Δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν για κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ στη γεωργία

Ο ρόλος της Επιτροπής ήταν να εγκρίνει καθεστώτα βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι πληρωμές καλύπτουν άμεσες επιχορηγήσεις για την αντιστάθμιση των χαμένων εσόδων και του υψηλότερου κόστους για όλους τους τύπους εκμεταλλεύσεων, και συνολικά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές στήριξης έχουν συμφωνηθεί.

Η έγκριση της βοήθειας στην Ιταλία ύψους 1,7 δισ. Ευρώ επισκίασε όλα τα άλλα κράτη μέλη.

Ακολούθησε η Ολλανδία στα 650 εκατομμύρια για τις βιομηχανίες κηπουρικής και πατάτας που επλήγησαν.

Συγκριτικά, η πληρωμή 50 εκατομμυρίων ευρώ στους ιρλανδούς βοδινούς κτηνοτρόφους ήταν μέτρια.

Παρά την εύκολη διαδικασία έγκρισης κρατικών ενισχύσεων, ο επίτροπος γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, προειδοποίησε ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.

Μόνο τον Δεκέμβριο, αλλά η Coceral, η Ευρωπαϊκή Ένωση Σιτηρών, δημοσίευσε την πρώτη εκτίμησή της για τη συγκομιδή του 2021, καλύπτοντας αυτό που τώρα χαρακτηρίζεται ως ΕΕ 27 + ΗΒ.

Με βάση τις χειμερινές φυτείες και τις μακροπρόθεσμες καιρικές προβλέψεις, προβλέπει συγκομιδή 307 εκατομμυρίων τόνων, σε σύγκριση με τη συγκομιδή 2020 των 297 εκατομμυρίων τόνων και προβλέπει μεγάλη βελτίωση στην παραγωγή σιταριού μετά από ένα θλιβερό 2020, λόγω του κακού καιρού στο βασικές χώρες.

Λέει ότι οι καλλιέργειες και οι αποδόσεις θα είναι υψηλότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τα Βαλκάνια.

Εν τω μεταξύ, μια ευρωπαϊκή έκθεση σχετικά με τη στάση των καταναλωτών στα τρόφιμα έχει προβλέψει αλλαγές από την κρίση του Covid που θα μπορούσαν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα θετικά οφέλη για τη γεωργία.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας στη Δανία αναφέρει ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, το κλείδωμα ενθάρρυνε τους ανθρώπους να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι και να αλλάζουν τον τρόπο σκέψης τους για τα τρόφιμα.

Λέει ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τοπική προμήθεια, τη συσκευασία, την αποφυγή προσθέτων και τη σκέψη για την αξία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρότεινε ότι μετά το Brexit, θα μπορούσε να μειώσει μονομερώς τιμωριακούς δασμούς για αμερικανικά προϊόντα, που επιβάλλονται ως αντίποινα για εμπορική διαμάχη μεταξύ της Boeing και της Airbus.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις