικής Πιστοποίησης. Ενημέρωση προς τους δυνητικά κοινωνικούς εταίρους του Προγράμματος Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή του Ελληνικού Συστήματος Δασικής Πιστοποίησης, ως μέλη των Ομάδων Εργασίας, μπορούν στην ιστοσελίδα του Έργου (www.grpfc.gr, ΝΕΑ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ) να βρουν την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να την συμπληρώσουν και να μας την αποστείλουν υπογεγραμμένη στα παρακάτω email. Ο κάθε ενδιαφερόμενος φορέας ή ιδιώτης,θα πρέπει να ορίσει ένα μέλος ως εκπρόσωπο για τη δυνατότητα συμμετοχής του στις Ομάδες Εργασίας. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις